ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price: Türkiye ile iş birliği arayışındayız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "ABD olarak Türkiye ile ortak önceliklerde iş birliği arayışındayız. Herhangi bir anlaşmazlığı gidermek için diyalog kurmaya devam edeceğiz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price: Türkiye ile iş birliği arayışındayız
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price: Türkiye ile iş birliği arayışındayız
GİRİŞ 25.10.2021 22:48 GÜNCELLEME 25.10.2021 23:14
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçileri, 18 Ekim’de Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili ortak açıklama yapmış, söz konusu 10 büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağrılarak bu rahatsızlık dile getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, söz konusu büyükelçilerin "istenmeyen adam (persona non grata)" ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na talimat verdiğini açıklamıştı.

Türkiye’nin tepkisinin ardından ortak açıklama yayınlayan 10 büyükelçilikten ABD, Hollanda, Kanada, İsveç, Finlandiya, Norveç ve Danimarka geri adım atmış, Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine riayet edeceğini duyurmuştu.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle diplomatik ilişkiler hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41'inci maddesine riayet etmeyi teyit eder” ifadeleri kullanılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Kavala konusunda geri adım atmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını küresel çapta desteklemeye devam edeceğiz. Biden yönetimi Türkiye ile ortak önceliklerde iş birliği istiyor. Herhangi bir NATO müttefiki gibi biz de herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için diyalog kurmaya devam edeceğiz. İleriye giden en iyi yolun karşılıklı çıkar konularında işbirliği yapmak olduğuna inanıyoruz ve Türkiye ile birçok konuda ortak çıkarlarımız olduğunu biliyoruz" dedi.

Viyana Sözleşmesi 41'inci maddesi neleri içeriyor?

Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesinde, “Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür”, “Gönderen devlet tarafından kabul eden devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür” ve “Misyonun binaları, misyonun bu sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz" ifadeleri yar alıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 66
  • Karadenizli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir ileri bir geri vites mi yapıyor yoksa akıl oyunları mı sergiliyor belli değil Ancak ABD'nin 2023 seçimlerine müdahale etmeye kalkacağı kesin Bu yüzden samimiyetine de açıklamalarına da itibar etmemekte yarar var Herkez uyanık olmalı FETÖ'yü diskalifiye tamamen edemedik bu aşikar Etmiş olsak bile içerdeki vatan haini sayısı O kadar çok ki belkide rakam 5 milyonun üzerinde çok hesap yapmaya gerek yok Muhalefetin seçmen sayıları belli bir kısmı henüz bişey bilmiyor ve tecrübesiz gençlerden oluşuyor bunların dışında kalan başta HDP seçmeninden başlayarak atacakları adımları , yabancı kurum ve derneklere üyeliklerin takipleri sıkı takip edilmeli
    Cevapla
  • Gaddar Kerim 2 yıl önce Şikayet Et
    (18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklamanın Viyana Sözleşmesinin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu dile getiriyoruz. )açıklamanın baş tarafındaki bu paragrafı atlayarak bu milletin evlatlarını kandırmaya çalışan zavallılar. geri adım filan sözkonusu değil tam metin bu-18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklamanın Viyana Sözleşmesinin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu dile getiriyoruz. Küresel ölçekte insan haklarına saygı için hukukun üstünlüğünü yaygınlaştırmaya olan bağlılığımızı teyit ediyoruz ve Türkiye ile Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine uygun şekilde diyaloğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz."
    Cevapla
  • German 50 2 yıl önce Şikayet Et
    Wat
    Cevapla
  • Alia 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalanını yesinler…
    Cevapla
  • Vatansever Adanalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendilerini dev aynasında gören batı ülkeleri ;aslında amerikanın emrinde olan kapı kulları olduklarını bu son olayda göstermişlerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi