Safa ve Merve tepeleri yok ediliyor

Müslümanların Hacc sırasında sa’y yaptıkları ve İslam tarihi açısından önemli iki mekân olan Safa ve Merve tepeleri genişletme adı altında tamamen yok ediliyor.

Safa ve Merve tepeleri yok ediliyor
Safa ve Merve tepeleri yok ediliyor
GİRİŞ 30.04.2008 14:50 GÜNCELLEME 30.04.2008 14:50
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Hükümeti'nin Kâbe'nin etrafında ve Safa ve Merve alanında başlattığı genişletme çalışmaları bütün hızıyla ilerlerken proje etrafındaki tartışmalar da devam ediyor.

Projeye destek verenler eski sa’y alanının yıkılıp yerine daha geniş ve dört katlı yeni sa’y alanı yapılmasının ibadeti kolaylaştıracağını belirtirken, proje kapsamında Safa ve Merve tepesinden geriye kalan kısmın kaldırılacak olması âlimler arasında tepkilere yol açtı.

İşte Suudi Arabistan yönetiminin ortadan kaldırmak istediği sa'y mahallindeki Safa tepesi....




Safa ve Merve tepelerinin Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği gibi “Allah’ın şiarlarından” olduğuna dikkat çeken âlimler, kolaylaştırma adına İslam'ın simgelerinin yok edildiğini ve sınırlarıyla oynandığını söyledi.

SUUDİ ÂLİMLER HEYETİ BY-PASS EDİLDİ

Safa ve Merve arasında yapımı süren projenin ilk başta Suudi Arabistan'ın fetva kurulu sayılan Büyük Âlimler Heyeti'ne sunulduğu ve üç kişi hariç heyet üyelerinin projeye onay vermedikleri bildirildi.



Suudi Âlimler Heyeti'nin muhalefetine rağmen Suudi Arabistan Hükümeti'nin sa’y alanını genişletme projesine başlaması ve tamamen dini bir konuda bile hükümet tarafından görüşüne itibar edilmemesi ülkedeki dini otoritenin gücünün siyasi otorite karşısında tamamen sıfırlandığı yorumlarına yol açtı.

HAMANEY'DEN PROJEYE DESTEK

Say alanındaki genişletme projesine ülkenin resmi fetva kurulu Suudi Âlimler Heyeti'nden onay alamayan Suudi Arabistan Hükümeti'ne beklediği destek dışarıdan geldi.

Şarku'l Evsat gazetesi önceki gün Suudi Arabistan yönetiminin yeni kararına onay veren âlimlerin tam listesini yayımladı.

Müslüman Kardeşler Cemaati Genel Sekreteri Muhammed Mehdi Akif ise, hac ibadetini kolaylaştıracak bu projeyi başlatan Kral Abdullah bin Abdülaziz için dua ederek Allah'tan Kral'ı ödüllendirmesini diledi.



İran'ın dini lideri Ali Hamaney, say alanına yeni eklenen bölümlerde say yapmanın caiz olduğunu söyledi. Kutsal topraklarda çok büyük çalışmaların yapıldığını belirten Hamaney, bu çalışmaların tüm Müslümanlar tarafından takdir edildiğini kaydetti.

İslam Dünyası'nın tanınmış isimlerinden Raşid El-Gannuşi her Müslümanın Suud Hükümeti'nin ve Kral Abdullah'ın kutsal topraklardaki çalışmalarını takdir etmesi gerektiğini belirtirken, Lübnanlı âlim Muhammed Hüseyin Fadlallah da kararın doğru olduğunu ve genişletmenin zorunlu olduğunu söyledi.


www.timeturk.com

YORUMLAR 14
  • Cengaver Osmanli 17 yıl önce Şikayet Et
    Hic SASIRMADIM. Cünkü Rabbim islamiyeti o zamanlarda Dünyada en Azgin Topluluk olan Araplari islah etmek icin Arabistana gönderdi. Ne Diyelim ALLAH bunlari islah etsin.
    Cevapla
  • mert vidinli 17 yıl önce Şikayet Et
    . vahabilik anlayışı yakıp yıkmayı abd ye köle olmayı emrediyor bunlar köle bunlar yaparlar ellerinden gelse kabeyide yıkar bunlar
    Cevapla
  • TALAT TEKİN 17 yıl önce Şikayet Et
    3. umut umutcan söylemek istediğimi anlamamışınız,şimdi hacca gidenlerin hangisi Allah rızası için gitmediğini kabul eder ki;Önemli olan bazı emellere Allah rızasını maske takmak ki Allah rızasıda bir emeldir!kalpten emeli atmadıkça insanoğlu kendine kulluk yapar,kalpten emeli attım deyip ancak kendimizi kandırırız,kendine müslüman diyenlerin Allah\'ın emirlerini yapması insana kendi artıları olarak görülüyor(neyi niçin yaptığını bilmeden),bu zaten varolmamızın nedenlerinden değilmi zaten yapıyor olmalıydık.
    Cevapla
  • Ayşe Hailal 17 yıl önce Şikayet Et
    Araplardan neden hoşlanmadığımı bırkez daha tecrube ettm... Yazık duşunduklerı tek şey para, daha çok ınsan daha çok gelır. Artık umrede bır çeşıt tatıl gıbı gorulmeye başlandı, manevıyat dıye bır kavram kalmadı bır çeşit gunah çıkarma olrak goruyor ınsanlar hacca gıtmeyı, gıdıp gelenler çok ama manevıyattan hısse alan, aklına feyz duşen çok çok az. halıs nıyet uzere yaşamak, dını yenıden algılamk noktasında duşunmemız ve bır buyuğun dedığı gıbı \'\'kalbı musluman aklı kafırlerden olmamak\'\' için çok çaba sarfetmemız lazm.
    Cevapla
  • ugur yiğit 17 yıl önce Şikayet Et
    şartlı evet. geçen hafta oradaydım..inşaatlar arasında ibadet yapılıyor:( ama ek yerlerin yapılmasıda zarurui.çünkü ilk umremi alt katta yaptım ve ciddi derecede bunaldım..üst kat ise daha rahattı..ibadetinizden lezzet alıyorsunuz bu vesileyle. Zemzem tower kabenin dibinde ve çok çirkin görüntü oluşturuyor. ama bize düşen oranın güzelliklerini anlatmak herhalde. Allah herkese nasip etsin oraları görmeyi.Ana dokuya zarar verilmemesi kaydıyla ek inşaatları destekliyorum..Ama ibadetle alakalı olanlar için..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırı listesinde Hamaney var mı? İsrail'den açıklama geldi
İran, İsrail'e ait F-35 savaş uçaklarını düşürdü iddiası!