Aylar süren bekleyiş son buldu: Katar 'Ebabil'lerine kavuştu

Katar için özel olarak geliştirilmiş F-15QA savaş uçağı, teslimat uçuşlarında yaşanan gecikmelerin ardından nihayet ülkeye ulaştı. "Ebabil" adı verilen F-15QA'lardan 3'ü, İngiltere'deki bekleyişin ardından Katar'a indi.

GİRİŞ 17.11.2021 19:12 GÜNCELLEME 17.11.2021 21:26
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

2017 yılında Boeing, ABD Hava Kuvvetleri (USAF) ve Katar Emirlik Hava Kuvvetleri (QEAF) ile yapılan iş birliği neticesinde, Katar için özel olarak geliştirilecek 36 adet F-15QA Ebabil (Ababil) savaş uçağı için 6.2 milyar dolarlık bir sözleşme imzalanmıştı.

Ağustos 2021'de, Katar için geliştirilen F-15QA Ebabil'lerin tanıtımı yapıldı.

İki hafta önce uçaklardan üçü, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) Mildenhall Hava Üssü'ne ulaştı. Varış noktası olarak Körfez'e yapılacak uçuş, bazı gecikmelerden sonra gerçekleşti.

Uçaklar, 16 Kasım'da Doha yakınlarındaki El-Udeyd Hava Üssü'ne indi.

Katar'ın 'Ebabil'leri ilk uçuşlarını yaptıKatar'ın 'Ebabil'leri ilk uçuşlarını yaptı

KATAR'IN F-15QA ANLAŞMASI VE UÇAK FİLOSUNU 8 KAT BÜYÜTME PLANI

Doha, Suudi Arabistan için geliştirilen F-15SA'nın bir türevi olan ve ek silah entegrasyonuna imkan sağlayan aynı zamanda bir uçtan uca uçuş kontrol sistemine sahip 36 F-15QA sipariş etti. Katar için geliştirilen F-15QA Ebabil, ayrıca geniş alanlı bir ekran kokpitine ve bir Raytheon APG-82(V)1 aktif elektronik dizi radarına sahip.

Katar'ın F-15QA anlaşması, eskiyen Dassault Mirage 2000'lerin yerini dolduracak bir uçak ihtiyacı ve ülkenin savaş uçağı envanterini sekiz kat büyütme planlarının bir parçası.

Plan kapsamında F-15'lerin yanı sıra, Fransa'dan 36 Dassault Rafale ve İngiltere'den 24 Eurofighter Typhoon satın alınacak.

F-15'ler için ilk pilot eğitimi, Boeing tarafından St. Louis yakınlarındaki Orta Amerika Havalimanı'nda veriliyor. Boeing, Katar'da 2024'te hizmete başlayacak uçakar için bir eğitim merkezi kuracak.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı bir yıl önce Kongre'ye, Katar'ın 72 adede kadar F-15QA satın almasının onda

YORUMLAR 17
  • Kamil ceylan 2 yıl önce Şikayet Et
    Milli muharip uçak üretip hem hava kuvvetlerini donatalim hem de dost ulkelere satalım . Elle gelen öğün olmaz derler.
    Cevapla
  • Akın Can Tündar 2 yıl önce Şikayet Et
    F 15 ne kadar revize de edilse eski savaş uçakları ve miyadını doldurmuş hantal uçaklar.Eskileri allayıp pullayip Araplara satıyorlar.Verse ya F 35,F 22 vermezler.
    Cevapla
  • H. ibrahim ŞİMŞEK 2 yıl önce Şikayet Et
    Katara hayırlı olsun Allah lazım etmesin ama belki gün gelir bizede lazım olur. Bizimkiler gidip ayrıntılı incelesinler belki MMU projesine artı bir katkı sağlar.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    O ucaklarla ancak muslumani avlarsiniz cunku israile başka hiristiyen devletlerine savasta yerinde bile kıpirdatamssiniz cunku kontrolu onlarda
    Cevapla
  • Pöh E 2 yıl önce Şikayet Et
    Nerde dertsiz sıkıntısız terörsüz düşmansız savaşmayan boş ülke var savaş envanteri üst düzey. abd efendileri bunları iyi sağıyor çıkarları için.bizde sağılacak bir şey olmadığı kendi çıkarına bizi istemiyorlar.bunlar sırtlan gibidir çıkarsız kibrit satmazlar onlara .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat