"Kimse gelmeden önce Türkiye risk alarak bölgeye geldi"

Hear Women adlı sivil toplum örgütünün CEO'su Deqa Salad, diğer ülkeler yatırım yapmak için riskli bulurken Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Somali'ye gelmekten çekinmediğini belirtti.

"Kimse gelmeden önce Türkiye risk alarak bölgeye geldi"
"Kimse gelmeden önce Türkiye risk alarak bölgeye geldi"
GİRİŞ 23.11.2021 07:57 GÜNCELLEME 23.11.2021 08:27
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Başkentteki Afrika Evi'nde "Afrikalı Kadınların Siyasetteki Rolü: Somali Örneği" konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılan Salad, kadınların iş, eğitim ve siyasi arenadaki temsiliyetleri açısından Somali için son yıllarda olumlu gelişmelerin yaşandığını, Somalili kadınların birçok sosyal alanda oldukça aktif şekilde katılım gösterdiklerini belirtti.

Kadınların Somali'nin 1960'ta bağımsızlığını kazanmasında kilit rol üstlendiklerinden bahseden Salad, tarihlerinde Hawo Tako gibi önemli kadın figürlerinin mevcut olduğunu vurguladı.

Somali'de 2012'deki seçimlerde yüzde 14 olan kadın parlamenter sayısının son seçimlerin ardından yüzde 24 seviyesine yükseldiğini kaydeden Salad, bu oranının dünyanın birçok ülkesinden yüksek olduğunu vurguladı.

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Somali asıllı kadınların da yaşadıkları ülkelerde oldukça aktif bir şekilde siyasi katılım sağladıklarına işaret eden Salad, İngiltere, İsveç, Norveç gibi ülkelerin yanı sıra ABD'de Temsilciler Meclisi üyesi olan Ilhan Omar'ın da bu örnekler arasında olduğunu kaydetti.

"KİMSE GELMEDEN ÖNCE TÜRKİYE RİSK ALARAK BÖLGEYE GELDİ"

Afrika'nın uluslararası alandaki kötü imajının aksine birçok güzelliği içerisinde barındıran bir kıta olduğuna da değinen Salad, diğer ülkeler yatırım yapmak için riskli bulurken Türkiye'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Somali'ye gelmekten çekinmediğini belirterek, "Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi güvenlik risklerini göz ardı ederek, kimse gelmeden önce Türkiye bölgeye geldi. Diğer ülkeler ardından Somali'ye gelmeye değer bir şeylerin olduğunun farkına vardılar." dedi.

Osmanlı döneminden itibaren Somali halkının Türklerin desteğini hissettiklerini ifade eden Salad, başkent Mogadişu'da bulunan ülkenin en büyük hastanesinin de Türkiye'nin katkılarıyla inşa edildiğini söyledi.

Salad, Somali'nin mevcut Adalet Bakanının da Türkiye de eğitim gördüğünü aktararak Türkiye'de eğitim gören Somalili gençlerin iki ülke arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynadıklarını ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • Osmanremzi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende avrupada isvicrede yasiyorum dunyanin birçok.ulkesinden arkadaşlarım.var hiçbirisi bana hakaret sen muslumansin.diye hakaretlerde bulunmadilar anladinizmi.dangalaklar
    Cevapla
  • Miiiiiiii 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet dangalak onlar gibi düşünür ve yaşarsan kim ne diyecek sana
    Cevapla
  • HALUK 2 yıl önce Şikayet Et
    almanyada o evleri kundaklanarak, yanarak ölen Müslümanları unuttunuzmu
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen demek yalan makinasısın ulan bende senelerce almanyada yaşadım bütün avrupa ulkelerinde islam düşmanlıgı var bunu bütün dünya biliyor bir sen bilmiyorsan uzayda filan yaşıyorsun demek
    Cevapla
  • Yusug 2 yıl önce Şikayet Et
    Iste yumasak güçle kalpleri fethetmek budur.Devlet olarak her yerde olmaliyiz.Devletimiz büyüktür vesselam
    Cevapla
  • Süleyman İnce 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu habere Elhamdülillah / Darısı tüm Afrikaya İnşaallah, / Memleketimin fedailerine Maşallah
    Cevapla
  • Cemal Serbest 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Müslümanlar kardeştir.Somali bizim kardeş Ülkemizdir.
    Cevapla
  • İkisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam zaten bütün müslümanlar demiş. Senin gibilerini kapsamıyor yani, dolayısıyla yoruma cevap yazman gereksiz. Aynı varlığının gereksiz olması gibi.
    Cevapla
  • Hakkı Dost 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum Cemal kardeşim. Biz müslümanlar kardeşiz, biz de ırkçılık yok. Batı hayranı beyaz türkler zaten türk değil...
    Cevapla
  • Birisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim kardeşim olmadığı kesin.
    Cevapla
  • çeled 2 yıl önce Şikayet Et
    birlikten kuvvet doğar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar