Osmanlıya karşı savaşmayı reddedince kurşuna dizildiler

Osmanlı Devleti'ne karşı İngiliz saflarında savaşmak istemeyerek ayaklanan Hint Müslümanlardan oluşan piyade, tarihe geçecek bir isyan baş gösterdi

Osmanlıya karşı savaşmayı reddedince kurşuna dizildiler
Osmanlıya karşı savaşmayı reddedince kurşuna dizildiler
GİRİŞ 13.12.2021 17:42 GÜNCELLEME 13.12.2021 18:20
Bu Habere 137 Yorum Yapılmış

Birinci Dünya Savaşı'nın ortasında, 15 Şubat 1915'te Singapur'ta konuşlanmış olan Hint Ordusu'na bağlı 5. Hafif Piyade'nin sağ kanadı Rajput, isyan ederek 40'tan fazla İngiliz subayını öldürdü.

İsyan başlangıçta 5. Hafif Piyade İsyanı olarak anılırdı, ancak daha sonra Singapur İsyanı veya Sepoy İsyanı olarak bilinir hale geldi.

Yorkshire Hafif Piyadeleri'nin yerini almak üzere bölgeye gönderilen alay, Rajput ve Pathan nüfuslarına mensup Müslümanlardan oluşmaktaydı.

HALİFE'NİN ÇAĞRISI

Birinci Dünya Savaşı resmen başlamıştı ve Osmanlı İmparatorluğu, Alman müttefiklerinin yanında savaşa girmişti.

Sultan V. Mehmet, dünyadaki tüm Müslümanları İngiliz İmparatorluğu ve müttefiklerine karşı silahlanmaya çağırdı.

5. HAFİF PİYADE

5. Hafif Piyade, Hint Ordusunda 1803 yılına dayanan köklü bir alaydı ve iyi bir askeri sicile sahipti. Başlangıçta 2. Tabu, 21. Bengal Yerli Piyade olarak biliniyordu ve 1843'te 43. Bengal Yerli (Hafif) Piyade olarak yeniden adlandırıldı

Alay, Arakan, Afganistan ve Kandahar 1842, Gunze 1942, Kabil ve Moodke, Forezeshah ve Sobroan 1857 dahil olmak üzere çeşitli savaş onurunun sahibiydi. Ayrıca 1879-90 İkinci Afgan Savaşı'nda ve Üçüncü Afgan Savaşı'nda da savaştı.

Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önce, alay Hindistan'da garnizon görevlerinde kullanıldı. 

SİNGAPUR'A GİDİŞ

10 Ekim 1914'te 5. Hafif Piyade, Nowgong'da konuşlandırıldı ve Fransa'ya sipariş edilen King's Own Yorkshire Hafif Piyade'nin yerini almak üzere Singapur'a gönderildi 

Hindistan'dan ayrılmadan önce bile 5. Hafif Piyade, zayıf üst düzey liderlikten ve İngiliz subayları arasında anlaşmazlıktan muzdaripti. 

MÜSLÜMANLARLA SAVAŞ OLACAĞINI ÖĞRENCİLER

27 Ocak 1915'te Albay Martin, 5. Hafif Piyade'nin başka bir Hint alayının yerini alarak daha fazla garnizon görevi için Hong Kong'a transfer edileceğini duyurdu. Ancak sepoylar arasında, Müslüman dindaşlarına karşı savaşmak için Avrupa'ya veya Türkiye'ye gönderilebilecekleri söylentileri dolaştı.

Şubat 1915'te Nil'de Hong Kong'a gitmek için son emir geldiğinde, onlar ve sepoylar arasındaki diğer elebaşları isyan etme zamanının geldiğine karar verdiler

15 Şubat sabahı  5. Hafif Piyade'yi oluşturan sekiz bölükten dört Rajput bölüğü isyan etti.

800 Müslüman Hint, Osmanlı'ya karşı savaşmamak için çıkarılan isyanda 40 İngiliz muhafızı, üç Johore askerini ve bir Almanı öldürdü.

Çin Yeni Yılı'nın ortası olduğu için , Çin Gönüllüleri Birliği'nin çoğu izinliydi ve Singapur'u isyana karşı neredeyse savunmasız bıraktı.

JAPONYA, İNGİLTERE VE RUSYA İSYANI BASTIRDI

İki gün sonra ilk savaş gemileri İngilizlerin yardım çağrıları sonrası bölgeye vardı. İsyan eden Müslüman askerler çetin bir savaş ortaya koydular ancak açık bir şekilde sayıları oldukça azdı. Birçoğu bu savaşta yaşamını yitirdi, bir kısmı sağ olarak yakalandı ve kalanlarsa ormanın içerisinde izlerini kaybettirdi. Şubat ayının 22'sinde, daha sonra Singapur ayaklanması olarak da anılacak olan ayaklanma sona ermişti.  İngiliz güçlerin yanı sıra Japon ve Rus askeri güçleri de Müslüman isyancıların girişimini bastırmakta önemli rol oynamıştı.

Kurulan mahkemede Müslüman askerlerden 73'üne hapis cezası verildi.

CANLARINI HİÇ DÜŞÜNMEDEN FEDA ETTİLER

47'si ise binlerce kişinin gözleri önünde idam mangası tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.

Sonunda ölüm ya da hapis olduğunu bilmelerine rağmen Müslüman Hintler, kendileri gibi Müslüman olan Osmanlı'ya karşı İngilizlerin emri altında savaşmamak için hayatlarını feda etti.

Birinci Dünya Savaşı'nda İngiliz İmparatorluğu tarafından Osmanlı'ya karşı sürdürülen savaşlarda yaklaşık 1.3 milyon Hintli askerin cepheye sürüldüğü tahmin ediliyor. Bunların arasında yer alan Müslümanlar birçok bölgede isyan etmiş ve Singapur'daki isyancıların akıbeti ile karşılaşmışlardı.

KAYNAK: HABER7, MEPANEWS
YORUMLAR 137
  • faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim en çok kaybettigimiz şeylerden biriside tarihimiz ama televizyonlarda saçma sapan diziler olsa her anını hatırlarız dış güçler reklamını iyi yapıyor biz ise birlik olalımmı diye düşünüyoruz tv lerde saçma sapan şeyler satılacagına tarih meslek dallarında egitimler verilse daha iyi olmazmı
    Cevapla
  • turan şengül 2 yıl önce Şikayet Et
    kahrolsun zalim ingilizler
    Cevapla
  • Hasann 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah şehadet ihsan eylesin. İngiliz beklesin ahireti. Görecek
    Cevapla
  • Trx 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim şahadetlerini kabul etsin, inşallah. Şuurlu bir müslüman olmak ne güzel
    Cevapla
  • hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    halifeliğin neden sonlandırıldığı anlamak çok zor değil
    Cevapla
  • amelegücü 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kardeşim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
2 askeri helikopterler havada çarpıştı!