Fransa'dan Afrika-Türkiye zirvesine yakın takip: Türkiye hakimiyetini genişletiyor

İstanbul'da yapılan Afrika-Türkiye ortaklık zirvesi, bölgedeki etki alanı her geçen gün daha da daralan Fransa'nın yakın takibindeydi. Zirve, Fransız basınında yankı bulurken "Türkiye Afrika'daki hakimiyet alanını genişletiyor" denildi.

Fransa'dan Afrika-Türkiye zirvesine yakın takip: Türkiye hakimiyetini genişletiyor
Fransa'dan Afrika-Türkiye zirvesine yakın takip: Türkiye hakimiyetini genişletiyor
GİRİŞ 18.12.2021 20:46 GÜNCELLEME 18.12.2021 21:42
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin son dönemde yakın ilişkiler kurduğu Afrika kıtasını yakından ilgilendiren Türkiye-Afrika ortaklık zirvesi İstanbul'da gerçekleştirildi. Bölge ülkelerinin Cumhurbaşkanlığı ve Başkanlık düzeyinde katılım sağladığı organizasyon Fransa'nın da yakın takibindeydi.

Her geçen gün Afrika'daki nüfuz alanını Türkiye'ye kaptıran Paris yönetimi, Ankara'nın geliştirdiği ilişkiler hakkında "Türkiye Afrika'daki hakimiyet alanını genişletiyor" denildi. Fransız Capital dergisinde konuyla ilgili yayımlanan makalede, Türkiye'nin savunma sanayii alanındaki ihracatlarından, bölge ülkeleriyle olan ilişkilerine pek çok konuda değerlendirme yapıldı.

"TÜRK SİHALARI PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR"

Capital'de yayımlanan makalede Türk SİHA'larının elde ettiği başarı ile Afrika ülkeleri tarafından tercih edilmesine dikkat çekerken "Türk SİHA'ları peynir ekmek gibi satıyor" ifadelerine yer verildi:

"17 ve 18 Aralık’ta İstanbul’da Afrika – Türkiye Ortaklık Zirvesi gerçekleştirildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımlar ve ticarete odaklanan Ekonomi Forumu’ndan iki ay sonra, on üç devlet başkanı ve iki başbakan ve yüzden fazla bakan da dahil olmak üzere üst düzey Afrikalı yetkilileri ağırladı.

Bu yeni toplantıda bu sefer ‘güvenlik konularına’ odaklanıldığı sanılıyor ve bu yolla Türkiye, askeri teçhizatını düşük maliyetle ve esnek koşullarla Afrika ülkelerine tanıtmaya devam ediyor. Ankara’nın halihazırda Somali ve Fas’ta bir askeri üssü var ve Tunus ilk Türk SİHA’larını Eylül ayında teslim aldı."

"HERKES TÜRK SİHA’LARINDAN BAHSEDİYOR"

Bölge ülkeleri tarafından gerek performansı, gerek fiyatı açısından tercih sebebi olduğu belirtilen Türk SİHA'larının hemen herkesin dilinde olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin savunma sektöründe de Afrika için değerli bir ortak olduğu belirtilen makalede, eğitim ve ekipman desteğine değinildi:

"Petrol üreticisi güney Afrika ülkesi Angola da geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekim ayında yaptığı ilk resmi ziyarette bu SİHA’lara ilgi duyduğunu ifade etmişti.

Türkiye ayrıca Ağustos ayında Tigray’da ayrılıkçı isyancılara karşı bir iç savaşa girişen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı.İtalya’daki Cenova Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler araştırmacısı Federico Donelli, “Savunma sektörü yeni bir değer: Türkiye, özellikle SİHA konusunda limitleri zorluyor” diyor ve ‘Ankara, Somali’de olduğu gibi sadece ekipmanını değil aynı zamanda eğitim de sunuyor’ diye ekliyor.

Cumhurbaşkanı’nın damadı (Dünyanın en iyi üniversitesi olarak anılan MIT’de SİHA üzerine akademisyen olan) Selçuk Bayraktar başkanlığındaki Bayraktar özel şirketinin TB2 SİHA modeli, Libya ve Azerbaycan’da son yıllarda elde ettiği akıl almaz başarıların ardından en çok talep edilen modellerden biri oldu.

Recep Tayyip Erdoğan bu sonbaharda Angola, Nijerya ve Togo gezisinin ardından “Afrika’da nereye gitsem herkes bana SİHA’lardan bahsediyor” dedi. Ancak BM’ye göre, Tigray’daki binlerce sivilin ölümüne ve yüz binlercesinin yerinden edilmesine neden olan çatışmanın acımasızlığı göz önüne alındığında, her şeyden önce Etiyopya ile bir sözleşme olasılığı mevcut.

Batılı bir istihbarat kaynağına göre, birkaç TB-2 çoktan teslim edildi, ancak Ankara, Batı baskısına boyun eğmek ve Abiy Ahmed rejimine SİHA teslimatlarını durdurmak zorunda kaldı."

235 BİN DOLARDAN 94,6 MİLYON DOLARA

Türkiye'nin Etiyopya'ya gerçekleştirdiği savunma ihracatına dikkat çekilen Capital'deki makalede, yıllık 235 bin dolar civarında olan ihracat rakamının 94,6 milyon dolar seviyelerine gelmesine dikkat çekildi:

"Türkiye’nin Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı, bir önceki yılın aynı döneminde 235 bin dolar civarında olan Etiyopya’ya Ocak ve Kasım ayları arasında 94,6 milyon dolara ulaştı.

Türkiye İhracatçılarının sunduğu rakamlar, Angola, Çad ve Fas için benzer artışları gösteriyor."

TÜRK SİHALARI İLK OLARAK LİBYA’DA FARK EDİLDİ: SEÇİM SÜRECİNİN YOLUNU AÇTI

Türk SİHA'larının 2019 yılında Libya'da elde ettiği başarılar ile adının duyulmaya başlandığına dikkat çekilen makalede, Hafter'e bağlı isyancı güçlerin durdurulmasında önemli bir etken olduğu belirtildi:

"Türk insansız hava araçları ilk olarak 2019’da Ankara’nın BM tarafından tanınan Libya hükümetiyle iki savunma anlaşması imzalamasının ardından fark edildi.

Trablus daha sonra bu SİHA’ları çatışma bölgesine göndererek, Türkiye’nin bölgesel rakipleri tarafından desteklenen ve doğudan gelen Hafter’e bağlı isyancı güçlerin ilerlemesini yavaşlattı ve seçim sürecine kademeli bir geçişin yolunu açtı."

SADECE SİHALARLA DA SINIRLI DEĞİL

Türkiye'nin Afrika'ya açılmasında yalnızca SİHA'lar ve silahların etkili olmadığına dikkat çekilen makalede, pek çok Afrika ülkesine sağlanan destek ile nüfuz alanını genişlettiği belirtildi.

Afrika'daki iş birliğinin önümüzdeki yıllarda 75 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğine vurgu yapılan yazıda ayrıca askeri üsler ve sahadaki faaliyetler ile Afrika'daki gücün önemli ölçüde arttığına dikkat çekildi:

"Cenova Üniversitesi’nden Federico Donelli, ‘Artık Türkiye, SİHA’larıyla diğer ülkelerle müzakere konusunda daha avantajlı durumda’ diye devam ediyor.

Etkili ve bağımsız bir kuruluş olan Türkiye Uluslararası Ekonomik İlişkiler Konseyi Başkanı Nail Olpak, “Savunma sektörüne ve Afrika ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Ancak bu sektörü silah, roket, tüfek veya tank satışıyla sınırlamak hata olur” dedi.

Federico Donelli bunu doğruluyor ve; silah ve diğer teçhizatın yanı sıra eğitim ve zırhlı araçlar da sağlanan Togo ordusunun Türkiye’nin desteğiyle yürütülen modernizasyon planına vurgu yapıyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ile olan yıllık ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda üçe katlayarak 75 milyar dolara çıkarma hedefini desteklemek için kıtadaki 37 askeri ofis ağını ve  Afrika’daki hakimiyetini kademeli olarak genişletiyor."

KAYNAK: M5 DERGİ
YORUMLAR 38
  • Osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerim kullanılan bu hakimiyet ve benzeri sözcüler özenle seçilmiş kelimelerdir ,maksat bu ülkelerdeki milliyetçi grupları kışkırtmak ve işleyişi baltalamak Ama onların gitmekte olduğu yolu biz binlerce yıl önce gittik ve geldik
    Cevapla
  • orhan0708 2 yıl önce Şikayet Et
    hakimiyetimiz değil, saygınlığımız ve güvenilirliğimiz artıyor. biz onlara hakim olmaya değil, onların kendi iradelerine sahip çıkmalarına yardımcı olmaya gidiyoruz...
    Cevapla
  • BEN 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber ekonomik saldırıların nedenini çok güzel açıklıyor.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    "Türkiye hakimiyetini genişletiyor" Bu söz kibirden başka bir şey değil, biz asla hakimiyet genişletmedik (çünkü ALLAH'a aittir) Biz sadece kardeşliği ve birlikteliği genişletmeye çalışıyoruz (Kızılelma) işte o kadar.
    Cevapla
  • Abdulmuntekim 2 yıl önce Şikayet Et
    Herkes anladı dünyadaki gerçekleştirmek istediğimiz vizyonu ama içimizdeki çakallar ve sırtlanlar halen daha anlamak istemiyor.Dünya beşten büyüktür!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...