The New Arab: Azerbaycan ve Pakistan, Türkiye'yi yükselen güç olarak görüyor

Londra merkezli medya kuruluşu The New Arab, Azerbaycan ve Pakistan'ın Türkiye'yi yükselen bir güç olarak gördüğünü belirterek, iki ülkenin dış politikasındaki Türkiye etkisine dikkat çektiği bir haber yayımladı.

The New Arab: Azerbaycan ve Pakistan, Türkiye'yi yükselen güç olarak görüyor
The New Arab: Azerbaycan ve Pakistan, Türkiye'yi yükselen güç olarak görüyor
GİRİŞ 28.12.2021 12:19 GÜNCELLEME 28.12.2021 14:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Londra merkezli basın kuruluşu The New Arab'da, "Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan'ın jeopolitik üçgeni" başlıklı bir analiz yayımlandı.

Üç ülke arasındaki bağlara odaklanan yazıda, şu ifadeler yer verildi:

"Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye. Her üç ülkenin de güvenlik, ekonomik ve diplomatik çıkarları için giderek daha önemli hale gelen sağlam bir üçlü ilişki sürdürüyor. 

Bu ortaklık, Türkiye ve Pakistan'ın 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'na Azerbaycan tarafında müdahil olmasından bu yana daha belirgin hale geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan İmran Han'ın önderliğinde bu üç ülkenin güçlü üçgen ilişkisi derinleşmeye devam ediyor.

Bu üç ülke arasındaki derin bağlar yeni bir şey değil. Türkiye ve Pakistan, Pakistan'ın 1947'deki bağımsızlığından önce zengin bir ikili ilişkiler geçmişine sahip. Erdoğan, 20'den fazla kez Azerbaycan'ı ziyaret etti.

"3 ÜLKEYİ BİR ARAYA GETİRECEK ÇOKÇA NEDEN VAR"

Hem sert güç hem de yumuşak güç açısından, örneğin İslam düşmanlığı ve dünyanın belirli yerlerinde Müslümanlara uygulanan baskının ele alınması gibi, bu üç devleti bir araya getiren çok ortak bir neden ve ortak düşünce var.

"İTTİFAKIN ASKERİ BOYUTU DA VAR"

Bu üçlü ilişkinin önemli bir askeri boyutu var. 2016 ve 2019 yılları arasında Türkiye, ABD'yi geçerek Pakistan'ın dördüncü en büyük silah ithalatçısı olurken, Pakistan silah ihracatında Türkiye'nin üçüncü büyük pazarı oldu.

Ankara'nın Azerbaycan'a silah satışları son yıllarda arttı. 2020'de Türk askerinin Bakü'ye ihracatı altı kat arttı.

Eylül 2021'de Azerbaycan, Türk ve Pakistan orduları Bakü'de 'Üç Kardeş 2021' adlı sekiz günlük ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi. Bakü, Karabağ toprakları geri almak için önemli olduğunu kanıtlayan askeri teknolojiden yararlandı.

Tabii 44 gün süren bu savaşta en büyük farkı yaratan dış güç Türkiye oldu. Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçları ve Ankara'dan gelen diğer destekler, Azerbaycan'ın zirveye çıkmasına büyük katkı sağladı."

YORUMLAR 7
  • Sivasspor 2 yıl önce Şikayet Et
    satılmış arap kralları ve liderleti iyi görsün ve örnek alsın
    Cevapla
  • tito 2 yıl önce Şikayet Et
    dikkat edin Azerbaycan Türkiye Pakistan hiçbiri Arap değil çünkü araplarla yola çıkamazsınız nezaman arkanızdan iş çevirip sizi sırtınızdan bıçaklayacaklarını bilemezsiniz bir bakmışsınız ingilizin yahudinin safına geçmişler
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu ifade tam da ingilizin yahudinin değirmenine su taşımaktır. Lütfen 1. Dünya savaşından kalma oyunlara hala gelmeyelim
    Cevapla
  • Ankaralı 2 yıl önce Şikayet Et
    Pkk' ele başlarına etkili vurucu bir eylem niye yapılamıyor devamlı sineklerle uğraşılıyor.Türk milletinin yüreği soguması lazim.Canları cehemme hainlerin
    Cevapla
  • Ready for War 2 yıl önce Şikayet Et
    Ümmetin Turan ordusu kuruluyor, bir sonraki büyük savaş sözde modern komünizm'e karşı olacaktır. Çoğu dinsiz imansız ateistler bu savaşta helak olacaktır. Çoğu hristiyan ülkeler Müslüman olmadan yine de onlara karşı bizimle beraber savaşacaklar.
    Cevapla
  • faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu. Ümmetin birlik zamanı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
PKK'yı süpürecek imza - 23 Nisan günün gazete manşetleri