Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi: MMU 2023'te hangardan çıkacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Teknolojiler Tanıtım Töreni'nde açılışı yapılan tesis ve Türkiye'nin savunma sanayinde katettiği merhaleye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. MMU için de Erdoğan 2023 tarihini işaret etti.

GİRİŞ 06.01.2022 19:45 GÜNCELLEME 07.01.2022 11:37
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Milli Teknoloji Hamlesi ile hız kazanan Türk savunma sanayii tarihi bir güne tanıklık etti. TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki ana yerleşkesinde, Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Türkiye'nin en büyük kompozit üretim binası, Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayii Bölgesi gibi geleceğin milli teknolojileri için büyük önem taşıyan merkezler hizmete açıldı.

Başkan Erdoğan, TUSAŞ'ın yatırım ve toplu açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"KALKINMA HAMLESİNDE SAVUNMA SANAYİİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP"

"Konuşmamın hemen başında, elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir'e Allah'tan rahmet diliyorum.

Osmanlı'da ilk yıllarından itibaren tersaneciliğini geliştirmiş, Avrupa ordularında henüz yokken barut ocakları kurmuştur. Asırlar boyunca dünyaya top, tüfek, gemi başta olmak üzere pek çok ürün ihracatı yapan Osmanlı, 18. yy'dan sonra bu alandaki öncülüğünü yitirmeye başlamıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde başlatılan kalkınma hamlesinde savunma sanayimiz önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre gibi müteşebbislerin çabalarının maalesef iç ve dış engellemeler sebebiyle akamete uğradığını görüyoruz.

"FAALİYET GÖSTEREN FİRMALARIN SAYISI BİN 500'E ÇIKTI"

Rahmetli Turgut Özal döneminde de savunma sanayii müsteşarlığı kurulmuştur. Savunma Sanayiinde adımlar atmaya başladık. Savunma sanayii ülkemizin en önemli sektörlerinden bir ihaline geldi. Faaliyet gösteren firmaların sayısı bin 500'e çıktı. 20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bu yıl 750'yi geçti.

"İHA, SİHA VE TİHA ÜRETİMİNDE İLK ÜÇ ÜLKE İÇERİSİNDEYİZ"

İHA'larda kullandığımız kameralara ambargo koydular, onu da kendimiz yaptık. Artık çıtayı daha yukarı çıkardık.

İHA, SİHA ve TİHA üretiminde dünyanın ilk üç ülkesi içindeyiz. Artık çıtayı daha da yukarı çıkararak geleceğin harp ortamını da ülkemizi hazırlıyoruz. Sürü İHA'lar, deniz platformlarına, insansız araçlardan yapay zekaya, uydulara kadar savunma sanayiinde hangi alanda olmamız gerekiyorsa oradayız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışını gerçekleştirdiği tesiste bulunan yerli ve milli hava araçlarını inceledi.

"YAKINDA SİPER VE DAHA ÖTESİNİ TAMAMLAYACAĞIZ"

Şimdilik HİSAR'ları yaptık, yakında SİPER'i ve daha ötesini de tamamlayacağız. Gökbey helikopterini bu sene teslim etmeye başlıyoruz. 

Kara ve deniz araçlarında sadece kendimizin değil, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke haline geldik. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. İHA, SİHA ve TİHA üretiminde ise artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz.

Türkiye, küresel tedarikçilerin çıkardığı tüm zorluklara, maruz kaldığı gizli-açık tüm ambargolara, dışarıdan, içeriden yürütülen sabotajlara rağmen bu seviyeye gelmiştir. İnsansız hava aracı istedik, vermediler, biz de Bayraktar'ı, Anka’yı, Akıncı’yı, Aksungur’u yaptık. Mühimmat istedik vermediler. Biz de MAM’ı, SOM’u, TEBER’i yaptık. Füze istedik vermediler. Biz de BORA’yı, ATMACA’yı, BOZDOĞAN’ı yaptık. Hava savunma sistemi istedik vermediler. İlk etapta başka ülkeden aldık, şimdilik HİSAR’ları yaptık, yakında SİPER’i ve daha ötesini de tamamlayacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli ve milli hava araçlarını açılış töreni sonrası inceledi.

"GELECEĞİN HARP ORTAMINA ÜLKEMİZİ HAZIRLIYORUZ"

İHA’larda kullandığımız kameraya ambargo koydular. Sandılar ki böyle yapınca biz İHA’ları kullanamayacağız. Onu da kendimiz yaptık. Sınırlarımız içinde terörle mücadele operasyonlarını rahatça yürütebilmeyi, sınır ötesi barış harekatlarımızı istediğimiz gibi gerçekleştirebilmeyi işte bu başarılara borçluyuz. Artık çıtayı daha yukarıya çıkararak geleceğin harp ortamına da ülkemizi hazırlıyoruz.

"OLMAMIZ GEREKEN HANGİ TEKNOLOJİ VARSA HEPSİNDE VARIZ"

Araştırma-geliştirme yatırımlarımızı artırarak yüksek teknoloji gerektiren sistemleri birer birer hayata geçiriyoruz. Sürü İHA’lar ve deniz platformlarından savaş yönetim sistemine, insansız araçlardan yapay zekaya, elektromanyetik sistemlerden lazer silahına, uydulardan uzay sistemlerine kadar savunma sanayiinde olmamız gereken hangi teknoloji alanı varsa hepsine varız.

AĞIR SINIF TAARRUZ HELİKOPTERİ

Ülkemizin havacılık ve uzay sanayii çalışmalarındaki öncü kuruluşu olan TUSAŞ, geliştirdiği ve ürettiği ürünlerle hem kendi güvenlik güçlerimize hem de dost ve kardeş ülkelere önemli sistemler kazandırdı. Burada üretilen ve yeni elektronik harp sistemleriyle donatılan, Faz-2 versiyonun da güvenlik güçlerine teslim edildiği Atak helikopterimiz, terörle mücadele en önemli araçlarımızdan biri haline gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan HÜRJET'in Ön Gövde Kokpit Yan Kabuğu.

"GÖKBEY'İ BU SENE TESLİM ETMEYE BAŞLIYORUZ"

İhracına başladığımız Atak Taarruz Helikopterimizin bir üst versiyonu olan ağır sınıf taarruz helikopteri projemiz devam ediyor. Tamamen kendi mühendis ve teknisyenlerimizin alın teri ve akıl teri bu ürünler ile ilk özgün helikopterimiz Gökbey’i bu sene teslim etmeye başlıyoruz. Anka’nın daha üst modeli Aksungur silahlı insansız hava araçlarımız göklerdeki yerini aldı. Bayraktar TB2 ve Akıncı TİHA’larla beraber, silahlı insansız hava araçları alanında hem ürün zenginliğimiz artıyor hem de dünyadaki yerimiz güçleniyor.

MMU 2023'te hangardan çıkacak!

"MİLLİ MUHARİP UÇAK 2029'DA GÖKLERDE"

TUSAŞ’tan en büyük beklentimiz ise uçak teknolojisindebizi dünya ile rekabet edebilir bir seviyeye çıkarmasıdır. Eğitim uçağımız Hürkuş’un teslimatları sürerken ülkemizin ilk jet motorlu uçağı Hürjet’in de üretimi devam ediyor. Şimdi sıra ülkemizin en önemli savunma sanayii projelerimizden biri olan milli muharip uçağımızda. Açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz mühendislik merkezi, milli muharip uçak projemizin inşallah kalbi olacaktır. Projede görev alacak 2300 mühendisimiz çalışmalarını son teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecekler.

2025'te ilk uçuşunu yapacak Milli Muharip Uçağımız, Hava Kuvvetleri'mizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır.

Özellikle ilk uçuşunu fazla geciktirmeden en kısa zamanda gerçekleştirmeyi planladığımız bu adım hızla devam ediyor. Ve 2025'te ilk uçuşu gerçekleştirilecek olan Milli Muharip uçağımız test süreçlerinin ardından Hava Kuvvetlerimizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır. Bu uçağı geliştirirken, onun alt sistemlerini, bileşenlerini ve malzemelerini yerli ve milli olarak üretecek hazırlıkları da ihmal etmiyoruz.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 58
  • hans 2 yıl önce Şikayet Et
    bir ucak vardi göklerde o nerde ayni yalan
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar Dolar Dolar hiç şükür yok Allaha teşekkür yok ye iç yat kalk ne güzel dünya
    Cevapla
  • Orhan Hak 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a binlerce kez şükürler olsun ki Dünya lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'ye nasip etti.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    tüm bunlara rağmen, tüm bu gerçeklere rağmen, Cumhurbaşkanımızın ardı sıra gitmekten niye geri duruyorsunuz!?
    Cevapla
  • Kenan 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto
23 Nisan kutlamasındaki Dilan Polat rezaletine soruşturma