Eski senatörden Erdoğan'a yardım çağrısı: Türkiye arabuluculuk yapsın

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani döneminde Senatör ve Senato Başkanı olan Aminzai, Türkiye'den, Afganistan'a kalıcı istikrar getirmek üzere ABD ile Taliban arasında aracı olmasını istediklerini belirtti.

Eski senatörden Erdoğan'a yardım çağrısı: Türkiye arabuluculuk yapsın
Eski senatörden Erdoğan'a yardım çağrısı: Türkiye arabuluculuk yapsın
GİRİŞ 11.01.2022 13:02 GÜNCELLEME 11.01.2022 13:03
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Kabil'i alarak hükümeti ele geçirmesinin ardından ülkede insani koşullar giderek kötüleşiyor.

ABD'nin Afgan devletlerine ve özel müteşebbisler ile halka ait 9 milyar dolar civarındaki finansal varlıkları dondurması ve Afganistan'a insani yardımın ulaştırılmasında kullanılabilecek bankacılık sektörüne yönelik kısıtlamalar getirmesi ülkedeki krizi daha da derinleştiriyor.

Türkiye, Afganistan'ı unutmadıTürkiye, Afganistan'ı unutmadı

Bu konuda Washington'da Afgan örgütlerle Amerika Zekat Vakfının ortak düzenlediği "Afganistan için Barış ve İnsani Yardım Konferansı" marjında AA muhabirine açıklama yapan Afgan kanaat önderleri ve eski siyasetçiler ülkedeki krize işaret ediyor.

Afgan halkı

"GANİ HÜKÜMETİNİN ÖNÜNDE SONUNDA ÇÖKECEĞİ BELLİYDİ"

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani döneminde Senatör ve Senato Başkanı olan ancak Gani tarafından anayasaya aykırı bir şekilde görevden alınan Bahtar Aminzai, "Yolsuz, anayasayı ihlal eden, sadece sözde hükümet olan bir yapının bir ulusun hayalini temsil edemeyeceğini ve en nihayetinde çökeceğini biliyorduk." dedi.

Taliban, Afgan halkına yardım etmesi için dünyaya seslendiTaliban, Afgan halkına yardım etmesi için dünyaya seslendi

Gani yönetiminin Afganistan açısından önemli birçok fırsatı kaçırdığını anlatan Aminzai, ABD ile Taliban arasındaki görüşmelerde Afgan yönetiminin oldukça zayıf kaldığını çünkü Gani'nin birkaç genci müzakereci olarak gönderdiğini dile getirdi.

ABD öncülüğünde kurulmuş olan Afgan hükümetinin temellerinin zayıf olduğuna işaret eden Aminzai, "Temel çok zayıftı ve sadece savaş ağalığı üzerine kuruluydu. Bunun önünde sonunda çökeceği belliydi." dedi.

Afganistan'da yoksulluk artıyor

Aminzai, "Gani'nin çatışmayı çözemeyeceği, kriz konusunda iyi bir çözüm müzakeresi yapamayacağı açıktı. O sadece Cumhurbaşkanlığı süresini tamamlayacak şekilde işleri uzatma peşindeydi." değerlendirmesinde bulundu.

15 Ağustos ve sonraki süreçte insanların Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'na akın etmesi ve Amerikan uçaklarına binmeye çalışmasına ilişkin görüntüleri değerlendiren Aminzai, 20 yıllık işgal sırasında uluslararası koalisyon ile çalışmış insanların Taliban korkusu ile ülkeden kaçmak için bu süreci bir fırsat olarak gördüğünü ve o görüntülerin her anlamda üzücü olduğunu kaydetti.

Aminzai, Taliban'ın şu anda muhaliflerini affetme konusunda pozitif mesajlar verdiğini ve bunun da iyi bir gösterge olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'DEN ABD İLE TALİBAN ARASINDA ARA BULUCU OLMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Eski Afgan siyasetçi, şu anda ülkedeki kıtlık ve insani dramı çözmek için siyaseten ABD ile Taliban'ın aynı dili kullanmasını sağlamak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Afganistan'da ABD karşıtı protesto

ABD'nin bankacılık sisteminde dondurduğu finansal varlıkların bir kısmının halka ve yerel yatırımcılara ait olduğunu hatırlatan Aminzai, insanların eski hükümet döneminde tasarruflarını güvenlik amacıyla bankalara yatırdığını ancak şu anda ihtiyaçları olduğu halde bu paraya ulaşamadıklarını ifade etti. Aminzai, ABD'nin Afgan bankacılık sisteminde dondurduğu 9 milyardan dolardan fazla bir miktarın 3,5 milyar dolarının hükümetten ziyade yerel teşebbüs ve şahıslara ait olduğuna dikkat çekti.

ERDOĞAN, AFGANİSTAN'DA ÇOK SEVİLİYOR

Aminzai, "Şu anda uluslararası toplumdan Afgan halkının acil ihtiyacı olan ve devlete ait olmayan varlıkları serbest bırakılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye ile Afganistan arasında derin bir tarihi bağ olduğunu ifade eden Aminzai, Türkiye'nin ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afganistan'da çok sevildiğini vurguladı.

Afgan çocuklar, gıda ve sağlık yardımlarını bekliyor

Aminzai, Türkiye'den, Afganistan'a kalıcı istikrar getirmek üzere ABD ile Taliban arasında aracı olmasını istediklerini belirtti.

"TALİBAN BİLE AFGAN HÜKÜMETİNİN BU KADAR KISA SÜREDE ÇÖKMESİNE ŞAŞIRDI"

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin danışmanlarından Tajj Eyyubi, Gani hükümetinin çöküşünün herkesi şaşırttığını, 15 Ağustos'ta Taliban'dan birinin kendisini arayarak hükümetin çöküşünün bu kadar hızlı olacağını beklemediklerini söyledi.

Eyyubi, "Aslında onlar (Taliban), şehrin dışında bekleyip siyasi bir çözüme varacaklarını düşünüyorlardı." dedi.

Gani hükümetini yolsuzlukla eleştiren Eyyubi, "Gani ve ekibi aslında öldürülmekten ziyade, yolsuzluklarından dolayı adaletin önüne çıkarılacaklarından korkuyorlardı. Afganistan'dan kaçan savaş ağalarının çoğu mahkemeye çıkarılmaktan korktu." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ile Taliban'ın "kucaklayıcı hükümet" konusunda anlaşamadığını belirten Eyyubi, iki tarafın bu konuda ne kastettiğinin de net olmadığına ve bu bağlamda iki tarafın aynı dili kullanmasını sağlamak gerektiğine vurgu yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Cesur AdAm 2 yıl önce Şikayet Et
    ilk ingilizler giti Tüm dünyayı sömürdü ama afganistanda yenildi. Sonra ruslar girdi ve ezildi, en son Dünyanın süper gücü abd giti ama amerikan filmlerindeki gibi rambodaki gibi olmadı, öyle bir yenildiki kacarken arkasına bile bakmadı, anca abd varınca arkasında baktılar :) o katar milyon milyar trilyonlarca dolar giti askerleri resil oldu 1000 öldü amaaaaa İnanın Türkiyenin eyaleti olmak istermisiniz deseler adamlar gönüllü olur, zaten savaşcı bir toplumlar. ve onlar gibi bosnadan tutun afrikaya ortadouya türkiye cumhuriyetlerine kkadar HEPSİ OLMASA BİLE BİRÇOK KATILAN ÜLKE OLUR. ve inanın DÜNYANIN GERCEKTEN SÜPER GÜCÜ OLURUZ. ALLAH CC
    Cevapla
  • Müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    Taliban, Hanefi maturidi mezhebinden. Ehli sünnet yani. Onlara sahip çıkılması gerekiyor.
    Cevapla
  • Tcli 2 yıl önce Şikayet Et
    Hâlâ abd den medetmi umuyorsunuz. Türkiye ne derse yapın tamam başka birine gerek yok.
    Cevapla
  • belde 2 yıl önce Şikayet Et
    Afganistan işgal altında. şu an birçok ülkenin baskısı altında ne yapacağını şaşırmış durumdadır. bu kardeşlerimize yönetim bazında yol gösterecek ülkelerin başında bu millet geliyor. inşallah onlar da özgürlügüne kavuşur. Zulüm bu milleti yüzyıllarca bırakmadı. lakin orada yuvalanmış bir sürü grup, özellikle deaş ve benzeri islam dışı bir sürü grup var. bunlardan ayıklanıp gerçek İslam ı anlatan gruplara bakmak gerek.
    Cevapla
  • husmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşime katiliyorum, Ülkenin ehli sünnet çizgisinde gitmesi için desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Ehli sünnetin dışında kalanlar , geri plana itilmeli.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Görüşüyor zaten ABD ve Taliban... Afganistan'da tahliye edilmeyenlerin miktarı senatoda tartışıldı; kimse kıllarına dahi dokunmadı. İyi ölçüp biçip politika dikmek gereken bi konu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti