İklim krizi büyüyor: Kuzey Kutbu giderek ısınıyor

Kuzey Kutbu küresel ısınmanın tehdidi altında. İklim değişikliği, bölgedeki yaşam alanlarını yok ediyor, yaşayan topluluklar için risk oluşturuyor.

İklim krizi büyüyor: Kuzey Kutbu giderek ısınıyor
İklim krizi büyüyor: Kuzey Kutbu giderek ısınıyor
GİRİŞ 13.01.2022 00:48 GÜNCELLEME 13.01.2022 00:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kuzey kutbu gezegenin geri kalanından iki ila dört kat daha hızlı ısınıyor. Bu ısınmanın önümüzdeki yıllarda daha da hızlanması bekleniyor.

Bu da, permafrost olarak bilinen donmuş toprak parçalarının çözülmesi ve bölgedeki yaşam alanları için tehdidin iyice artması anlamına geliyor.

Verilere göre, 2050'ye kadar Arktik permafrost olarak bilinen bölgenin yüzde 70'i çözülebilir.

Permafrostun çözülmesini hızlandıran etkenler arasında küresel ısınmanın yol açtığı sıcakların yükselmesinin yanısıra, obruk oluşumu, toprak kaymaları ve sel gibi öngörülemeyen faktörler bulunuyor.

Permafrost üzerine inşa edilmiş bazı binaların yüzde 80'i hasarlı

Arktik permafrost, Kanada topraklarının yarısı ve Alaska'nın yüzde 80'i dahil olmak üzere Kuzey Yarımküre'nin kara yüzeyinin yaklaşık dörtte biri demek.

Rusya, Kuzey Amerika ve İskandinavya dahil, bu alanda yaklaşık beş milyon kişi yaşıyor.

Ve iklim değişkliğinin yol açtığı çözülme ile yaşam alanlarındaki bina ve otoyolların temelleri sarsılıyor, bölgedeki altyapıya ait boru hatları zarar görüyor.

Rusya'da permafrost üzerine inşa edilmiş bazı binaların yüzde 80'i hasar görmüş durumda.

KAYNAK: TRTHABER
YORUMLAR 6
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Haarp yaptırıyorlar kışın ocakta gök gürleyerek yağmur bulutları deprem oluşturuyorlar neden hep bizim ülkemizde de depremler orada da denemeler sonucu iklimini bozmuşlardır
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkın yok sıkıntı yok! Hayvan, insan ve bitki olarak herkes hazır. DNamızı değiştirip hemen evrim geçircez. Bu arada, siz niye kutup ayılarına, karaya vurmuş yunus ve balinalara karışıyorsunuz! Dokunmayın hayvancağızlara, evrim geçirecekler, engel olmayın!
    Cevapla
  • Adanalı 2 yıl önce Şikayet Et
    İklim krizi yüzmilyarda biri belkide şöyle demek lazım dünyanın ölüm saati saklaşıyor veya dünya ihtiyarlıyor. Haaa ihtiyarda felaketlerin sırasını Hz Allah bilir ancak ihtiyarladıkça felaketler daha çok artar. Şu anki bildiğimiz 5 ,10 ayrı felaket var ileride bilmediklerimizde çıkabilir mesela cin, 20 şiddetinde deprem gibi....
    Cevapla
  • Türk Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar biriktirin????
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    İklim değişikşiğine sebep olan nüyük endüstriler nerede; abd, çin, almanya. Bunların hiç sesi çıkmazken bizim gibi ülkeler sanayisinde düzenlemeye gidiyor. Bu üç ülke niye bir çalışma yapmıyor. Ayrıca Rabnim ne derse o olur, bir zamanlarda ozon tabakası delindi diyorlardı, kuzey kutbu ısınıyorsa vardır bir sebebi hikmeti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'