Rusya-Ukrayna sınırı barut fıçısı! Putin'e çatışma tehdidi

Rusya, Ukrayna sınırına asker yığmaya devam ederken ABD Başkanı Biden “Ukrayna’ya saldırmanın sonucu ağır olur” diyerek Moskova’yı uyardı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün Cenevre’de Rus meslektaşı ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek

Rusya-Ukrayna sınırı barut fıçısı! Putin'e çatışma tehdidi
Rusya-Ukrayna sınırı barut fıçısı! Putin'e çatışma tehdidi
GİRİŞ 21.01.2022 07:03 GÜNCELLEME 21.01.2022 07:05
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini düşündüğünü ancak bunun sonucunun Rusya için “felaket” olacağını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda daha önce hiç karşılaşmadığı kadar ağır ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını belirten “Ukrayna’yı işgal edip etmemek Rusya’ya bağlı. Ancak Ukrayna’ya küçük bir müdahale olursa bunun sonuçları konusunda kavga vermemiz gerekir. Ancak sınıra yığdıkları askerlerin kapasitesi kadar büyük bir işe girişirlerse bu Rusya için felaket olur. Rusya, Ukrayna’yı işgal ederse, ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya’ya hasar verecek ciddi adımlar atmaya hazırız. Bildiğiniz gibi NATO müttefiklerimize de destek veririz” dedi.

CAN KAYIPLARI AĞIR OLUR
Biden, Ukrayna’ya hâlihazırda 600 milyon dolar değerinde askerî mühimmat gönderdiklerine işaret ederek “Ruslar Ukrayna’ya girerse can kayıpları çok olur” uyarısında bulundu. Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, bunun Rusya için kısa, orta ve uzun vadede ciddi sonuçları olacağını belirten Biden “Rus bankaları dolarla işlem yapamayacak” dedi. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tam anlamıyla bir savaş istemediğine dikkati çekerek “Rusya, Batı’yı, ABD’yi ve NATO’yu ciddi anlamda test edecek. Bence Ukrayna’ya girecek” görüşünü paylaştı. Rusya’nın anlaşma şartlarından birinin Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması olduğunu vurgulayan Biden “Her ülkenin istediği örgüte katılma hakkı var. Ancak ben kısa vadede Ukrayna’nın şartları yerine getirip, NATO’ya katılabileceğini sanmıyorum” diye konuştu.
 Biden, büyük ülkelerin blöf yapmaması gerektiğini belirterek “Putin bilgili bir adam, sonuçları hesapladığını düşünüyorum. Bence net kararını henüz vermedi” tahmininde bulundu. Putin ile başka bir zirve daha yapabileceğini aktaran Biden “Rusya, Ukrayna’yı işgal ederse, bu dünyada II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en önemli olay olur” ifadesini kullandı.

Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin son dakika açıklama!Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin son dakika açıklama!

İngiltere Başbakanı Johnson: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı felaket olurİngiltere Başbakanı Johnson: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı felaket olur

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba, Kiev’de gerçekleştirdikleri toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya’ya krizin çözümü için iki seçenek sunduklarını ve ilk yolun diplomasi olduğunu belirterek “Eğer Rusya saldırganlığını yinelerse alternatifi ise ağır sonuçlar ve bir çatışma. Açık ki, tercih edilen ve sağduyulu yol, diplomasi ve bu herkes için daha iyi olur” dedi.  Blinken, Ukrayna sınırlarında 100 bine yakın Rus birliği olduğunu aktararak bu rakamın çok kısa sürede iki katına çıkabileceğine işaret etti. Blinken, Ukrayna’ya hâlihazırda savunma desteği sağladıklarının altını çizerek Rusya’nın saldırganlığını tekrarlaması durumunda desteği artırabileceklerini vurguladı.

CENEVRE’DE KRİTİK GÜN
Rusya’ya krizin çözümü için iki seçenek sunduklarına dikkati çeken Blinken “İlk seçenek; diplomatik, barışçıl şekilde anlaşmazlıkları çözmek ve akabinde gerginliği azaltmak. Eğer Rusya, saldırganlığını tekrarlarsa alternatifi ise ağır sonuçlar ve bir çatışma. Açık ki, tercih edilen ve sağduyulu yol, diplomasi ve bu herkes için daha iyi olur” değerlendirmesinde bulundu. Blinken, Rusya’yla görüşmelerde karşılıklı olarak güvenlik alanında endişeleri dile getirdiklerini ve henüz teklif yapmadıklarını aktararak, bugün Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde bu konuda daha iyi bir anlayışa sahip olacağını kaydetti.

TÜRKİYE’NİN TEKLİFİ MASADA
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihay Podolyak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunları çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Türkiye’ye davetinin “potansiyele sahip” bir teklif olduğunu söyledi. Erdoğan’ın Ukraynalılar ve Rusların saiklerini çok iyi bildiğini aktaran Podolyak, teklifin şüphesiz “iyi düşünülmüş ve potansiyele sahip olduğunu” belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki meseleleri çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Türkiye’ye davetini “memnuniyetle karşıladıklarını” bildirmişti.

KİEV'E 100 KİLOMETRE UZAKLIKTA TATBİKAT
Rusya, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) müttefiki Belarus ile ortak tatbikat düzenlemek için ilk birliklerini bu ülkeye gönderdi. Batılı uzmanların “Ukrayna’yı işgal etme hazırlıklarının bir parçası” olarak gördüğü “Birlik Kararlılığı-2022” adlı tatbikat, Ukrayna, Polonya, Litvanya ve Letonya’yla sınırı olan Belarus’taki yapılacak. Tatbikatlar, Belarus’taki poligonların yanı sıra zorlu arazi şartlarında da icra edilecek. Hava kuvvetleri ise Baranoviçi, Luninets, Lida ve Maçulişçi Havalimanlarını kullanacak. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin “Birlik Devleti Ortak Bölgesel Hava Savunma Sistemi’nin işleyişinin denetimi çerçevesinde Belarus’a 12 adet Su-35 avcı uçağı, iki tabur S-400 uzun menzilli füze savunma sistemi ile Pantsir-S kısa menzilli füze sistemi konuşlandırılacak” dedi. Ukrayna’nın başşehri Kiev’e 100 kilometre uzaklıkta düzenlenen tatbikatın yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 39
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Anlasilan abd bu savasta yok rusya ukraineyi isgal edecek bunlarda akli sira yaptirim yapacak yemedi madem öyle idi ukraineyi yunanistan gibi niye kiskirtiniz simdi ulraine düstü avrupaya tampon bölge kalmadi ramak kaldi türkiyede tampon olmaktan cikmali bati rahat yasayacak diye ukraine türkiye ezilemez hic kusura bakmasinlar
    Cevapla
  • adem058 2 yıl önce Şikayet Et
    natoymus sızın olsun ne halınız varsa gorun ısınıze geldımı nato bu nato surıyeden bombalar atılırken nerdeydı patrıotları bıle cektınız haclı ıttıfakı bu nato musluman turkıyeye gekdımı hepsı arazı oldu
    Cevapla
  • melissa ateş 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya kaşınıyor....Rusyanın en büyük amacı SSCB yi yeniden canlandırmak.Bunun için Rusya yutabildiğini yutuyor.Ama ABD çevresini tamamen kuşatmış durumda, eğer bir savaş çıkarsa bu Rusyanın kesin sonu olu.Çünkü Rusyanın müteffikleri daha az.Hatta eski doğu bloku varşova paktı üyesi pekçok ülke NATO ya katıldı ve ABD nin yanında yer alıyor...
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem de bu savaş olursa Çin yürür gider dünyanın başına bela olur.
    Cevapla
  • Mezarci 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD demokrasi der darmadağın eder. Kim güvendi ise yolda kaldı. ABD çatışmayada Rusya ile asla giremez..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Erdoğan'dan 1915 mesajı!
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?