NATO'dan ittifakın doğu ve güneydoğusu için yeni plan

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Baltık Denizi ile Bulgaristan ve Romanya'ya savaş uçakları ve savaş gemileri gönderme kararı aldığını, güneydoğu kanadında ise muharip birlik bulundurmayı değerlendirdiklerini açıkladı.

NATO'dan ittifakın doğu ve güneydoğusu için yeni plan
NATO'dan ittifakın doğu ve güneydoğusu için yeni plan
GİRİŞ 24.01.2022 21:10 GÜNCELLEME 24.01.2022 21:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakan Pekka Haavisto ile Brüksel'deki NATO karargahında, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı ve Avrupa'nın güvenliği konularında yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Danimarka, İspanya ve Hollanda gibi NATO üyelerinin Baltık Bölgesi ve Bulgaristan ile Romanya'ya savaş uçakları ve gemileri göndereceğini hatırlatan Stoltenberg, "İttifakın doğu kısmında mevcudiyetimizi daha da artırmayı düşünüyoruz. İlave NATO muharip birliklerinin konuşlandırılması da buna dahildir." dedi.

 GÜNEYDOĞU KANADI İÇİN DEĞERLENDİRME YAPILIYOR

NATO'nun Romanya, Bulgaristan ve Türkiye gibi ittifakın güneydoğu kanadındaki ülkelere ilave kuvvet gönderme planı olup olmadığı sorulan Stoltenberg, Karadeniz'deki mevcudiyetlerini daha fazla bilgi toplamak için bölgeyi takip edebilmek, durum değerlendirmesi yapmak adına daha önce artırdıklarını hatırlattı.

"Bu aynı zamanda NATO üyesi bir ülkeden karşılık verilmesini gerektirecek herhangi bir durum için de geçerli." diyen Stoltenberg, NATO'nun Karadeniz'deki mevcudiyetinin tehdit amaçlı bulunmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"NATO'nun varlığı, Rusya'nın Ukrayna içinde ve etrafındaki askeri yığınağına kıyasla sınırlı bir mevcudiyettir. Ancak bu varlık, birlikteliğimiz ve müttefikleri koruma kararlılığımız için gönderilmiş güçlü bir sinyaldir. İttifakın güneydoğusunda da varlığımızı artırmayı değerlendiriyoruz. Ayrıca sadece Baltık bölgesi ve Polonya'da değil aynı zamanda ittifakın güneydoğusunda da muharebe grupları bulundurmayı değerlendiriyoruz. Ancak henüz verilmiş bir karar yok. Değerlendireceğiz ve doğru zaman geldiğinde kararımızı vereceğiz."

 "NATO'NUN KAPISI AÇIK KALACAK"

Rusya'nın NATO ve ABD'ye iki ayrı anlaşma teklifinde bulunduğunu anımsatan Stoltenberg, NATO'ya gönderilen teklifte ittifakın sadece eski Sovyetler Birliği ülkelerini değil hiçbir yeni üyeyi kabul etmemesinin istendiğini söyledi.

Stoltenberg, "Biz Rusya ile oturup silahların kontrolü, şeffaflık ve Ukrayna'daki durum dahil Avrupa'daki güvenlik durumunu konuşmaya hazırız. Ama Avrupa güvenliğini ilgilendiren esas ilkeleri tartışmaya hazır değiliz. NATO üyeliğine başvurmak Finlandiya'ya kalmış bir şeydir. Sonraki kararı da Finlandiya ve 30 NATO ülkesi verecektir. Aynısı İsveç için de geçerlidir." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın NATO'dan istediği "hiçbir şekilde yeni üye kabul etmeme" önerisine şu karşılığı verdi:

"Benim mesajım şudur; NATO'nun kapısı açık olmaya devam edecektir. Finlandiya ve İsveç gibi egemen ve bağımsız ülkelerin NATO üyeliğine başvurup başvurmamasına ilişkin egemen ve bağımsız kararlarına saygı göstereceğiz."

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ayrıca İsveç ve Finlandiya ile iş birliğini artırmayı istediklerini söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto da NATO ile ortaklığı sürdüreceklerini belirtti.

KİEV'DEKİ NATO PERSONELİ ÇEKİLMİYOR

Stoltenberg, Ukrayna'daki NATO görevlileri veya ailelerin bu ülkeden çekilip çekilmeyeceğine dair soru üzerine, Kiev'de iki NATO ofisi bulunduğunu, Kiev'deki çalışanları çekme gibi bir karar verilmediğini aktardı.

 NATO, SAVAŞ GEMİLERİ VE UÇAKLARI GÖNDERİYOR

NATO'dan bugün yapılan açıklamada, Danimarka'nın Baltık Denizi'ne bir firkateyn gönderdiği ve Litvanya'ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlandığı bildirilmişti.

İspanya'nın Bulgaristan'a savaş uçakları göndermeyi planladığı, NATO'nun deniz güçlerine katılmak üzere savaş gemileri de gönderdiği açıklanmıştı.

Fransa'nın NATO komutası altında görev yapmak üzere Romanya'ya asker göndermeye hazır olduğunu bildirirken Hollanda'nın nisandan itibaren hava devriyesi için Bulgaristan'da iki F-35 savaş uçağını bulunduracağı duyurulmuştu. Hollanda'nın ayrıca bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti için kara birliklerini hazır tutacağı kaydedilmişti.

NATO, ABD'nin de ittifakın doğu kısmında askeri varlığını artırmayı planladığını hatırlatmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Amasyali 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO olsun ortakları olsun hiç biri turkiyenin dostu deyil turkiye NATO yüzünden rusyayla savaşa girsin bize asla yardım edmezler batı hep ikiyuzlu onlar birbirlerinin dostu itten dost kurttan post olmaz
    Cevapla
  • Güçlü İttifak 2 yıl önce Şikayet Et
    rusya ya komşu tüm ülkeler natoya alınmalı
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Nato ile kesinlikle hareket etmemeli ve tipki ikinci Dünya savasinda oldugu gibi tarafsiz kalmalidir. Hava sahasini kesinlikle Nato ucaklarina kapatmalidir. Aksi taktirde Türkiye kendisini savasin icinde bulur ve ülkemiz savas meydani alanina döner. Savasa girerse Türke Irak gibi ic savasada gebe kalir. Aman dikkat. Nato savas ariyor . Ukrayna kukla bir yönetimle halkini batiya güvenerek kendini intihar ediyor. Türkiye Rusyanin düsmesine Natoya yardim etmemelidir. Unutmuyalim Türkiyenin basina ne geldiyse Natonun yüzünden gelmistir.
    Cevapla
  • Bal 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO da hepsi Türkiye düşmanları dır asla güvenmiyoruz sen çok güzel konuştun
    Cevapla
  • Kayserili 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO diye bir örgütmü var suriyede benim düşmanıma binlerce tırla silah ver türkiye yi bölmeler için pkk ya hertürlü destegi ver Rusya kafanıza silahı tutunca türkiyede destek iste fetö yü destekle devletimizi yıkmaya çalış başın sıkışınca ülkemizden yardım iste bu iş nasıl olacak abd li alçaklar anlatsında ögrenelim natonun ve ABD nin sonu yaklaşıyor yaşasın Türk birligi İslam birligi
    Cevapla
  • fıdgıkh 2 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz doğalgazına çökme planı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular