NATO'dan Rusya açıklaması: Flaş anlaşma teklifi cevabı!

Son dakika: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın anlaşma teklifine yazılı karşılığı ilettiklerini bildirdi.

GİRİŞ 27.01.2022 01:37 GÜNCELLEME 27.01.2022 09:32
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın güvenlik garantileri konulu anlaşma teklifine yazılı karşılığı ilettiklerini söyledi. Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, "NATO, Rusya’ya yazılı tekliflerini iletmiştir. Bunu ABD ile paralel şekilde yaptık." dedi.

Anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, NATO ve Rusya’nın Moskova ve Brüksel’deki ofislerini karşılıklı olarak yeniden açmalarını önerdi.

Stoltenberg, ayrıca risklerin düşürülmesi için mevcut askeri iletişim kanallarının tam olarak kullanılması gerektiği, bunun dışında acil durumlar için sivil bir "acil durum hattı" kurulması teklifinde bulundu.

Rusya ile gerçek bir diyaloğa hazır olduklarını ifade eden Stoltenberg, Rusya’nın başka ülkelere karşı zor kullanmaması çağrısında bulundu. Stoltenberg, her ülkenin kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkı olduğunu yineleyerek Rusya’ya Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki askerlerini çekme çağrısı yaptı.

MÜTTEFİKLER GÖRÜŞMEYE HAZIR

Stoltenberg, risklerin azaltılması, şeffaflık ve silahların kontrolü konularında görüşmeler istediklerini belirterek, "İlk adım olarak NATO-Rusya Konseyinde tatbikatlar ve nükleer politikalar hakkında karşılıklı bilgilendirmeler teklif ediyoruz. Ayrıca askeri şeffaflık konusunda Viyana Belgesini yenilemeliyiz." diye konuştu.

Nükleer silahlar, orta ve kısa menzilli füzeler dahil olmak üzere silahların kontrolü hakkında da ciddi bir diyalog istediklerini aktaran Stoltenberg, "Tüm müttefikleri ve Rusya’yı, NATO-Rusya Konseyinde bütün konuları detaylıca ele almaya davet ettim. Müttefikler en kısa zamanda görüşmeye hazırdır." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin güvenliği ve Avrupa ile Kuzey Amerika'nın güvenliğine dayanak olan ilkelerden taviz veremeyiz ve vermeyeceğiz." dedi.

Stoltenberg, NATO'nun "açık kapı" politikasına devam edeceğini, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde bunun ağır bedeli olacağını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bize S-400 vererek NATO'da bir parçalanmayı uzaktan keyifle seyrediyor belki. Ama şu da bi gerçek ki "LOZAN'da imzası olmayan ABD'nin tüm gayreti ister vadedilmiş toprakların İsraile geçmesi için debeleniyor diyelim, ister 1918 Wilson prensiplerine göre "Büyük ermenistan ve Büyük Kürdistan hayali diyelim" ÖNCELİKLİ TEHTİD ABD VE EMPERYALİZM ŞU AN..
    Cevapla
  • şefik 2 yıl önce Şikayet Et
    la putin vallada seviyom bilada adam gibi adamsin vesselam
    Cevapla
  • hans 2 yıl önce Şikayet Et
    reis olsaydi teslim olurdu yada katar dan yardim isterdi
    Cevapla
  • Muhittin Aksoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya baskani Putin Sovyetlerin bittigini bir türlü kabul etmiyor bu onun ve ülkesi icin cok büyük bir tehlike ona birisi bunu anlatmali o da RTE acikca söylemeli artik Sovyet unyon yok.
    Cevapla
  • Neco 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan günlerden beri ne bu tantana, yapacaksan yap yada susun.
    Cevapla
  • Ayân 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna'yı harcayacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi