Son dakika: Erdoğan'dan ABD'ye S-400 resti: Kararı biz vereceğiz

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. S-400 konusuna değinen Erdoğan ABD'ye net mesaj verdi. Başkan Erdoğan, 'Bizim kimden ne alacağımızın kararını bizim dışımızda birileri vermeyecek.' dedi.

GİRİŞ 27.01.2022 00:43 GÜNCELLEME 27.01.2022 00:46
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV yayınında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başka Erdoğan yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna'yı diyaloğa davet ederken, ''Daha fazla savaş daha fazla acı istemiyoruz. Bölgede bir savaşı doğru bulmamız mümkün değil. Liderleri burada misafir edip, barışın yolunu açabiliriz.'' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN RUSYA VE UKRAYNA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Biz krizin çözülmesi için gerekli adımları atıyoruz. Bölgede huzur ve istikrar istiyoruz. Bölge istikrarsızlıktan yeterince çekti. Daha fazla savaş ve acı istemiyoruz. Meselenin diyalogla halledilmesini, güç kullanılmasından kaçınılmasını Türkiye olarak gerekli görüyoruz. NATO'nun kurmuş olduğu devreler var. Rusya'nın Ukrayna'ya silahlı saldırı ve işgal yoluna gitmeyeceğini temenni ediyorum. İki ülke liderlerini misafir edip barışın yolunu açabiliriz. Umarım gerginlik böyle bir noktaya ulaşmaz.'' dedi.

"PUTİN'İ DE ÜLKEMİZE DAVET ETTİK"

Ülkemiz Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine en başında beri destek verdi. Rusya'nın Kırım'ın ilhakı başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik adımlarına karşı net bir tutum sergiledik.

Biz şu anda sayın Putin'i de ülkemize davet ettik. İki lideri arzu ederlerse ülkemizde bir araya getirerek, barış ortamının yeniden tesisine giden yolu açabiliriz.

Şu an bizim arzumuz diyalog ve diplomasi yoluyla mevcut krize bir çözüm bulunmasıdır. Hem Rusya hem Ukrayna'ya yapıcı ve itidalli davranmaları yönünde çağrılarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye NATO üyesi olmanın gereklerini yerine getirecek.

Türkiye olarak biz de örneğin Suriye, Libya meselelerinde kampanyaların hedefi haline getirilmek istendik. Suriye'nin kuzeyinde teröre karşı gerçekleştirdiğimiz harekatlar, PKK/YPG terör örgütüyle haklı mücadelemize yönelik dezenformasyon kampanyaları oldu.

KRİZ YAŞANAN ÜLKELERLE NORMALLEŞME

14 Şubat'ta BAE ziyaretiyle yeni bir döneme girilecek.

Son dönemde Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizde güzel bir ivmeyi yakaladık. Bunda bölgede ortaya çıkan yeni dinamiklerin rol oynadığına inanıyorum. Diyalog ve uzlaşıyı önceleyen yeni bir döneme girildi. Bu yeni ortamda ülkemizin Körfez'e yönelik ilkeli ve iyi niyetli tutumumun artık daha iyi anlaşılmaya başladığını görüyorum.

İsrail'le de doğalgaz dahil her konuda adım atmaya hazırız. Sayın Hertzog'un Şubat ayı başlarında bir ziyareti olacak.

ABD İLE İLİŞKİLER

Şu anda tabii bir gerçek var ki bunu hep birlikte kabul etmemiz lazım. Dünya siyasetinde liderler düşman üretmek için yoktur, dost kazanmak için vardır. Dost kazanmakta ne kadar başarılı olursanız, ülkeniz de o kadar güçlü olur. Biden'la münasebetlerim Obama dönemine dayanıyor. O dönemde başkan yardımcısı olarak görev yaptı. O zamanlar da diyaloğumuzun olduğu bir dönem. Beklentilerim doğrusu çok farklıydı. Fakat son Roma görüşmemizden sonra bu konuda yeni gelişmelerin olacağına inanıyorum.

F-35 SORUNU

Özellikle F-35 konusunda görüşmeler şu anda olumlu istikamette gelişiyor. F-16'ların gerek bakımı, yeni F-16'ların alacağımıza karşılık verilmesi, savunma bakanları arasında bu istikamette görüşmeler devam ediyor. Yeni malum büyükelçiye bugün hayırlı olsun dedik. Temenni ederim ki bu yeni süreçte hızla bu adımları atarız, Türkiye-ABD ilişkilerini geçmişte olduğu gibi olumlu bir yere oturturuz.

S-400 KONUSU

S-400'lerle ilgili sürecimiz devam ediyor. Herhangi bir geri adım söz konusu değil. Kimden ne alacağımızın kararını bizim dışımızda birileri vermeyecek, biz vereceğiz. S-400 tedarikini arka planı bizde saklı olan bir anlayıştır. Savunmada, taarruzdan ne yapacağız, herhalde bizim bilmemiz lazım. Kimse bize sorarak kendi ülkesinin savunma sistemlerini oluşturmuyor. Herhalde biz de birilerine sormayacağız.

Göreve geldiğim zaman bizim savunma sistemlerinde yüzde 20 yerli ve milli gücümüz vardı, bu yüzde 80'lere çıktı. Bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye çok daha farklı şekilde gelişiyor, güçleniyor ve güçlenmeye de mecburuz.

Çünkü çevremizde birçok yerde kendine göre hesapları olanlar var. Başta Yunanistan olmak üzere, Fransa'dan vesaire birçok yerlerden bir şeyler alıyor. Biz de kendi kendimize yetmenin gayreti içerisindeyiz. Bu konuda da her halükarda da güçlenerek yolumuza devam ediyoruz, devam edeceğiz.

YORUMLAR 93
  • Alperen Nokta 2 yıl önce Şikayet Et
    Dağ başını Duman almış Gümüş dere durmaz akar. Güneş ufukta şimdi ERDOĞAN doğar. Yürüyelim arkadaşlar. --Sesimizi Dogu-Bati-Kuzey-Guney dinlesin dinlesin. --Sert adımlar la Küresel güçler inlesin inlesin. --Durmak yok Yola devam. Yurtta sulh cihanda sulh. NIZAMI HUZUR için.
    Cevapla
  • Bekir Şanlıurfa 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal Be Kim Tutar Seni Cumhur ittifakını Destekliyoruz
    Cevapla
  • Haklı 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz zaten s 400 aldık. Bu ikinci parti mi. Yoksa taaaaaaaa eski hikaye mi ? Kendi savun ma sistemlerinde yaptık. Sadece menzil ve bir anda 20 den fazla hedefe atış yapma çalışmaları var.
    Cevapla
  • Dahi 2 yıl önce Şikayet Et
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN dünya lideri.gerisi boş.
    Cevapla
  • Karabük Barış 2 yıl önce Şikayet Et
    Sonuna kadar Recep Tayyip Erdoğan Önderimiz Destekliyoruz Birgün Değil Bir Ömür Boyunca Tayyip Erdoğan Önderimiz Diyoruz Karabük'den Destekliyoruz
    Cevapla
  • Önemsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım çaya bekleriz
    Cevapla
  • Önemsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye 1.3 milyar dolar yani 17 milyar TL sadaka verecek kadar büyüğüz,başımızın gözümüzün sadakasi olsun
    Cevapla
  • ALLAH İN bir kulu 2 yıl önce Şikayet Et
    sadaka verilir ama amerikalilara degil musluman olmayana hic degil
    Cevapla
  • Güncel 2 yıl önce Şikayet Et
    17 milyar TL ne demek olduğunu bilmeden. helede böyle bir dönemde utanmadan sadaka dememeli bir insan. Tabi çok sadakalar oldu 128 milyar dolar mi desek 10 milyar dolarlarmi desek. Ne desek artık..?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...