Suriyeli anne-babanın feryadı: İsveç hükümeti 5 çocuğunu alıkoydu

İsveçli yetkililer, Suriyeli mülteci bir çiftin çocuklarını ellerinden zorla almıştı. Yıllar süren ayrılığın ardından aileyi yeniden bir araya getirmek için sosyal medya kampanyası başlatıldı. İsveç'te bu tarz 12 dava olduğu biliniyor.

GİRİŞ 31.01.2022 15:50 GÜNCELLEME 31.01.2022 15:53
Bu Habere 124 Yorum Yapılmış

Diab Talal ve eşi Amal Şeyho, 2017 yılının başlarında Birleşmiş Milletler Suriyeli mültecilere yönelik yeniden yerleştirme programının bir parçası olarak İsveç'in kuzeyindeki Norrbotten ilçesine taşındı.

İskandinav ülkesinde göçmenlik ve sığınma konulu bir kaynak platformu olan İsveç Bilgi Merkezi'nde yapılan bir röportajda Talal, kendisi ve eşinin yeniden yerleşimlerinin ilk birkaç ayında depresyona girdiğini söyledi.

Talal ailesinin çocuklarının alınması süreci, komşulardan birinin ortak çamaşırhanede anne Amal’ın ağladığını görmesi ve aileyi sosyal ilişkilerle ilgilenen yetkili devlet kurumuna şikayet etmesiyle başlamıştı.

ÇOCUKLARI ALIKONULDU

İsveç sosyal hizmetlerine ihbar edilen ailenin yaşları üç ile dokuz arasında değişen dört çocuğu, yedi yaşındaki kızları Duha'nın anne babasının kendisini dövdüklerini söylemesinin ardından “sosyal hizmetler birimi” tarafından alıkonuldu.

Talal, takip eden yasal işlemler sırasında polisin çocuklara yönelik herhangi bir şiddeti ise kanıtlayamadığını buna rağmen çocuklarının alıkonulduğunu söyledi.

38 yaşındaki baba, "Olanlara dayanarak, çocuklar birkaç İsveçli ailenin bakımına teslim edildi. Çocukları görmemiz de yasaklandı" dedi.

DOĞDUKTAN 5 DAKİKA SONRA ALINDI

Çocuklarının alınmasından üç yıl sonra, beşinci bir çocukları olduğunu aktaran baba Talal, çocuğumuz doğduktan sadece “beş dakika” sonra bakımlarından alındığını ve anne Şeyho'nun çocuğunu emzirme fırsatının reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Konu sosyal medyada güçlü bir karşılık buldu. Sosyal medya kullanıcıları İsveç makamlarını aileyi yeniden birleştirmeye çağırdı.

Evlerinin dışındaki karlı koşullarda davalarını savunan çiftin duygusal bir videosu geçen hafta geniş çaplı paylaşımlara neden olurken ilgiyle de takip edildi.

Videoda ailenin durumu aktarılırken yetkililerin aileyi tekrar birleştirmesi gerektiği belirtildi.

“Suriyeli bir aile güvenlik arayışıyla savaştan İsveç'e kaçtı ve varışlarından sekiz ay sonra yetkililer dört çocuğunu alıkoydu. Şimdiye kadar elektronik resimler dışında onları görmelerine de izin vermedi! Yıllar sonra anne yeni bir bebek doğurdu, ancak bu defa da doğumdan beş dakika sonra çocuğu hastaneden kaçırdılar! Nedir bu ahlaksızlık ve suç?”

"Beni BM'ye ve barış ülkesine götüreceklerini söylediler.. ama nereye? Çocuklarımı elimden aldıkları bina burası” diyor Talal videoda.

Anne Şeyho, “Çocuğumu doğduktan sonra hastaneden beş dakikalıkken aldılar. Herkese yalvarıyorum, beş çocuk annesiyim, nasıl hissettiğimi bir düşünün.” dedi.

İsveç'in Arapça yayım yapan resmi Twitter hesabı sosyal medyada trend olan videoya bir yanıt verdi.

“İsveç'teki tüm çocukların güvenli bir çocukluk hakkı vardır. Devlet bir çocuğun ailesinden ayrılmasını istemez. Bu, çocuk için bir tehlike olduğu netleşir ve kanıtlanırsa olur. Çocuklarla ilgili nihai karar sosyal hizmetlerin değil, yargının elinde. Bu, ebeveynlerle temasın kesilmesi anlamına gelmiyor ve çocukların ailelerine geri döndüğü durumlar var.” diye tweet attı.

İsveç’e bağlı resmi hesap açıklamasında, insanların hikayenin yalnızca bir tarafını görmüş olabileceğini ve bireysel vakalar hakkında yorum yapmanın mümkün olmadığını, “ana odak noktasının çocuğun fiziksel veya psikolojik zarar görmemesi” olduğu yorumlarından bulunarak çocukları alıkoymanın haklı sebepleri olduğunu yönünde kanaat belirtti.

Ülkenin göç dairesine göre, 2015'ten bu yana İsveç'te yaklaşık 150.000 Suriyeli mülteci oturma ve çalışma izni aldı.

Bunlardan 27.000'i 2021'de göçmenlerin beş yıl sonra vatandaşlığa alınmasına izin veren İsveç yasalarına göre vatandaşlık aldı.

İsveçli yetkililerin çocukları Suriyeli ailelerden alması konusu, daha önce, Suriye Hesap Verebilirlik Gazeteciliği için Araştırmacı Gazetecilik (SIRAJ) tarafından 2019 yılında yayınlanan bir raporda da gündeme getirilmişti.

İsveç'teki beş şehirde bu tür 12 davada uzun hukuk mücadelesi verildiği biliniyor.

KAYNAK: HAKSÖZ HABER
YORUMLAR 124
  • Battal 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin'e soyleyeyimde Sizede bir özgürlük getirsin İsviçre ha
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Yere batsın kafirin adeleti.Yaşasın Allah cc.ın adeleti.Allahu Ekber.
    Cevapla
  • Allah'ın (c.c) kulu 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbimiz üzerimize sabır boşalt!
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    eve ne beklerdiniz batidan,sizi bosunami ülkesine kabul etti, bunu icin.
    Cevapla
  • Mustilip 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapabiliriz? Gerçekten soruyorum ne yapabiliriz elimizden neler gelebilir? Fikir bekliyorum. Kuru kuru ah vah etmenin faydası yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'AK Parti çoğunluktayken yapamıyorduk' diyerek duyurdular! İBB'den özelleştirme kararı
Ankara skandalında o detaya dikkat! 'Bu tuzağa düşmemek lazım'