İnsanlık, 32 metrelik bir kuyunun etrafında toplandı; Rayan'ın ölümü ve dünya çocukları

Fas'ta düştüğü kuyudan 5 gün sonra çıkarılan, ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Rayan'ın ölümü tüm dünyayı yasa boğdu. Din, dil, ırk ayrımı olmaksızın herkesi bir araya getiren olay sonrası vicdanlar, dünya çocuklarına çevrildi

GİRİŞ 06.02.2022 13:52 GÜNCELLEME 06.02.2022 13:54
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Haber7 / Abdurrahman KOÇ

Fas'ın kuzeyindeki bir köyde, 32 metrelik sondaj kuyusuna düşen 5 yaşındaki Rayan, beş günlük çalışmaların ardından bulunduğu yerden çıkarıldı. Ancak Rayan'ın küçük bedeni, acılara dayanamadı. 

Kurtarma operasyonu, sadece Fas'ın değil dünyanın da bir numaralı gündem konusu oldu.

Küçük çocuk, tüm imkanların kullanılmasına rağmen, dünyanın gözü önünde düştüğü dar ve uzun kuyudan kurtarılamadı.

Birkaç günlüğüne herkes, anlaşmazlıkları, ayrışmaları bir kenara bırakarak küçük beden için omuz omuza verdi. Bölgede yapılan canlı yayınlar, aynı dayanışmayı tüm dünyada hissettirdi.

Köydeki kadınlar, kurtarma ekiplerine yemek hazırlıyor, ve onların ihtiyaçlarını karşılıyordu.

Rayan için toplanan kalabalık

Reyyan'ın son nefesi, umutla bekleyen milyonları bir anda yasa boğarken, aynı zamanda uyuyan vicdanları da harekete geçirdi.

Mısırlı bir spor spikeri, canlı yayında program sunucusu Rayan'dan bahsederken gözyaşlarını tutamadı. 

Bölgede çalışma yapan bir buldozer şoförü, "3 gündür uyumuyorum ve Rayan'ı kurtarana kadar umurumda değil" sözlerini sarf etti.

Birçok ünlü isim, Rayan için dayanışma mesajı paylaşırken, şiir yazanlar bile oldu.

Sanatçılar, duygularını çizdikleri resimlerle anlatmaya çalıştı.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR DA ORTAK OLDU

Mülteci kamplarındaki Suriyeli çocuklar bile, kendi dertlerini unutmuş, Rayan'ın yaşadığı dayanılmaz acıya ortak oluyordu.

Rayan'ın acı ölümü, herkesin dikkatini tıpkı onun gibi acı çeken diğer çocukların üzerine çekti.

Suriye'nin Dera kentinde, bundan 3 ay önce kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan ve fidye için işkence edilen Fevaz adlı çocuk için birçok kullanıcı paylaşımda bulundu.

Dera'da kaçırılan Suriyeli çocuk Fevaz

İşkence görüntüleri internette de yayılan çocuğun kurtarılması için Arap ülkelerine çağrı yapıldı.

DÜNYA, ÇOCUKLAR İÇİN NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEK?

Dünya üzerinde oyun ve eğitim çağlarında cephelere sürülen 300 bin aktif çocuk asker bulunuyor. 80 milyonu aşkın mülteci nüfusunun yarıdan fazlasını çocuklar oluşturuyor, bu da en az 40 milyon mülteci çocuk demek.

Ayrıca başta Doğu Türkistan, Suriye, Filistin, Arakan, Yemen, Afganistan, Keşmir, Somali menşeli milyonlarca çocuk, mülteci ya da çocuk kamplarında yaşıyor. Her gün açlık ve yoksulluğa bağlı nedenlerle 22 bin çocuk hayatını kaybederken, 385 milyon çocuk ağır yoksulluk şartları altında hayatına devam ediyor.

"160 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ"

Senede 4 milyon kişi insan kaçakçılığının konusu olurken bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Dünyada 79 milyonu tehlikeli işlerde olmak üzere 160 milyon çocuk işçi bulunuyor.

1987 ve 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırıldı. Sadece Hindistan’da 300 bini aşkın dilenen çocuk var. Bazı çocukların uzuvlarına zarar verilerek dilenciliğe mecbur bırakılıyor. OECD rakamlarına göre dünya üzerinde 1,2 milyar kişi engelli ve bunların 120 milyondan fazlası çocuk. Engelli çocukların bir kısmı ise aileleri tarafından sokaklara bırakılıyor ya da dilendiriliyor.

Yemen'de süregelen ve bitmeyen çatışmalar nedeniyle, insani durum ülke genelinde bozulmaya devam ediyor. Yemen'de hayat kurtarıcı acil yardıma ihtiyaç duyan 400.000'den fazla beslenme yetersizliği teşhisi konmuş çocuk var. 7 milyon çocuk her gece yatağa aç gidiyor. 2 milyondan fazla çocuk okula gitmiyor.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 77
  • Hatice 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünya eli kolu bagli izledi yaaa neden Kommunikation ülkeler neden gelişmiş dünya ülkeleri alaninda uzman ekipler gönderip hizlandirmadilar yavrum kücücük bedeniyle 5 gün degilde belki 2 gün savasicakdi gözlerimiz yaşli dua ederek beklerken nerdeydi simdi vicdan yapan heryerde reklam yapan haber yapan ülkelerrr nerdeydiiiiii bir can gitti can kücücük bir cannnnn
    Cevapla
  • Mert hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Batida bir çocuğun tirnagi kirilsa dunya ayağa kalkiyor ama dogudaki hayatlara onem vermiyorlar, gerci kendi çocuklari icin ayaga kalkmalari da menfaat icin, doguya demokrasi getiriyorlar (!!)
    Cevapla
  • Barış 2 yıl önce Şikayet Et
    keşke dünyadaki tüm çocuklara aynı hassasiyetle yaklaşılsa ! ALLAH(c.c) rahmet eylesin çok üzüldüm .. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum .
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada insanlık can çekişiyor
    Cevapla
  • Doğan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya malesef yine yalan söylüyor. Elbette Rayyan çok değerli insanlık için. Peki çok daha kotu şartlarda yaşam mücadelesi veren milyonlarca Rayyan için ne yapıyorlar. Bakın sistematik soykırıma uğrayan Arakan, yine sistematik asimilasyona tabi tutulan Doğu Türkistan, açlık ve safalet içerisindeki Afganistan, Yemen, bombaların altında yaşam mücadelesi veren Suriye, Filistin, Yemen, açlığın pençesinde kıvranan Afrika, Akdeniz'de, Ege'de umutları sulara gömülen on binler. Bu masumlar için ne yapiyor dünya söyleyim sadece seyrediyor.
    Cevapla
  • Abdullah HÂN Birkul 2 yıl önce Şikayet Et
    0 elde var 0 Timsah göz yaşları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat