Yunanistan'dan Çavuşoğlu'nun 'Adalar' açıklamasına cevap

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun adaların silahsızlandırılmasına ilişkin yaptığı "Yunanistan adaları silahlandırmaya devam ederse, bu adaların egemenliği tartışılır" açıklamasına cevap verdi.

Yunanistan'dan Çavuşoğlu'nun 'Adalar' açıklamasına cevap
Yunanistan'dan Çavuşoğlu'nun 'Adalar' açıklamasına cevap
GİRİŞ 11.02.2022 15:06 GÜNCELLEME 11.02.2022 15:14
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın Ege'de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği gerekçesiyle, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) iki mektup gönderildiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TRT Haber'e verdiği demeçte, "Yunanistan bundan (adaların silahlandırılmasından) vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır" demişti.

Son dakika...Bakan Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken açıklamalarBakan Çavuşoğlu'ndan TRT Haber'de dikkat çeken açıklamalar

ATİNA'DAN ÇAVUŞĞLU'NUN SÖZLERİNE YANIT

Çavuşoğlu'nun sözlerine cevap veren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Türk yetkililerin Ege adalarının statüsüne ilişkin son suçlamalarını tümüyle reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandros Papaioannou, yaptığı açıklamada, "Bu suçlamalar sadece uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olmakla kalmıyor, aynı zamanda da mantıksız. Yunanistan'ın konuyla ilgili pozisyonu defalarca ve kamuoyuna açık biçimde ifade edildi. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ile ilgili suçlamalarını da reddediyoruz. (Türkiye-Libya arasındaki deniz yetki anlaşmasını kastederek) Var olmayan, geçersiz ve yasa dışı bir 'muhtıraya' dayandırılan bu ithamlar, uluslarararası hukuk ve deniz hukukunu görmezden gelmektir" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU TAM OLARAK ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ:

"Söz konusu adalar, Lozan ve Paris anlaşması ile Yunanistan'a silahsızlandırma şartıyla verilmiştir. Yunanistan, bu anlaşmaları ihlal ediyor. Yunanistan bundan vazgeçmezse, bu adaların egemenliği tartışılır. Gerekirse son uyarılarımızı yapacağız. Yunanistan aslında kabul ediyor: Neymiş, Türkiye'den bir tehdit görüyorlarmış ve o yüzden ihlal ediyorlarmış. Adaya koyduğun birkaç asker ve silahla mı tehdidi önleyeceksin? Doğru söylemiyorlar. Bunun peşini bırakmayacağız. Uluslararası arenada tartışma başlatacağız.

Kıta sahanlığımızın batı sınırlarını belirledik, BM'ye kaydını yaptırdık. Buradan taviz vermemiz mümkün değil. Son bir yılda Rum tarafı ve Yunanistan dokuz defa kıta sahanlığımızı ihlal etmek istedi. Bazılarını diplomatik yolla, bazılarını da sahadaki deniz kuvvetlerimizin tedbirleriyle engelledik. Kıta sahanlığımızı savunacak güçte ve kararlılıktayız."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 39
  • Emre 2 yıl önce Şikayet Et
    O Adalar bizim eninde sonunda alacaz bunu tüm dünya biliyor..
    Cevapla
  • Alperen Nokta 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu meselenin Lami cimi yok. Aslen geçici olarak üs kurması ile Kıbrıs'a yerleşen İngiltere'nin sonrası nda gelen adaların emanetcisi İtalya'da nihayetiyle Yunanistan'a da şartlı olarak terk edilmesi nin ardından alnını kivristirmadan (baba oğluna bağışlamaz) adalar hediye mahiyetinde bırakıldı. SENNN Kim oluyonda kimin Toprağını kime verirsiniz. Kimsenin haddi değildir. Kutsal davada bizlerde millet olarak cenaballah in keremiyle Şehadet şerbeti içmeye hazırız. Bu dava Toprak dan öte NIZAMI âlem HUZURU IÇIN Sarf edecek Kutsi Bir mücadele dir. RABB'İM Yâr ve yardımcımız olsun. İnşaallah. Amin amin.
    Cevapla
  • Idrıs 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim kıyılarında yakın adalar bizim olmalı Onların kıyılarına yakın olanlar onların Hak adalet bunu gerektirir Ama bizden haksız alınan adalar biz guclendıkce bizim olacak Belki biz gurmeyız ama torunlarımız gurur INSALLAH
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan artık şunu anlamalı.. Yunanistan tarafından geçmişte Kardak'ta keçi besleyerek onlara ot/su atarak " bu işgal girişimini de ULUSLARARASI DENİZ HUKUKUNA GÖRE "bir ada veya kayalık o ada üzerinde tarım hayvancılık yapana aittir" maddesine dayanmasını yutacak, göz yumacak ne NATOcu general, ne de siyasetçi kalmadı.. Yunanistan tüm bunları bilip iyi hesap etmeli!!!” “Belki biz tek gözümüzü kaybederiz ama YUNANİSTAN İKİ GÖZÜNÜ KAYBEDER..
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan denne uyduruk Anglo-Sakson sınır karakolu devletçiği ilk fırsatta haritadan silinmeli, tıpkı Bulgaristan-Ermenistan gibi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?