Ukrayna krizi, Türkiye'nin ABD'deki önemini artırdı

Son gelişmelerle Türkiye'nin Washington ve NATO içindeki kredisinin arttığını belirten Çağaptay, "Ukrayna krizi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından faydalı bir gelişme oldu. Türkiye'nin Washington'daki önemini arttırdı" dedi

Ukrayna krizi, Türkiye'nin ABD'deki önemini artırdı
Ukrayna krizi, Türkiye'nin ABD'deki önemini artırdı
GİRİŞ 17.02.2022 10:52 GÜNCELLEME 17.02.2022 10:52
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay'a göre ABD, Ukrayna krizi konusunda başarılı bir oyun oynuyor.

Çağaptay'a göre ABD; Putin'in bir sonraki hamlesini tahmin ederek ya o hamleyi yapmak zorunda bırakıyor ya da hamleyi yapmayarak imaj kaybederek çıkmasına sebep vermeye çalışıyor.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Gelişmelerden dolayı Türkiye'nin Washington ve NATO içindeki kredisinin arttığını belirten Soner Çağaptay, "Ukrayna krizi, Türk-Amerikan ilişkileri açısından faydalı bir gelişme oldu. Türkiye'nin Washington'daki önemini arttırdı" dedi.

Çağaptay'a göre, Rusya'nın ortak bir tehdit olduğunun varlığını tespit etmesiyle Ukrayna krizi, NATO'yu bir kez daha perçinledi, ittifak kendisine tekrar misyon buldu. Hem Rusya hem de Ukrayna ile olan iyi ilişkilerini korumak istediği için, diplomatik bir ara yol Ankara açısından en ideal sonuç.

Soner Çağaptay

Olası sıcak çatışma durumunda Türkiye'nin NATO'daki rolünün öneminin öne çıkacağını ise Çağaptay, "Türkiye, Montrö'yü uygulayacak. Rusya'nın Karadeniz'e giriş çıkışını engellemeyecek. Ama aynı zamanda savaş konusunda nötr bir tavır alacak. Fakat kapalı kapılar arkasında Kiev'i desteklemeye devam edecek. Hem de bu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yeni bir işbirliği zemini oluşturacak gibi görünüyor. İş birliği olacaksa biz bunu duymayacağız kapalı kapılar ardında olacak" sözleriyle özetledi.

Washington Enstitüsü uzmanı, NATO içinde Rusya'ya aleni olarak karşı çıkan ülkeler ve aleni olarak karşı çıkmayıp kapalı kapılar arkasında destek verecek ülkeler arasında Türkiye'nin de yer alacağını belirtti.

"PUTIN 'SARAY DARBESİ' STRATEJİSİNİ İZLİYOR"

Putin'in klasik bir işgalden ziyade istikrarsızlık yaratarak rejim değişikliğine yönelik hareketlerde bulunacağını öngören Soner Çağaptay, Rus liderin saray darbesiyle sonuçlanacak bir strateji izlediğine dikkat çekti.

Çağaptay, Ukrayna'da rejim değişikliğinin ve Rusya'nın idaresi altına geçmesinin, Karadeniz güvenliği açısından olumlu bir gelişme olmayacağını da belirtti.

KAYNAK: VOİCE OF AMERİCA
YORUMLAR 18
  • Mudanyalı Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar tarih boyunca ne zaman aç kalsa savaşa baş vurur bu tescillenmiştir tarihi bilenler bunu iyi bilir meşhur kelime ayından post rustan dost olmaz
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemende bilmiş! Bundanda bir şey saklanmıyor arkadaş.!!!! Nekadar aşağılık komleksi dolu, ne kadar mevcut hali analizden ve düşünceden uzak bir yorum, ulan bunlar uzmansa biz neyiz yahu
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim böyle ezik bir saptama olurmu? Ne demek Türkiye'nin önemi arttı. Ülkemiz zaten coğrafi olarak olarak kilit noktada. Bizi itibarsızlaştırmaya çalışan batı karşısında, şirinlik yaparak dikkatleri üzerine çekmeye çalışan bir çocuk pozisyonuna düşürmeyin bu koskoca ülkeyi.
    Cevapla
  • Aydın aktaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma beyanat a.b.d.hiç dost olurmu.
    Cevapla
  • Ali LEVENT 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika kendine yine maşa arıyor Rusya'ya ya karşı Türkiye'yi birbirine düşürme taktiği bunlar sonra aradan çekilecek ABD bu zamana kadar nerde hangi yerde adam gibi bizim yanımızda oldu bizim en büyük düşmanlarımız . İsrail baslicasi sonra ABD.ve . Çin . . Fransa . Gibi devam ediyor bunlar sömürgeci güçlerin tek bildiği şey herşey bizim olsun . Biz ezilmeyelim de kime ne olursa olsun. Bunlarin hepsi başlıca müslüman düşmanı . Yılandan post olmaz gavurdan dost olmaz . Hala dağa akillanmadi bizimkiler dibine dibine sokuluyorlar bu ülkelerin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama
ABD'li generalden Türkiye açıklaması: Heyecan verici bir dönemdeyiz