İsrail-Türkiye yakınlaşması en çok İran'ı kızdırır

Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Nureddin, Türkiye-İsrail yakınlaşmasının en çok İran'ı kızdıracağını söyledi.

İsrail-Türkiye yakınlaşması en çok İran'ı kızdırır
İsrail-Türkiye yakınlaşması en çok İran'ı kızdırır
GİRİŞ 19.02.2022 07:43 GÜNCELLEME 19.02.2022 11:34
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Uzun soluklu gerilim ve kopan ilişkilerin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Herzog 9 Mart'ta Türkiye'ye geliyor.

Yeni bir sürecin başlangıcı olarak yorumlanan geziyi değerlendiren Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Nureddin, sürecin bu aşamaya gelmesinde İsrail tarafının verdiği tavizlere vurgu yaparak, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde bugüne kadar devam eden ablukadan vazgeçmesi Türkiye ile diplomatik zeminin yeniden tesisinde etkili oldu" dedi.

Lübnanlı uzman Nureddin, ayrıca normalleşmenin ivme kazanmasında, Kuzey Kıbrıs, İsrail ve Mısır gazının Türkiye dışında ihraç edilecek alternatif bir boru hattının kalmamasının da etkili olduğunu dile getirerek ilişkilerin eski gücüne kavuşturulmasına en çok İsrail'in ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Nureddin

"TÜRKİYE İÇİN DENGE UNSURU"

Prof. Dr. Muhammed Nureddin, iki ülke arasındaki siyasi ihtilaflar ne kadar yüksek olursa olsun Türkiye için İsrail'in önemli bir denge unsuru olduğunu söyledi.

Lübnanlı akademisyen, görüşünü şu ifadelerle temellendirdi:

"Türkiye NATO üyesi bir ülke. Bu kriter uzun süreli bir İsrail karşıtlığını doğal olarak güç kılıyor. İsrail'in Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi üzerindeki etkisi, Irak, Mısır, Suriye, Arap dünyası, Kafkasya ve Asya ülkeleri ile birlikte ABD ilişkileri açısından da büyük önem arz ediyor. AK Parti yönetimi açısından halihazırda birçok coğrafyada var olan kargaşa sarmalı açısından da güçlü bir kart niteliği taşıyor."

Türkiye üzerine yazdığı birçok kitabı bulunan ve Lübnan Üniversitesi'nde Tarih ve Türk Dili dersleri veren Prof. Dr. Muhammed Nureddin, normalleşmenin ABD ve Başkan Joe Biden ile olan sorunları aşmada da anahtar rol oynayacağı görüşünde. Nureddin, bu noktada yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çekerek, "Ankara-Tel Aviv diyaloğu ABD Başkanı Biden ile ilişkileri geliştirmek için bir giriş noktası olabilir. Ancak her şeye rağmen İsrail’in Türkiye gibi önemli ve büyük bir ülkeye olan ihtiyacı Türklerin İsrail’e gereksiniminin çok üzerinde" diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye geleceği tarih belli olduİsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye geleceği tarih belli oldu

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un olası Türkiye ziyareti için çarpıcı yorumİsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un olası Türkiye ziyareti için çarpıcı yorum

Herzog'un Türkiye ziyareti öncesi İsrail'de kritik görüşme Herzog'un Türkiye ziyareti öncesi İsrail'de kritik görüşme

"TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLIĞI İRAN'I KIZDIRIR"

Lübnanlı uzman Nureddin’in ziyaret ve İsrail-Türkiye denkleminde dikkat çektiği bir diğer husus ise Türk-İran ilişkileri. Prof. Dr. Muhammed Nureddin, şunları kaydetti:

"Ankara ile Tahran ilişkilerindeki istikrar 1639'daki Kasr-ı Şirin anlaşmasına kadar uzanıyor. Ancak Türkiye ve İran, Kafkaslar, Irak, Suriye, Filistin ve diğerleri gibi 'üçüncü arenalarda' çatışma halinde. Bu noktada Türkiye'nin İsrail ile kurduğu yakınlık Tahran’ı bölgesel dosyalarda zayıflatmak boyutu da taşıyor diye düşünüyorum. Özellikle Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki konumunu güçlendiriyor. Türkiye'nin en önemli doğal gaz tedarikçisi olan İran'ın geçtiğimiz günlerde gaz arzını durdurması Türk-İsrail ilişkilerinin yeni boyutuna dönük mesaj niteliği taşıyabilir. Türkiye'nin İsrail'le her türlü yakınlaşma adımı İran, Suriye ve 'direniş ekseni' güçlerini kızdırır. Sahada da bu ülkelerin Türkiye'ye yönelik pozisyonlarına yansıyabilir. Tahran, Türkiye ile birlikte İsrail'in Azerbaycan'da artan etkisinden rahatsız."

ABD, PKK ISRARINDAN VAZGEÇEBİLİR

Prof. Dr. Nureddin'in Tel Aviv-Ankara diyaloğunun Suriye'nin kuzeyine çok farklı yansımaları olabileceğine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu başlangıç daha üst seviyelere taşınırsa ABD bölgeden çekilir ve PKK'ya olan desteğin boyutları çok fazla değişir. ABD'nin ana stratejisi değişti ve artık ağırlık merkezi olarak Asya'yı görüyor. Orta Doğu projeksiyonu ise Arapların İsrail'e yakın ve müttefik güçler olarak kalması."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YILMAZ BİLGEN
YORUMLAR 24
  • demirci 2 yıl önce Şikayet Et
    Filistin ve Suriye sorunu sadece Türkiyedeki müslümanların sorunumu?Paralı olan Arapların hiç umurundamı?
    Cevapla
  • Mohammad 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman değiller, görünüşe göre Müslüman, bizim böyle olmamızı mı istiyorsunuz, yani evet diyorsanız, artık İslam'ın ve Peygamber'in adını anmayın
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bİrde MÜSLÜMANLARI üzer....Mescidi Aksa işgalde olduğu sürece Müslümanlar hüzün içinde yaşayacak..
    Cevapla
  • AnadoluTürkü 2 yıl önce Şikayet Et
    En ucuz, en sığ, yahudinin kör ettiği yorumlar İran şöyle böyle diye bıdı bıdı yapan yorumlardır. Biz Anadolu Türkleri Anadoluya avrupadan veya izmirden değil Ahlattan, Tebrizden, Azerbaycandan, Hemedandan, Reyden, Mervden, Horasandan Yani İRAN'dan geldik. Şimdide, İranda Fars kardeşlerimiz yaşadığı gibi 40 milyon Türk yaşıyor. Ey ismi değil kendi, aslı, nesli TÜRK olan fitneyi gör. İran - Türkiye - Pakistan dost ve müttefik olmalı.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Akinci ırkçı mısın? Peygamber bütün insanlar kardeştir dedi, Arap İran'ı turk kurd ... Halkımız diğerlerinden daha iyidir dersek, bizim Yahudilerden ne farkımız kalır? Yahudilerin tuzağına düşeceğiz, sonra düşmanla savaşmak yerine birbirimizle savaşacağız.
    Cevapla
  • Akıncı Imam 2 yıl önce Şikayet Et
    Fars kardeşlerimiz mi? Sen tarihten bihabersin...Farslilara kardeşim diyenden uzak durmak lazim...
    Cevapla
  • Mohamad 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah kahretsin, yahudiden farkımız yok, iyi bir ekonomik teklif gördüğümüzde Müslüman olduğumuzu unutuyoruz, İsrail'le dostken Filistin'in hakkını nasıl savunabiliriz, şu anda din sadece bir siyasettir, ne zaman kullanmak faydalı oldu kullanirsen olmadığında bir kenara koy Peygamber öldüğünde İslam dininin de öldü maalesef Yahudi Peygamberimizin düşmanıdır, Peygamberimizin düşmanlarıyla dostluk ve ticaret haramdır, bilmiyor musunuz? o zmanlar İslam yolunda insanlar açlık çektiler ve savaşib şehit öldülər şimdi bu zamanda bu adamlar nerede? pahalılık yüzünden çok çabuk teslim olduk, gittiğimiz yol peyğəmbərimizin yolu değil Kardeşlerim
    Cevapla
  • murat44 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle israille normalleşme olmalı.çevre ve batılı ülkeler hep bizi tehdit olwrak görüyorlar.istaille aramız iyi olursa Abd ilede iyi olur.
    Cevapla
  • Paşa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ay dünyaya dinini satan müslüman
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama