Rusya'dan ilk somut yaptırıma tepki: Almanya Kuzey Akım 2'yi askıya aldı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın attığı son adımların ardından Kuzey Akım 2'ye ruhsat verilmesinin "artık imkansız" olduğunu söyledi. Berlin böylelikle, Kuzey Akım 2 Projesi'nin tescillenme sürecini durdurmuş oldu.

GİRİŞ 22.02.2022 14:06 GÜNCELLEME 23.02.2022 05:53
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasının ardından bir açıklama yaptı.

Rusya'ya karşı atılacak adımları, ABD ve AB ile birlikte karar vereceklerini belirten Scholz, Kuzey Akım 2'ye ruhsat verilmesinin "artık imkansız" olduğunu söyledi. Scholz, "Özellikle Kuzey Akım 2'ye ilişkin durumu gözden geçirmemiz gerekli" dedi.

Bu karar, Moskova'nın attığı adımlar sonrası Rusya'yı hedef alan ilk somut yaptırım oldu.

KIEV'İ BYPASS PLANINI SUYA DÜŞMÜŞ OLDU

Halihazırda Rus gazı büyük ölçüde Ukrayna üzerinden Avrupa'ya taşınıyor. Bu hatla birlikte Moskova, Kiev'i devre dışı bırakmaya çalışıyordu.

RUSYA'YA VURULABİLECEK EN AĞIR DARBELERDEN BİRİYDİ

Berlin yönetiminin "oldukça ciddi" olarak tanımlanabilecek bu adımına Rusya'nın ne tepki göstereceği ise merak konusu.

ZELENSKY'NİN ÇAĞRISI KARŞILIK BULDU

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Rusya'ya karşı yaptırım uygulanması gerektiğini söylemiş ve "Kuzey Akım 2 projesi tamamen bitirilmeli" demişti.

UKRAYNA: KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYIZ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, "Almanya'nın Kuzey Akım 2 hattını askıya alma hamlesini memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

"2 BİN EUROLUK FATURA DÖNEMİNE HOŞ GELDİNİZ"

Rusya'nın eski başbakanı Medvedev, Almanya'nın Kuzey Akımı 2'nin sertifika sürecinin durdurulmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Avrupalıların doğal gaza 2.000 euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, "Alman müttefiklerimizle istişare ettik ve Kuzey Akım 2 hattını askıya alma kararlarını memnuniyetle karşıladığımızı ilettik" denildi.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'daki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyarak bölgeye barış gücü gönderme kararı almasıyla Ukrayna'da yıllardır tırmanan kriz yeni bir boyuta ulaştı.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesi merkezli (sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti) kriz 2013'e uzanıyor.

Dönemin Rusya yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in, Avrupa Birliği (AB) ile daha fazla ekonomik entegrasyon amaçlayan bir anlaşmayı reddetmesi üzerine Kasım 2013'te başkent Kiev'de protestolar başladı.

Güvenlik güçlerinin sert müdahalesinde 100'ü aşkın göstericinin öldürüldüğü "meydan olaylarının" ardından protestolar şiddetlenirken, Yanukoviç Şubat 2014'te ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Yine bu süreçte Rus kökenli nüfusun yoğun bulunduğu Donbas bölgesinde Şubat 2014'te ayrılıkçı gruplar ağır silahlarla hükümet güçlerine saldırdı.

Yanukoviç'in ardından kurulan geçici hükümet, AB ile Birliğe üyelik yolunda ilk adım olarak görülen bir ticaret anlaşması imzaladı.

KIRIM'IN YASA DIŞI İLHAKI

Rus birliklerinin Mart 2014'te Ukrayna toprağı olan Kırım'ı işgal etmesi, uluslararası ve bölgesel tepkiye neden oldu.

İşgalin ardından yapılan tartışmalı referandumla Rusya yarımadayı yasa dışı ilhak etti.

Bu süreçte Putin, Kırım ve Ukrayna'nın güneydoğusundaki Rus vatandaşlarının ve Rusça konuşanların haklarının korunması gerektiğini iddia etti.

Nitekim 11 Mayıs 2014'te Donbas'taki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, halk oylamasıyla Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturdu.

25 Mayıs 2014'teki devlet başkanlığı seçimini, "meydan olaylarını" desteklediği belirtilen Petro Poroşenko kazandı. Poroşenko, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü koruyacaklarını, Kırım'ı geri alacaklarını söyledi.

Devlet Başkanlığı seçiminde, ayrılıkçıların sözde Donetsk Cumhuriyeti ve Luhansk Cumhuriyeti kurduğu Donbas bölgesinde oy kullanılmadı.

MALEZYA UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

Temmuz 2014'te Malezya Hava Yollarına ait bir uçağın Ukrayna hava sahası üzerinde vurulması ve yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybetmesi, krizi başka bir boyuta taşıdı.

İncelemelerin ardından uçağın düşürülmesinde Rus yapımı karadan havaya atılabilen bir füzenin kullanıldığının ortaya çıkması, Rusya'yı ABD ve AB ile karşı karşıya getirdi.

Eylül 2014 ile Şubat 2015 arasında Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya, nihayetinde birliklerin ilerlemesini durduran ve savaşın tonunu önemli ölçüde azaltan Minsk anlaşmalarının birkaç tekrarını imzaladı.

Ancak anlaşmalar uygulanamadı ve çatışmalar binlerce askerin karşı karşıya geldiği bir siper savaşına dönüştü.

Rusya'nın saldırgan tutumlarına karşı caydırıcı olacağı düşüncesiyle NATO Nisan 2016'da Doğu Avrupa'ya dört tabur konuşlandıracağını açıklarken, iki Amerikan tugayı da Eylül 2017'de NATO güçlerine katıldı.

Ocak 2018'de aralarında çok sayıda Rus yetkilinin bulunduğu 21 kişiye ve çatışmayla ilişkisi olduğu düşünülen 9 şirkete çeşitli yaptırımlar uygulayan ABD, martta ise Ukrayna'ya tanksavar silah satışını onayladı.

Ukrayna ordusu Ekim 2018'de ülkenin batısında ABD ile 7 NATO üyesi tarafından düzenlenen büyük çaplı hava tatbikatına katıldı.

Nisan 2019'da eski bir komedyen olan Vladimir Zelenskiy, Donbas'ı ülkeye yeniden katma vaadiyle büyük bir çoğunluk tarafından Ukrayna Cumhurbaşkanı seçildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Aralık 2019’da Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi yapılmasının ardından çatışmalar bir nebze azalsa da kısa süre sonra yeniden alevlendi.

EKİM 2021'DE RUS YIĞINAĞI BAŞLADI

Rusya'nın Ekim 2021'de Ukrayna sınırına asker ve askeri teçhizat yığmaya başlaması üzerine dünya kamuoyu olası bir işgalin kapıda olduğu düşüncesiyle yeniden hareketlendi.

Aralık ayında ise Rusya Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, Rus askerlerinin geri çekilmesi için Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması ve Doğu Avrupa'ya konuşlandırılan NATO birlikleri ve askeri teçhizatın azaltılması gerektiği bildirildi.

Bu talepler ABD ile NATO tarafından reddedilirken, gerilim tırmandı.

Yıl sonunda sınırda 100 binden fazla askerin konuşlandığı iddia edilirken, Amerikalı yetkililer 2022'nin başında işgalin gelebileceğini savundu.

ABD, bu ayın başında yaklaşık 3 bin askeri Polonya ve Romanya'ya gönderdi, ABD birliklerinin Ukrayna'ya girmeyeceği kaydedildi.

22 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanınmasına imkan veren iki kararnameyi imzalaması ve bölgeye barış gücü gönderme kararı almasıyla yaklaşık 8 yıldır süren kriz yeni bir evreye geçti.

ABD, AB ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke Putin'in söz konusu adımını kınadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyaya Rusya'ya sert yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınayarak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik daha ileri bir işgal adımına yaptırımlarla yanıt vereceklerini bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın tanıma kararını geri almasını isterken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Avrupa'nın Rusya'ya karşı yaptırım kararı almasını istedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 129
  • O k u r 2 yıl önce Şikayet Et
    Günümüzde Doğal Gaz kullanmanın alternatifi yok. Bu işin sonu Rusyanın işgaline kadar gider. Ancak ortada BM'nin 5 vetocusunun oynadığı kayıkçı kavfası var.
    Cevapla
  • Erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ama Cine giden Gas borusu Almanyaya giden boruyu 4-10 kat arasi fazla gidiyor. Alman borusunu kaybetsede Rusyaya fazla zarar olmayacak. Cine giden borular zaten eski Ukranya olaylarindan beri dösediler. Adamlar seneler önce böyle olacani tahmin etmisler. Ben Libyada ve Azerbaycanin Karadagin olaylarindan hoslanmasamda Rusyaya güvenirim ama ABD hep bize karsi olanlara ASLAAA GÜVENMEM. Rusya bize S-400 verdi ve Akkuyu Santral bize destek veriyorlar. Batililar hep söz verdiler bozdular. Mesala F35 mi Avrupa Birligi mi neymi.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya kuzey akim 2 yi iptal etmesi dogru karardir biz üsürüz ama rusyayi isgal politikasinda destekleyemeyiz rusya derhal donbass kirim luhans dan geri cekilmeli
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya ukraine ile rusya savasir diye silah yerine migfer gönderdi ukraineye yapilan yaptirim rusyaya yapilandan daha büyük kedi kac tazi tut oyunu
    Cevapla
  • Urfalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu işte bir iş var ama anlamadım dünya petrol üretimi çoğunluğu ABD elinde fiyatlar uçmuş.petrol pahalı olsa Rusların işine gelmez mi...ve 2 tana yem olarak kullanılacak ülke Ukrayna ve yanaşmayan Türkiye...güneyimizde Rus Esad YPG PKK Barzani Trakya da ABD Yunan Kıbrıs'ta Rum Yunan İsrail Libya'da Fransa ve sinsi olan gözükmeyen İngiliz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme