AB'den Ukrayna açıklaması: Rusya'ya bağımlılığı azaltmalıyız!

AB Yüksek Temsicisi Joseph Borrell Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesine yönelik Moskova'ya yönelik yaptırımlar konusunda açıklamalarda bulundu. Borrell, Ukrayna'ya savaş uçağı konusunda yardım sağlanması durumunu açıkladı.

AB'den Ukrayna açıklaması: Rusya'ya bağımlılığı azaltmalıyız!
AB'den Ukrayna açıklaması: Rusya'ya bağımlılığı azaltmalıyız!
GİRİŞ 28.02.2022 19:42 GÜNCELLEME 28.02.2022 19:42
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell Ukrayna'nın işgal edilmesine yönelik açıklamalarda bulundu:

"Belarus'a yönelik yaptırımlarımızı artıracağız. Rusya'nın baskısının önümüzdeki günlerde Moldova'ya artacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bu bölgede birliklerimize takviye edeceğiz. Rus petrol ve gazına bağımlılığımızı azaltmalıyız."

"YARIN ÇOK DAHA FAZLASINI ÖDEYECEĞİZ"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısındaki son durum ve AB'nin aldığı önlemler hakkında açıklamalarda bulundu. Borrell, Putin ile iş birliği yapanlar için yaptırımların artırılacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarının AB için de ekonomik sonuçları olacağına işaret ederek, "Bugün bu bedeli ödemezsek yarın çok daha fazlasını ödeyeceğiz." dedi.

RUSYA'YA BAĞIMLILIK

AB ülkelerinin enerji konusunda Rusya'ya aşırı bağımlı olduğunu anımsatan Borrell, "Enerji bu çatışmanın dışında tutulamaz. İster hoşunuza gitsin ister gitmesin Rus petrol ve gazına bağımlıyız. Bu bağımlılığı mümkün olduğunca çabuk azaltacağız." diye konuştu.

Borrell, yıllardır enerjide bağımlılık azaltılsın söylemlerine rağmen bu bağımlılığın artığını anımsatarak, bunun artık varoluşsal bir politika halini aldığını söyledi.

Yenilenebilir kaynaklar ve hidrojene yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Borrell, "Şimdi gerçekten enerjide bağımlılığı azaltma zamanı geldi." ifadesini kullandı.

Borrell, "Enerji piyasalarında türbülans olacak. Bu yaşanacak. Enerji fiyatları artacak ve yüksek fiyatlar sonunda tüketiciler tarafından ödenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Artan enerji fiyatları karşısında yoksul ve savunmasızları korumaya yönelik politikalar uygulanabileceğine dikkati çeken Borrell, "Rusya'ya karşı eylem ve tepkilerimizin ekonomik sonuçları olacak." dedi.

Borrell, söz konusu ekonomik sonuçlara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

AB'nin yapması gerekenlerin, sonuç doğurmadan gerçekleştirmenin mümkün olmadığına işaret eden Borrell, "Ukrayna halkının ödediği bedele bakın. Asıl bedeli onlar ödüyor. Bugün bu bedeli ödemezsek yarın çok daha fazlasını ödeyeceğiz." diye konuştu.

"LÜTFEN GÖÇMEN DEMEYİN"

Borrell, Ukrayna'daki savaş nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ülkesini terk etmek zorunda kalarak komşu AB ülkelerine ve Moldova'ya gittiğini hatırlattı.

Basının bu kişilere "göçmen" olarak adlandırmamasını isteyen Borrell, Ukraynalı "mültecilerin" özellikle Polonya sınırında yoğunlaştığını bildirdi.

"UKRAYNA'LI PİLOTLAR AB UÇAKLARINI KULLANACAK"

Ukrayna'nın coğrafi istihbarat yardımı talep ettiğini aktaran Borrell, bunun için AB'nin İspanya'daki uydu merkezinin destek vereceğini söyledi.

Borrell, Ukrayna'ya gönderilecek savaş jetleri hakkında bir soruyu yanıtlarken AB üyesi ülkelerin ikili olarak Ukrayna'ya istedikleri yardımı yapabileceklerini vurguladı.

Ukrayna'nın talepleri arasında savaş uçaklarının da bulunduğunu hatırlatan Borrell, bu uçakların Ukrayna'ya verilmesi durumunda Ukrayna Hava Kuvvetleri pilotları tarafından kullanılacağını aktardı.

Borrell, hangi AB ülkesinin ne tür askeri yardım göndereceğine ilişkin bir soru üzerine, "Bu bir savaştır. Karşı tarafın işine yarayacak bilgiler vermeyeceğim. Ukrayna'ya yardımların nasıl gideceğinin detaylarını söyleyecek değilim. Eminim Ruslar bu tür bilgileri aldıklarında mutlu olurlar." karşılığını verdi.

"BALKAN HAMLESİNE KARŞI UYARI"

Borrell, Moldova'da Rusya'nın baskısının gelecek günlerde artabileceği, Batı Balkanlar'da da benzer durumlar oluşabileceği uyarısında bulundu.

Altea Operasyonu kapsamında 500 kişilik takviye yapacaklarını kaydeden Borrell, özellikle Bosna Hersek'te istikrarın öneminin altını çizdi.

"ASKERİ HARCAMALARI ETKİN KULLANMALIYIZ"

AB ülkelerinin askeri harcamalarının etkin kullanılmasının da önemine dikkati çeken Borrell, şunları söyledi:

"Hep birlikte savunma harcamalarımız Rusya'nın savunma harcamalarının 4 katı ve Çin'in harcamalarına eşit. Ancak aynı derecede etkin değil. Daha fazla ama esasen daha iyi şekilde harcamalıyız."

LAVROV İÇİN İSTİSNA OLABİLİR

Borrell, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Rusya'ya getirilen AB uçuş yasağı nedeniyle Cenevre'deki BM toplantısına katılımını iptal etmesine ilişkin soruyu da yanıtladı.

Yasakla ilgili "istisnalar" olabileceğini aktaran Borrell, "Lavrov'un Cenevre'ye diplomatik sebeplerle uçuşunu yasaklayacak kadar ileri gitmedik. Tabii tatil için seyahat edecekse gidemez." dedi.

YORUMLAR 46
  • Armina 2 yıl önce Şikayet Et
    Köle tüccarı abd verin uçakları ukraynaya kışkırtın adamları perişan olmalarına yardımcı olun .
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi havaalanından kalkacak ? Polonyadan mı ? Mavaristan veya Bulgaristandan mı ? Almanya olur mu ? O zaman Rusya oraya da sallamaz mı ?
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Borell biyik altından gülüyordur kušatılmış bir ülkeye savaş jeti veriyor kedi bile söyledine inanmamıştır..
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu şahıs boş konuşmayı seviyor heralde aga babalarırusya ukranayı alana kadar boş boş konuş gündem degişsin diyor neymiş göndericik yapîcık edcicik.yalan ancak kendinizi kandırın ukranya halkı tek bırakldı .Harcandı önce gazı vfdiler sizi natoya alacaz diye sonrada ne halin varsa gör iki yüzlü batı...
    Cevapla
  • Antepli.v. 2 yıl önce Şikayet Et
    Batının iki yüzlülüğü suriyede ırakta libyada yüzbinlerce müslüman katledildiyinde neden Avrupa ses çıkarmıyordu çünkü Onlar müslüman bundan ders alan Sozde Müslüma araplardan tık varmı yok onlar anca türkiye ile ugraşsinla uşaklikta üstlerine Yok
    Cevapla
  • Doğrusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Akbabalar gibi fırsat buldunuz mu Suriyeliler şöyle Araplar böyle. Peki bizim içimizde ülkesini satanlara, paraya tapanlara, batı uşaklarına birşey diyecekmisiniz? Yok sa onların dokunulmazlıkları mı var? Kardeş bu hak ve batıl , iyi ile kötünün mücadelesi kimsenin dokunulmazlığı yok herkes kendine bakacak ben nerede duruyorum diye.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    O Arap’lar düzelmez. İslam neden o topraklarda yeşerdi sanıyorsun ? Yahu İslam gelmeden evvel cahiliye devrinde kız çocuklarını diri diri gömen bir toplumdu bunlar. 85 yaşında Ukraynalı teyze silah eğitimi alıyor ülkemi savunacağım diyor bizdekiler sahillerde nargile içip milleti rahatsız ediyor. Utanma da yok bunlarda. Savaştan kaçmışlar güya. Savaştan kaçan gittiği yerde böyle azar mı ? Dün Antep’te Koreli bir turisti de rahatsız ettiler para ver bize diye. Bizim insanımızı rahatsız ettikleri yetmezmiş gibi birde ülkeye döviz getiren turistleri rahatsız etmeye başladı seviyesiz kekolar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri açıklandı
TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi