Ukrayna sınırını geçen Afrikalılar yaşadıklarını anlattı

Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'dan kaçmayı başaran Afrikalılar sınır hattında yaşananları anlattı.

GİRİŞ 02.03.2022 12:58 GÜNCELLEME 02.03.2022 13:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Polonya, Slovakya, Macaristan, güneybatısında ise Romanya ve Moldova'ya komşu olan Ukrayna'dan ayrılmak isteyenler, bu ülkelere kara yoluyla ulaşmaya çalışıyor.

Çoğunluğu öğrenci olan Afrikalılar ise sınır hatlarında ten renkleri nedeniyle ırkçılığa uğradıklarını ifade ediyor. AA muhabiri, savaş şartlarındaki olağanüstü günlerini yaşayan Ukrayna'dan farklı ülke sınırlarına geçen Afrikalı öğrencilere ve ailelerine ulaşarak yaşadıklarını sordu.

"FİZİKEN VE RUHEN ÇOK YIPRANDIM"

Romanya'ya geçen Esvatinili öğrenci Vukile Dlamini, hayatının en zor yolculuklarından birini yaptığını belirterek, "Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık. Polis bize silah doğrulttu. Hala yaşadıklarımın etkisi altındayım. Fiziken ve ruhen çok yıprandım." dedi.

Slovakya'ya ulaşmayı başaran Nijeryalı Victor Eldred de "Lviv'de trene sadece Ukraynalıların binmesine izin verdiler. Saatlerce soğukta bekledik ama bir şekilde zorlu bir yolculuk sonunda Ukrayna'dan çıkmayı başardık." ifadesini kullandı.

Eldred, henüz Nijerya hükümetinin kendileriyle iletişime geçmediğinin altını çizerek, bundan sonra ne yapacağına ise henüz karar vermediğini dile getirdi.

"YEMEDEN İÇMEDEN KESİLDİM, HİÇ UYUYAMADIM"

Polonya'ya geçen Senegalli öğrenci Issa Dasylva ise sınır geçişlerinde herhangi bir sorun yaşamadığını söyledi.

Sınıra ulaşmanın 48 ila 72 saat sürdüğünü kaydeden Dasylva, "Senegalli yetkililer bizimle yakından ilgilendi. Sınır geçişinde problem yaşayan Senegalli görmedim. Polonya'daki Senegal Büyükelçiliği bizimle devamlı iletişimde." diye konuştu.

Dasylva'nın Dakar'ın "Jaaxay 2" banliyösünde yaşayan annesi Nathalie Dasylva da saldırıların başladığı ilk günlerin kendisi için çok zor geçtiğini kaydetti.

Anne Dasylva, "İlk günler yemeden içmeden kesildim, günlerce hiç uyuyamadım. Çok şükür ki Issa sağ salim Polonya'ya geçti. Devamlı telefonda konuşuyoruz. Senegalli yetkililere de ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.

SENEGAL BÜYÜKELÇİLİĞİ DEVREDE

Senegal Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yurt dışındaki Senegallilerden sorumlu Devlet Bakanı Moise Sarr, Ukrayna'da 65 vatandaşın yaşadığının tespit edildiğini belirtti.

Yerel basına açıklamalarda bulunan Sarr, 65 Senegalliden 25'inin halihazırda Varşova'ya geçtiğini ve sürecin Senegal'in Varşova Büyükelçiliği tarafından takip edildiğini kaydetti.

Sarr, Varşova'daki Senegalliler için büyükelçilik bünyesinde bir kriz masası kurulduğunu da vurguladı.

"TAHLİYE OLMAK İSTEYEN AFRİKALILAR BİZİM DOSTUMUZ"

Ukrayna hükümeti de sınır geçişi sırasında sosyal medyaya ve uluslararası basına yansıyan görüntüler hakkında açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının birçok yabancıyı da derinden etkilediğine dikkati çekerek, "Tahliye olmak isteyen Afrikalılar bizim dostumuz ve ülkelerine dönmek için herkesle eşit fırsata sahip olmaları lazım." ifadesini kullandı.

Kuleba, Ukrayna hükümetinin bu sorunu çözmek için elinden geleni yapacağını kaydetti.

"YABANCI ÖĞRENCİLEİRN YÜZDE 20'Sİ AFRİKALI"

Ukrayna'nın uygun eğitim ücretleri nedeniyle yabancı öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer aldığı biliniyor.

Ukrayna Eğitim Bakanlığının 2020'de açıkladığı verilere göre, 158 ülkeden yaklaşık 80 bin öğrenci ülkede eğitim görüyor.

Ülkeye en çok öğrenci gönderen ülkeler ise 18 bin 429 kişiyle Hindistan, 8 bin 233 kişiyle Fas, 5 bin 470 kişiyle Azerbaycan, 4 bin 379 kişiyle Nijerya olarak sıralanıyor.

Afrikalı öğrenciler, Ukrayna'daki yabancı öğrencilerin yüzde 20'sini oluşturuyor.

 

YORUMLAR 8
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrikalıların birleşip fransa, belçika, hollanda, çin vs ülkeleri topraklarından kovmaları lazım
    Cevapla
  • Çakır 2 yıl önce Şikayet Et
    Dans etmeyi bırakıp birde direnmeyi ,savaşmayı denemenizi öneririm. Yüz yıldır kendinizi sömürtmekten vazgeçmezseniz daha çok seylerle karşılaşırsınız
    Cevapla
  • Abdirisak jama ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın usta bir afrikalı olarak sizi katılıyorum
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Nijeryalılar avrupa da en istenmeyen mülteci grubudur
    Cevapla
  • Serhat 2 yıl önce Şikayet Et
    Iste Avrupalilarin ikiyuzlulugu insallah birbirlerini yerler vur rusya vur ukrayna
    Cevapla
  • !!!!!!!! 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu ırkçılık olarak görmüyorum adamlar ülkelerini yabancılardan koruyor ve kendi ırklarından olan insanları ülkelerine kabul ediyorlar. Türkiye aldı da ne oldu? Bir kıvılcım yeter iç savaş çıkarmaya sivil istilaya uğradı Türkiye ve Türk'ten çok, ülkede yabancı var artık bizi fazlalık olarak görüyorlar milli güvenlik sorununu bile aştı bu mülteci meselesi ülkemde mülteci istemiyorum o kadar
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece sen değil bugün referandum yapsalar alacaklar cevaplarını ama işlerine gelmiyor. Kendi tuzları kuru sonuçta. Avrupa’nın nüfusu azalıyor ne yapsın adamlar ? Adamlar azınlık olmak istemiyorlar kendi kıtalarında. Doğu Türkistan asırlardır kan ağlıyor niye bir tek Allah’ın kulu çıkıp tepki vermiyor ? Türk oldukları için anlaşılan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz