Türk kaptandan Ukrayna'da asil duruş: Gönderde Türk bayrağı var, terk edemeyiz

Ukrayna Rusya savaşı çıktığında Chornomorsk Limanı'nda mahsur kalan Polarnet'in kaptanı Ahmet Yücel Alibeyler "Burada kaynatılmış sac üzerindeyiz. Ama gönderde Türk Bayrağı olduğu için burası Türk vatan toprağıdır. Terk edemeyiz" dedi.

Türk kaptandan Ukrayna'da asil duruş: Gönderde Türk bayrağı var, terk edemeyiz
Türk kaptandan Ukrayna'da asil duruş: Gönderde Türk bayrağı var, terk edemeyiz
GİRİŞ 06.03.2022 19:48 GÜNCELLEME 06.03.2022 19:50
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

MV POLARNET Kaptanı Uzakyol Kpt. Ahmet Yücel Alibeyler, Chornomorsk Limanı'nda yaşadığı anları anlattı.

Alibeyler'in Turkdeniz.com'a vermiş olduğu röportaj şu şekilde:

-Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başladığında, limanda ve gemide neler yaşadınız? O süreç nasıl gelişti?

Batum'dan yük getirmiştik. 24 Şubatta bu olay patlak verdi. Ukrayna, emniyetimiz için çıkış izinlerini kapattığını bildirdi. Limanın iç tarafını kapattılar. Çevredeki mayınlardan dolayı limana batık barç çektiler. Bu durumu, gemiler kendi başlarına hareket etmesinler diye yaptıklarını düşünüyorum. Şu süreçte burada bağlıyız. Türk bayraklı geminin istisnai bir durumu var. Bayrağımız için bu gemiyi terk etmiyoruz. Gemimiz için farklı bir şey düşünemiyoruz. Odessa'nın altındaki Chornomorsk Limanı’ndayız. Limanın yakınındaki akaryakıt tesislerine bir saldırı düzenlenirse; bizim için iyi olmayabilir. Ancak; burası Fish Port diye geçiyor. Pek hedef olabilecek bir tedirginliğimiz yok. Savaş hâli olduğundan ne olacağını bilemiyoruz. Son ana kadar burada durmaya çalışıyoruz. Kaynatılmış sac üzerindeyiz. Ama gönderde Türk Bayrağı olduğu için burası Türk vatan toprağıdır. 

-Gemideki mürettebatın bu olaylar karşısında psikolojilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sağlık durumu el vermeyen ve yeni evli olan personeli gemiden tahliye ettik. 15 personeliminden 8’ini geminin manevra kabiliyetini düşürmeyecek şekilde gemide tuttum. Diğer 7 mürettebatı, Odessa Konsolosluğu vasıtasıyla gönderdik. Gemi, seyr-ü sefer yapacak durumda. Kumanya ve suyu kontrollü kullanıyoruz. Öğün sayılarını düşürdük. Gemi personel sayısı yarı yarıya azaldığı için kumanyanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Gerekli bir çözüm sağlanırsa; emniyetli şekilde gemiyi getirebiliriz. Safe manning engeli önümüze çıkabilir. Bu personel ile, İstanbul'a varışa kadar izin alınabilir. Devleti temsil eden bir konumdayız. Garanti kapsamında çözüm verilirse, üstesinden geleceğiz. Çözüm bulunamıyorsa, askeri nakliye uçaklarına uygulanan izinler, gemilerimiz adına devletimiz tarafından sağlanabilir. Personel dirayetli bir şekilde durmaya çalışıyor. Bu taraf ateş altına alınmaz diye ümit ediyoruz.

-Gerekli devlet desteğini aldınız mı? Yakındaki gemilerle iletişim hâlinde misiniz?

Konsoloslukla yaptığımız görüşmeler sonucunda; dilediğimiz zaman bizleri tahliye edebileceklerini söylüyorlar. Otobüs tahsis ediyorlar. Denizcilere özel bir tahsisten bahsediyorum. Büyükelçilik, Türkiye'ye nakilleri sağlıyormuş. Gidenler de bir sorun yaşanmadı. Bizim birinci tercihimiz, gemi bir darbe almadan sağ salim ülkemize dönmek. Gemiyle beraber dönmek istiyoruz. Dışişleri Bakanlığımız, verdikleri destekler doğrultusunda; Türk bayraklı gemileri konvoy olarak buradan çıkarabilirler. Gerekli koordinasyonlar kurulup kalan vatandaşlarımız tahliye edilebilir. Onun dışında; karayolundan gelemeyen insanları gemiye alabiliriz. İsteyen tüm kişilere yardım etmeye hazırız. Yapabileceğimiz her türlü insani yardımı yapmak için buradayız. Son kez tekrar etmek gerekirse; buradan gemiyle çıkmak istiyoruz. Eğer bu mümkün değilse, personeli tahliye ederek buradan çıkacağız.

KAYNAK: TURKDENIZ.COM
YORUMLAR 16
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam adam...
    Cevapla
  • Esnaf 2 yıl önce Şikayet Et
    Kaptan o savaş açan şahıs Putin ve hiçte sağı solu belli olmuyor bence demogaji yapma kapat dükkanı bir süreliğine gel ülkene önce can sonra canan sen gemi için yani mal için orada bekliyorsun hiç kasmaya gerek yok bayrak elbette önemli lakin sen savasmiyorsun orada senlik Bir durum yok sadece femin önemli onuda ailen sevdiklerin için bı kenara bırak yoksa mal için canın tehlikeye giriyor
    Cevapla
  • Sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    “Haksız yere malı alınmak istenen, malını vermemek için mücadele veren ve bu yüzden öldürülen kimse şehittir.” (Ebu Davud, Sünnet, 32.) “Malı sebebiyle öldürülen kimse şehittir. Eşi ve çocukları için öldürülen veya canını korumak için öldürülen veya dini sebebiyle öldürülen kimse şehittir.” (Ebu Davud, Sünnet, 32.)
    Cevapla
  • Muammer 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun gardaşım.Adamlık bu. Din iman deyince mangalda kül bırakmayıp,marketindeki yağı saklayan alçaklar dinlesinler.
    Cevapla
  • Mk__ 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye gemiyi bekliyorlar anlamadım ama Allah yardımcınız olsun, İnşallah biran önce ailenize kavuşursunuz.
    Cevapla
  • macır 2 yıl önce Şikayet Et
    Allahım yardımcınız olsun.Gurur duyduk.Duamız sizinle.
    Cevapla
  • Memo 2 yıl önce Şikayet Et
    Belkide Şirketten para aldiği için gemiyi birakmamiş alabilir mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!