Ukrayna-Rusya savaşının Orta Doğu'ya etkisi: Arap dünyasında buğday korkusu

Ukrayna-Rusya savaşı, dünya ticaret dengesini de etkiledi. Özellikle buğday ithalatı noktasında yaşanabilecek problem, mevcut müşteri ülkelerini panikletti. Diriliş Postası'ndan Metin Mutanoğlu konu ile ilgili köşesinde bir yazı kaleme aldı

Ukrayna-Rusya savaşının Orta Doğu'ya etkisi: Arap dünyasında buğday korkusu
Ukrayna-Rusya savaşının Orta Doğu'ya etkisi: Arap dünyasında buğday korkusu
GİRİŞ 08.03.2022 19:17 GÜNCELLEME 08.03.2022 19:17
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş, bazı belirsizlikleri ve korkuyu da beraberinde getiriyor. Özellikle dünyanın en önemli iki buğday üreticisi konumunda olan Ukrayna ve Rusya'nın müşterileri, ürün tedariği noktasında problem yaşamaktan korkuyor. O ülkelerin başında Orta Doğu ve Körfez devletleri gelirken konuyla ilgili Diriliş Postası yazarı Metin Mutanoğlu, köşesinde bir yazı kaleme aldı. 

"ARAP DÜNYASINDA BUĞDAY KORKUSU"

Mutanoğlu, buğday konusu üzerinde yaşanan belirsizlik nedeniyle, söz konusu ülkelerin müşterileri konumunda olan Arap yarımadası üzerinde korku ikliminin hakim olduğu ve açlık tehlikesinin baş göstermesinden endişe edildiğine değindi: 

"Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş kısa süre içinde duracak mı, yoksa dünya yeni büyük bir savaşa mı hazırlanıyor? Başta Avrupa ve Karadeniz olmak üzere dünyanın neredeyse tamamını etkileyecek işgal sonrası, yeni dünya düzeni nasıl olacak ve küresel ilişkiler artık eskisi gibi olabilecek mi?

Bu sorular her geçen gün artan Ukrayna Rus gerilimi nedeniyle bütün dünya halklarında derin bir kaygı oluşturmuş durumda. Herkes savaşın nereye evrileceğini merak ediyor. Havada muhtemel bir 3. Dünya Savaşı korkusu var. Ülkeler de bu olağanüstü gerilim karşısında kendi tutumlarını belirliyor. Avrupa ülkeleri Rusya’ya hava sahasını kapatma dahi çok net bir tutum almış durumda. Türkiye ne Rusya’dan ne Ukrayna’dan vazgeçeriz diyerek soğukkanlı şekilde arabuluculuk potansiyeli taşıyor. Arap dünyasında ise fark edemediğimiz oldukça gerçekçi bir korku var. Açlık."

TOPLUMSAL OLAYLARIN ARTMASI ENDİŞESİ

Buğday, arpa ve mısır tedariği noktasında problem yaşanması durumunda insanlık dramlarının yaşanabileceğine dikkat çeken Mutanoğlu, Arap yarımadası olmak üzere pek çok ülkede toplumsal olayların artış gösterebileceğini belirtti:

"Bloomberg’e göre dünyada buğday ve arpanın üçte birini, mısırın ise beşte birini üreten Rusya ve Ukrayna’nın savaşı bütün dünya tahıl piyasaları üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere birçok Arap ülkesi günlük ekmeğini ürettiği buğdayın en az yarısını, savaşa tutuşan bu iki ülkeden alıyor. Ukrayna buğday ihracatının yüzde 50’sini Arap ülkelerine satıyor. Örneğin Mısır buğday ihtiyacının yüzde 86’sını, BAE ve Tunus yüzde 54’ünü Rusya ve Ukrayna’dan karşılıyor. Umman’ın bu iki ülkeye olan buğday bağımlılığı yüzde 70 düzeyinde. Yüzde 40 düzeyindeki Lübnan ve Yemen büyük oranda bu iki ülkeye muhtaç durumda. Savaşın uzaması, zaten ciddi açlık yaşayan Yemen’de daha da içinden çıkılmaz insanlık dramlarına yol açabilir.

Sadece Arap ülkeleri değil elbette, birçok Afrika ülkesi de buğday ithalatında Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı halde. Geçen yıl tonu 250 dolar olan buğday 350 dolara fırlamış durumda. Bu durum birçok ülkede hem açlık korkusu hem de artan fiyatlar nedeniyle toplumsal olayların artma endişesi doğuruyor. "

RİYAD'IN DENGE POLİTİKASI

Arap dünyasının Ukrayna-Rusya savaşında denge politikası yürüttüğüne dikkat çeken Mutanoğlu, özellikle sessiz kalıp taraf gözetilmemesi ile ilgili şunları söyledi:

"Bu nedenle Arap dünyası Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta mümkün olduğunca sessiz kalmayı yeğliyor. Bunun elbette sadece tahıl ithalatıyla ilgisi yok aynı zamanda birçok Arap ülkesinin Rusya ve ABD arasında kalma endişesi de var. Rusya lideri Putin ağır yaptırımlar karşısında “Bizim başka dostlarımız da var” diyerek Batı’ya meydan okudu. Putin’in dostlarına baktığımızda Arap dünyasında her ne kadar baskın bir Amerikan etkisi olsa da Rusya’yı da göz ardı edemeyen politik tutum görüyoruz. Bu tutumun arkasında yatan sebeplerden biri de enerji. Suudi Arabistan dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı ve bu ülkeyi Rusya takip ediyor. Petrol fiyatları savaşın başından bu yana yüzde 25 oranında arttı. Üç ay önce, aralık başı itibariyle 65 dolar civarında olan ham petrolün varili bugün itibariyle iki katına çıkarak 127 doları görmüş durumda. Batının petrol fiyatlarını dengelemek için üretim artışı talep ettiği Riyad, bu talebi geri çeviriyor.

Savaşın sonunun belli olmaması da elbette Arap ülkelerinin temkinli olmasına neden oluyor."

 

KAYNAK: DİRİLİŞ POSTASI
YORUMLAR 36
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Hain araplar petrol yesin
    Cevapla
  • Vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yemenin çektiği sıkıntıyı inşallah arabistanda çeker ve komşusu ac iken tok yatan bizden değildir diyen peygamberimizin hadisini evlerinin baş köşesine aşarlar... sahtekar müslümanlar
    Cevapla
  • Rambo 3 yıl önce Şikayet Et
    Onca yıl bütün zulme sessiz kaldılar Araplar hep zenginliğine ve kibirliğine inandilar Allah katinda hiç bir şey zor değildir bir anda insan dünyasi ters dönebilir çokça istiğfar edelim
    Cevapla
  • Güçlü Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    islam ülkelerinin tarımı bile becerememesi rezalet bir durum.
    Cevapla
  • Okuyucu 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol var altın var. Yer içersiniz artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Atama kararları Resmi Gazete'de! TİKA Başkanı değişti
Osimhen pazarlığı sürüyor! Napoli reddetti, Galatasaray pes etmedi