Rusya'nın Ukrayna işgali 15. gününde: Zelenskiy'den görüşmeye hazırım mesajı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 15. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bu savaşa yalnızca Putin ile doğrudan görüşmeler son verebilir" dedi. İşte dakika dakika yaşananlar...

GİRİŞ 10.03.2022 23:30 GÜNCELLEME 10.03.2022 23:37
Bu Habere 124 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 15'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Ukrayna'daki Rus işgalinin yaklaşık haritası

"GÖRÜŞMEYE HAZIRIM" MESAJI

23.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebini yineleyerek, böyle bir durumda savaşın sona ereceğini savundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebini yineleyen Zelenskiy, “Her müzakere amacımda Rusya ile savaşı bitirmek var ve ben bazı adımlar atmaya hazırım. Uzlaşma elbette olmalı ama bu ülkeme ihanet çizgisinde olmamalı. Ayrıca karşı tarafta buna hazır olmalı. Bu durumdan ancak bu şekilde çıkabiliriz. Ayrıntıları henüz konuşamayız. Başkanlar arasında henüz doğrudan bir temasımız olmadı. Ancak başkanlar düzeyindeki görüşmelerden sonra bu savaşı sonlandırabiliriz” dedi. Zelenskiy'nin açıklamalarından sonra gözler Putin'e çevrildi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

21:20 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 3 bine yaklaştığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu.

Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, 8 yerleşim biriminin kontrol altına alındığını ifade etti.

Ukrayna ordusuna ait 98 uçak ve 110 insansız hava aracının (İHA) yanı sıra 144 hava savunma füze sistemi, 88 radar istasyonu, 1007 tank ve çeşitli zırhlı araç, 109 çok namlulu roketatar, 374 obüs ve havan topu ve 793 özel askeri aracın yok edildiğini söyleyen Konaşenkov, "Ukrayna'da saldırılar sonucunda 2 bin 998 askeri altyapı tesisi imha edildi." dedi.

20:50 Rus ordusu, Ukrayna’nın Svitlodarsk’da bulunan doğalgaz boru hattına saldırmasının ardından yangın çıktı.

Rusya, Ukrayna’da stratejik noktaları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna’nın Donets Oblastı’nda yer alan Svitlodarsk’daki doğal gaz botu hattını vurdu. Saldırı sonrası boru hattında yangın çıkarken, bölgede büyük panik yaşandı. Acil Durumlar Servisi ve itfaiye ekipleri olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN'DEN SAVAŞ SUÇU AÇIKLAMASI

19:40 Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, kamu yayıncısı France Info'ya yaptığı açıklamada, Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının insanlık dışı, iğrenç ve acımasız olduğunu söyledi.

Bu saldırının "savaş suçu" sayılabileceğine inandığını ifade eden von der Leyen, bu saldırıya ilişkin soruşturmanın açılması gerektiğini vurguladı.

"BU ANLAMSIZ ŞİDDET SON BULMALI"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının "korkunç" olduğunu belirterek, "Bu anlamsız şiddet son bulmalı. Katliama son verin" çağrısı yapmıştı.

16:50 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) bugün yapılan açıklamada, savaş nedeniyle 24 Şubat-9 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 316 bin Ukraynalının komşu ülkelere geçtiği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada ise komşu ülkelere geçen Ukraynalıların 1 milyondan fazlasının çocuk olduğu vurgulandı.

15:30 Alman hükümetine yakın çevrelerden alınan bilgiye göre, görüşmeler sırasında Almanya ve Fransa, Rusya'dan Ukrayna'da derhal ateşkes ilan etmesini talep etti.

Görüşmede Macron ve Scholz'un Ukrayna'daki krize herhangi bir çözümün Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler yoluyla gelmesi gerektiğinde ısrar ettikleri aktarıldı.

Üç liderin, ilerleyen günlerde birbirleriyle yakın temas halinde kalma konusunda mutabık kaldıkları duyuruldu.

15:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni bir videomesaj yayınladı.

Zelenskiy, "Biz hiçbir zaman köle olmadık ve olmayacağız" dedi. 

Çarşamba günü 60 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyleyen Zelenskiy, "Bu gece Mariupol'deki patlama sonucunda kayıplarımız hakkında bilgi geldi. Doğumevi yandı ve aralarında birisi çocuk 3 kaybımız, 17 yaralımız var."  açıklamasını yaptı.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BM'DEN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

13:45 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-8 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 316 bin mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği bilgisi verildi.

 

13.02 Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi de Türkiye'ye geliyor: "Ukrayna'nın nükleer tesislerinin emniyet ve güvenliğinin sağlanması konusundalki acil konuyu görüşmek üzere Antalya'ya gidiyorum."

12.30 NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, "11 Mart 2022 Cuma günü, NATO Genel Sekreteri Bay Jens Stoltenberg, Antalya'yı ziyaret edecek. Stoltenberg, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu'na da katılacak" denildi.

10.45 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, sivillerin tahliyesi için Mariupol dahil 7 noktadan insani koridor açıldığını duyurdu.

RUSYA'DAN AVRUPA KONSEYİ KARARI

10.14 Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya artık Avrupa Konseyi'ne katılmayacak" denildi. Rusya Avrupa Konseyi'ne 1996'da dahil olmuştu.

AB LİDERLERİ TOPLANACAK

09.16 AB'nin liderleri perşembe ve cuma günü Versay'da bir araya gelecek. Zirve için hazırlanan taslak bildirgede, "Rusya'nın saldırganlık savaşı Avrupa tarihinde tektonik bir kayma oluşturuyor" denildi. Liderlerin, bloğun Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı ve Ukrayna'nın AB'ye katılma talebini görüşmeleri bekleniyor.

JAPONYA DA RUS PETROLÜNE YAPTIRIMA HAZIRLANIYOR

07.53 Japonya'nın yakın bir zaman içinde, Ukrayna'ya açtığı savaş karşısında Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı planladığı bildirildi.

Beyaz Saray: Rusya Ukrayna'da kimyasal silah kullanabilirBeyaz Saray: Rusya Ukrayna'da kimyasal silah kullanabilir

"RUSYA UKRAYNA'DA KİMYASAL VE BİYOLOJİK SİLAH KULLABİLİR"

01.50 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın, Ukrayna'da ABD'nin kimyasal ve biyolojik silah ürettiği iddialarını reddederek, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ya da biyolojik silah kullanabileceği uyarısında bulundu. Psaki, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da ABD'nin biyolojik silah laboratuvarları olduğu ve kimyasal silah geliştirdiği şeklindeki yanlış iddialarını not aldık. Çin'in de bu komplo teorilerini dile getirdiğini görüyoruz. Bunun akla hayale sığacak bir tarafı yok." ifadesini kullandı.

6 KENTTE İNSANİ YARDIM KORİDORU OLUŞTURULACAK

00.10 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi. Zelenskiy, şunları kaydetti: "Başkent Kiev bölgesi ile Sumi ve Enerhodar kentlerinde 3 insani yardım koridorunu organize edebildik. 35 bine yakın insan kurtarıldı. Yarın devam edeceğiz. 6 insani yardım koridoru hazırlıyoruz. Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden de insanları çıkaracağız."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 124
  • cezmi 2 yıl önce Şikayet Et
    aboo fetö ödmüs
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı ülkelerin gazına geldin. Rüsyaya kafa tuttun. Ülken battı. Caylak gibi davranmasan daha güzel olurdu. Çok iyi bir insan olabilirsin. Fakat ülkeyi yönetmek aklıselim olmayı gerektirir. Hiç yoktan ülkeniz düştüğü duruma bakarmisin
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeni bitirip amerikayamı kaçacaksın. Fetöş iti ölmüş diyorlar. Pensilvanyada onun malikanesinde kalırsın.
    Cevapla
  • MEHMET güler 2 yıl önce Şikayet Et
    ya kardeşim,daha anlamdınmı abd ve avrupa birliğinin ne kadar kaypak olduğunu,daha fazla insanın ölümüne göz yumma,sende biliyorsun rusyayla baş edemeyeceksin sonunda iş rusyaya yalvarmaya kadar gelmeden anlaş topraklarından ne kurtarsan kardır
    Cevapla
  • Dusunen 2 yıl önce Şikayet Et
    Akilli insanlar çalişıp kazanırlar akilsizlar savaşıp kaybederler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar...
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle