Rusya'nın Ukrayna işgali 16. gününde: Putin'den zirvelerle ilgili açıklama

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 16. gününe girdi. Rusya, Ukrayna'da sivillerin Rusya'ya tahliyesi için tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açacaklarını bildirdi. İşte dakika dakika yaşananlar.

GİRİŞ 11.03.2022 16:45 GÜNCELLEME 12.03.2022 01:26
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 16'ıncı gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BM'DEN BİYOLOJİK PROGRAM AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine Ukrayna'daki biyolojik silah programı iddialarını görüşmek üzere toplandı.

BM Silahsızlanma Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, konseye brifinginde, ''Basında, biyolojik silah programları iddialarına dair çıkan haberlerden haberdarım. Birleşmiş Milletler, herhangi bir biyolojik silah programının varlığından haberdar değil.'' dedi.

1972 Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nin biyolojik ve zehirli silahların geliştirilmesini, üretilmesini, temin edinilmesini, transferini, stoklanmasını ve kullanılmasını yasakladığını hatırlatan Nakamitsu, hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın sözleşmeye taraf olduğunu söyledi.

16:30 Çernobil Nükleer Santrali'nin Rusya'nın kontrolüne geçmesi, nükleer risklere ilişkin endişeleri beraberinde getirdi.

Nükleer atık depolama tesisi olarak hizmet veren tesiste, çarşamba günü elektrik kesildi. Yedek jeneratörlerdeki yakıt da tükenmek üzere.

Uzmanlar, yeniden güç sağlanamazsa, Çernobil'in bir kez daha nükleer bir felaketin merkezi olabileceğinden endişe ediyor.

RADYOAKTİF GAZ SALACAK

Küresel güvenlik bilimi uzmanı Ed Lyman, uzun süren güç kaybının tehlikelerine dikkati çekerek, "Soğutma pompalarına giden elektrik gücü olmadan, kullanılmış yakıt havuzu ısınmaya başlayacak. Su kaynayarak yakıt çubuklarını açığa çıkaracak ve radyoaktif gaz salacak." uyarısında bulundu.

Lyman, eskiden santral girişinde, radyasyon kontrol noktasında insanların vücutlarında nükleer kontaminasyon olup olmadığının kontrol edildiğini, Rus askerlerinin ise ayrım gözetmeksizin bölgeye girip çıktığını söyledi.

UÇAKLAR REAKTÖRE ZARAR VEREBİLİR

Middlebury Enstitüsü'nde nükleer fizik uzmanı Ferenc Dalnoki-Verress de santral üzerinden yüksek hızda geçen savaş uçaklarının reaktörlere verebileceği hasara işaret etti.

Yüksek hızın yol açacağı titreşimin yakıt havuzu üzerinde zararlı sonuçları olabileceğini vurgulayan Dalnoki-Verress, nükleer tesise bir füzenin ya da bir uçağın düşmesinin de büyük tehlike oluşturacağını belirtti.

 

YATILI OKUL HEDEF ALINDI

16:15 Ukrayna'ya saldırısını sürdüren Rus ordusu, Harkiv'e bağlı Oskilska bölgesinde psikonörolojik yatılı okulu vurdu.

Harkiv Valisi Oleh Synyehubov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, saldırı sırasında okulda 330 kişinin bulunduğunu duyurdu.

Synyehubov, okulda bulunanlardan 50'sinin yürüme zorluğu çeken, 10'nun ise tekerlekli sandalyeye mahkum öğrenciler olduğunu söyledi.

16:00 Ukraynalı yerel yöneticilerin açıklamalarından derlenen bilgilere göre, Rus ordusu, uçak ve füzelerle saldırılarını sürdürerek ülkedeki sivil yapıları hedef aldı.

Dnipro kenti ve çevresine Rus ordusunca gerçekleştirilen hava saldırısı sonrası bazı binalar harabeye döndü. Saldırı sonrasında çıkan yangınlar Ukrayna Acil Durumlar Servisine bağlı ekiplerce söndürüldü.

Kiev'e bağlı Barişivka kentine ise Rus ordusunca İskender füzesi atıldı. Saldırıda 60 daireli bir apartman tamamen yıkıldı, 4 apartman ile 10 müstakil ev hasar gördü.

BİLANÇO AÇIKLANDI

15:50 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-11 Mart'taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldü, Ruslara ait 57 uçak, 83 helikopter, 353 tank, 1165 zırhlı araç, 125 top, 58 roketatar sistemi ve 31 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri ayrıca son 16 günde Ukrayna'da 558 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 İHA kaybetti.

15:45 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell,Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 549 sivilin öldüğünü ve 957 sivilin yaralandığını, gerçek rakamın ise çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Ukrayna'da nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Rusya'nın ayrım gözetmeyen saldırıları sonucu sivillerin öldüğünü veya sakatlandığını aktaran Throssell, füze, ağır top mermileri, roket ve hava saldırıyla sivillerin hedef alındığını belirtti.

Okul ve hastanelerin de vurulduğunu hatırlatan Throssell, şunları söyledi:

"Rus makamlarına, sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırıların yanı sıra kasaba ve köyleri hedef alan sözde alan bombardımanı ve diğer ayrım gözetmeyen saldırı çeşitlerinin uluslararası hukuka göre yasak olduğunu ve savaş suçu teşkil edebileceğini hatırlatıyoruz.

"MİSKET BOMBASI KULLANILDIĞINA DAİR RAPOR ALDIK"

"Yerleşim bölgeleri de dahil olmak üzere, Rus kuvvetlerinin birkaç kez misket bombası kullandığına dair güvenilir raporlar aldık" diyen Throssell, bu tür silahların gelişigüzel kullanımının savaş suçu teşkil edebileceğinin altını çizdi.

PUTİN'DEN GÖRÜŞMELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

14:31 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında gerçekleştirilen müzakerelerle ilgili "görüşmelerde pozitif yönde değişmeler var" açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaş sürecinden bu yana ilk kez Antalya Diplomasi Forumu'nda görüşme masasına oturmuşlardı. 

Kremlin'de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla bir araya gelen Putin, görüşmesinin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, "Ukrayna konusundaki durum hakkında ve her şeyden önce, neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakerecilerin bana bildirdiğine göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım" dedi.

13.44 Kremlin, Ukrayna ile görüşmelere ilişkin "Rusya'nın pozisyonu açık ve net. Ukrayna Kremlin'in taleplerini biliyor" dedi. Rusya ayrıca Batı'ya tepki göstererek "Güvende olmadığımızı, tehlike altında hissettiğimizi sürekli olarak söyledik ancak Batı bize cevap vermedi" dedi.

12.36 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya karşı savaşacak Orta Doğulu gönüllüleri kabul etmeye yeşil ışık yaktı. Putin bu savaşçıların, Ukrayna'daki çatışma bölgelerine ulaştırılması için talimat verdi.

Putin'den, 'Ukrayna'ya Orta Doğu'dan savaşçı gönderilmesi' talimatıPutin'den, 'Ukrayna'ya Orta Doğu'dan savaşçı gönderilmesi' talimatı

11.55 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Zhovkva, Zelenskiy'in diplomatik çözüme hazır olduğunu ifade ederek, "Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmeye hazır ancak bu müzakereler sırasında herhangi bir ödün vermeyecek" dedi.

10.21 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını duyurdu. Açıklamada, Ukrayna'nın cephaneliklerinin, İHA'larının ve helikopterlerinin vurulduğu ifade edildi.

RUSYA İLK KEZ DNIPRO'YU VURDU

09.14 Ukrayna'nın Devlet Acil Hizmetler Servisi, Dnipro kentine üç kez hava saldırısı düzenlendiğini ve en az 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KONVOY DAĞILARAK SALDIRI POZİSYONUNA GEÇTİ

08.47 Başkent Kiev'e doğru ilerleyen 64 kilometrelik Rus askeri konvoyunun son durumu uydu görüntülerine yansıdı. ABD merkezli Maxar Technologies'in paylaştığına göre, Rus konvoyu Kiev'e yaklaşırken bölündü ve Kiev yakınlarında dağıldı. Rus ordusuna ait araç ve silahların seyrek ağaçlık alanlarda siper aldığı görülüyor. Konvoyun bu şekilde yeniden mevzilendiği ve saldırıya hazır hale geldiği ifade edildi. Konvoyun Kiev'e sadece 15 km uzaklıkta olduğu belirtildi.

07.06 Beyaz Saray: "Biden bugün Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak."

06.23 ABD Kongresi, Ukrayna'ya acıl olarak 13,6 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.

"100 BİNE YAKIN KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK"

03.50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği kentlerinden son iki günde yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenskiy, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Ukrayna'daki sivillerin güvenli bölgelere tahliye süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sumi, Trostyanets, Krasnopillya, İrpin, Buça, Hostomel, İzyum kentlerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturduklarını belirten Zelenskiy, "Gün içinde 40 binden fazla kişi, iki gün içinde ise 100 bine yakın kişi tahliye ettik." dedi.

RUS KUVVETLERİ KİEV'İN 15 KİLOMETRE YAKININA KADAR GELDİ

00.40 ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus'tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev'in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, "Kiev'in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev'e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

RUSYA TEK TARAFLI OLARAK İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇACAK

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da sivillerin Rusya'ya tahliyesi için tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açacaklarını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, başkent Moskova'da Ukrayna'daki sivillerin tahliye süreci konusunda açıklamalarda bulundu. Mizintsev, "Rusya tarafına doğru tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açılacak. Diğer yönlerdeki koridorlar ise Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığında açılacak" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 87
  • Mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Irak işgalinde uydurulan yalan haberlerle örtüşüyor çoğu, olmayanı olmuş gibi
    Cevapla
  • Bunalim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi sen eksiktin cernobil bi olmedigimiz kaldi patlasan yeniden yeridir
    Cevapla
  • derbeder 2 yıl önce Şikayet Et
    kim inanırki kadirden başka
    Cevapla
  • DEMİR 2 yıl önce Şikayet Et
    26 Nisan 1986 daki bu felaket bôlgenin değil Dünyayı çevreleyen radyasyon felaketiyle Çok insan ôldü ve onun yaratmış olduğu etkilerden hala ôlen insanlar var. Rusya bu olaydan insanlık suçu işlemiştir . Dünya devletleri halkları BM vasıtasıyla Rusya'ya ihtar çekmelidir. Kimyasal araştırmalara bir son vermesi amacıyla Uluslararası mahkemeye taşıyarak , Rusya'yı tazminat ôdemesine mahkum etmesi sağlaması lazımdır .
    Cevapla
  • Yaşar dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha gayret çernobil Avrupa dan aylan bebegin intikamını al.
    Cevapla
  • Ali veli konya 2 yıl önce Şikayet Et
    Slak adam oradan esen ruzgarlar bize doğru esiyordenyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?