Mariupol’deki 110 Türk Sultan Süleyman Camii’ne sığındı: Tahliye edilmeyi bekliyorlar

Mariupol’deki Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde mahsur kalan Türklerin sayısı dün 30’dan 110’a çıktı. Camide tahliye edilmeyi bekleyenleri almak için bölgeye giden otobüsler şehrin 70 kilometre uzağında tahliye için hazırlanıyor.

GİRİŞ 14.03.2022 21:23 GÜNCELLEME 15.03.2022 11:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ukrayna’da Mariupol’u kuşatan Rus güçleri, Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesine izin vermiyor. Şehrin 70 kilometre uzağına kadar gelen 20 otobüslük tahliye konvoyu, Rus güçlerinin ateş açmasından dolayı santim santim ilerleyebiliyor. Dışişleri Bakanlığı tahliyenin bir an önce gerçekleştirilebilmesi için Moskova ile temasta.

BİN 582 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rus güçleri tarafından 1 Mart’tan bu yana kuşatma altında tutulan Mariupol’da tablo her geçen saat ağırlaşıyor. Rus güçleri şehri havadan ve karadan ağır bombardımana tutuyor. Şehre 13 gündür elektrik, su, gaz ve ısı verilemiyor. Baz istasyonların vurulduğu için şehirde internet ve mobil iletişim ise neredeyse yok. Ukrayna makamları dün öğle saati itibariyle bin 582 sivilin saldırılarda hayatını kaybettiğini, ölülerin kimlik tespiti bile yapılamadan toplu mezarlara defnedildiğini duyurdu.

KONVOY 6 GÜNDÜR YOLDA

400 bin nüfuslu şehirde bombalardan kaçarak Kanuni Sultan Süleyman Camii’ne sığınan Türk vatandaşlarının tahliye bekleyişi de sürüyor. Türkleri ve bazı Ukraynalıları tahliye etmek için yola çıkan 20 otobüs 6 gündür yolda bekletiliyor. Tahliye çalışmaları ile ilgili Yeni Şafak’a bilgi veren Cami Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, Tahliye araçlarının şehrin 70 km uzağında olduğunu belirtti.

SAYI 110'A YÜKSELDİ

Hacıoğlu “20 otobüsten oluşan tahliye konvoyunun gidişi savaş şartlarından dolayı gecikiyor. Ateş açıldığı için araçlar oldukça yavaş ilerliyor. Araçların yakınına, sağa sola, havaya ateş açılıyor. Rus güçleri izin verir de konvoy şehre girerse hemen çalışmalar başlayacak” dedi. Camiye sığınanların sayısının 110’a çıktığını, çevreden halen insanlara gelmeye devam ettiğini belirten Hacıoğlu, “Bu sayı daha da artacaktır. Şehirde bulunan vatandaşların adresleri tespit ediliyor. Herkesi camide toplamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR KORKUYOR

Hacıoğlu şunları kaydetti: “Araçlar şehre girse bile tahliye yarın (bugün) ancak gerçekleşebilir diye tahmin ediyoruz. Gece saatlerinde yolculuk güvenli değil. Sağa sola rastgele ateş açılıyor, insanlar bir yere hareket etmeye korkuyor. Tahliye olursa günün erken saatlerinde gerçekleşecektir. Şehrin durumu iç açıcı değil. Ruslar hedef göstermeksizin her yeri vuruyorlar. Camide 34 çocuk var ve bomba seslerinden korkuyorlar. En geç birkaç gün içinde vatandaşlarımızı güvenli bir yere taşıyacağımızı ümit ediyoruz.”

YARDIMLAR YAĞMALANDI

Bölgeye gönderilen ilk gıda ve insani yardım konvoyu önceki gün akşam saatlerinde şehre ulaştı. Ancak yardımlara Rus güçlerinin el koyduğu, konvoyun Ukrayna halkına ulaşmadan yağmalandığı iddia edildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Diplomasi Forumu'nda bölgedeki Türk vatandaşlarıyla ilgili değerlendirmede bulunmuştu. Bakan Çavuşoğlu şunları söylemişti:

Savaş başladığından beri vatandaşlarımıza uyarı yönünde mesaj atmıştık. Savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik. Çatışma bölgesinde kalan vatandaşlarımız da var özellikle Mariupol'de. Lavrov ile görüşmemizde insani koridor konusunu da görüştük. İnsani ateşkes ve koridorun açılması gerekiyor, bu konuyu iki tarafla da konuşuyoruz. Şehrin altyapısı gitmiş durumda, oradaki vatandaşlarla telefonla ulaşamıyoruz. Oradaki camide vatandaşlarımız var. Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Dünden beri otobüslerimiz orada bekliyor, çatışmalar devam ettiği için ve telefonlar kullanılmadığı için bekliyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 90'ından fazlasını tahliye etmiş olacağız.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 3
  • Emin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Camiye sığınan Türk vatandaşları ni Büyükelçilik Uyarıyor Terk edin diye be uyuzlar niye Terk edin diyince terk etmediniz Türkiye yi de Zordurumda bırakıyorsunuz be uyuzlar
    Cevapla
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    RUS kafirine fırsat verme ya Rabbi.
    Cevapla
  • B.G 2 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim devletimizi daim etsin ve korusun hainlere fırsat vermesin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Puan farkı açıldı! Galatasaray haftayı kazançlı kapattı
Senegal Hava Kuvvetleri Komutanı Niang Baykar'ı ziyaret etti