Rusya'nın Ukrayna işgali 20. gününde: Ukrayna'dan müzakere açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 20'inci gününe girdi. Zelenskiy, Rusya'nın Çeçenistan'da kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini iddia etti. Ukrayna'dan müzakare açıklaması geldi.

GİRİŞ 15.03.2022 23:39 GÜNCELLEME 16.03.2022 03:17
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 20'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

TAHLİYE EDİLEN TÜRK VATANDAŞLARININ SAYISI 15 BİN 24'E ULAŞTI

23.35 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bugün Ukrayna'dan 181 Türk vatandaşının daha yola çıktığını duyurdu.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bugün Kiev, Lviv, Çernigiv, Odessa ve Nikolayev'den 181 vatandaşın daha yola çıktığını kaydetti.

Tahliyelere ilişkin bir grafik paylaşan Çavuşoğlu, söz konusu 181 kişinin otobüs ve minibüslerle bu şehirlerden tahliye edildiğini aktardı.

Çavuşoğlu, "Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 15.024 oldu. Yolunuz açık olsun!" ifadesini kullandı.

Bugün 19 kişiye de sınır geçiş desteği verdikleri bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, savaşın başından bu yana 4 bin 952 kişiye sınır geçiş desteği sağlandığını kaydetti.

UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

23.00  Konuya ilişkin açıklama Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva'dan geldi. Jovkva yaptığı açıklamada, olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, "Müzakereler devam ediyor. Başlıca konular bölgedeki düzen, ateşkes ve ordunun geri çekilmesi" ifadelerini kullandı. Müzakerelerdeki 6’ıncı turun ise yarın yapılacağı ifade edildi.

FOX NEWS MUHABİRİ HAYATINI KAYBETTİ

19.00 FOX News Media CEO’su Suzanne Scott tarafından yapılan açıklamada, başkent Kiev dışındaki Horenka bölgesinde savaş kameramanı Pierre Zakrzewski'nin aracının isabet aldığı belirtildi.

Daha önce Irak, Afganistan ve Suriye'de çalıştığı bildirilen Zakrzewski'nin, şubat başından beri Ukrayna'da görev yaptığı kaydedildi.

Dün gerçekleşen aynı saldırıda FOX News haber kanalı savaş muhabiri Benjamin Hall'un yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı duyurulmuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da devam eden saldırıları sonucunda, 13 Mart'ta da Brent Renaud isimli Amerikalı gazetecinin öldüğü bildirilmişti.

RUSYA'DAN ABD'YE YAPTIRIM MİSLLEMESİ

17:30 Rusya; ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD'li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

ABD'den Rusya'nın yaptırım kararına karşı misilleme geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasından dolayı 8'i Savunma Bakan Yardımcısı olmak üzere Rusya Savunma Bakanlığından 11 üst düzey yetkiliyi yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

17.00 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları toplantısında konuştu. Stoltenberg, "NATO'nun temel sorumluluğu üyesi olan ülkeleri korumak" diyerek doğu sınırındaki tedbirleri güçlendirdiklerini söyledi.

16.00  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın saldırıları nedeniyle 97 çocuğun öldüğünü söyledi. Zelenski, ayrıca ülkesinin NATO üyeliği ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ukrayna, NATO üyeliğine açık bir kapı olmadığını anlıyor" açıklamasını yaptı. 

15.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, herkesin Rusya'nın hedefi olduğunu ve Avrupa'nın diğer bölgelerini de hedef alabileceği uyarısı yaptı.

Zelenskiy, video konferans yoluyla, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı'nda Avrupalı liderlere hitap etti.

Konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı "ahlaki duruş" sergileyen ülkelere teşekkür eden Zelenskiy, ülkesine daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

"BİZE YARDIM EDEREK KENDİNİZE YARDIM EDİN"

Zelenskiy, Avrupa şimdi tavır almazsa, Rusya'nın Avrupa'nın diğer bölgelerini de hedef alabileceğine dikkati çekti.

"Hala Rusya'nın savaş makinesini durdurabiliriz. Hala insanların öldürülmesini durdurabiliriz. Birlikte yapmak ve demokrasinin yıkımını durdurmak ve şimdi bizim topraklarımızda bunu durdurmak daha kolay olacak yoksa onlar size de gelecekler. Hepimiz Rusya'nın hedefiyiz. Bize yardım ederek kendinize yardım edin."

 

KREMLİN'DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

14.00 Rusya-Ukrayna arasında savaş devam ederken Ukrayna'daki ihtilafı çözmek için yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkarmak için çok erken olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Çalışma karmaşık, ancak çalışmanın devam ediyor olması başlı başına olumlu. Herhangi bir tahminde bulunmak istemiyoruz. Somut sonuçları bekleyelim" dedi.

MÜZAKERELERDE ÖNEMLİ İLERLEME

Moskova ve Kiev'den gelen heyetler, Rusya ordusu ile Ukrayna arasında yaklaşık üç haftadır devam eden çatışmalara diplomatik bir çözüm bulmak için dört tur müzakere için bir araya geldi.

Her iki taraf da daha önce Pazartesi günü video konferans yoluyla yapılan toplantılarda bir belgenin imzalanabileceğine dair umutlarını dile getirmişti, taraflar "teknik bir duraklama" için görüşmelere ara verildiğini duyurmuştu.

Her iki taraf da hafta sonu ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Rusya'nın müzakerecileri "önemli ilerlemeyi" memnuniyetle karşılarken, önde gelen Ukraynalı bir müzakereci, Moskova heyetinin "ültimatom" vermeyi bırakarak Ukrayna heyetinin tutumunu  dikkatle dinlediğini söyledi.

 

13.31 Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 3 milyona ulaştığını duyurdu.

13.03 Kremlin Sözcüsü Peskov tarafından yapılan açıklamada, "Sonucun ne olacağını tahmin etmek erken ancak Ukrayna ile görüşmelerin devam etmesi olumlu" denildi. Zelenskiy'in danışmanlarından Oleksiy Arestoviç, Rusya'nın elindeki askeri kaynakların çok hızlı bir şekilde azaldığını, savaşın kısa zamanda bitmesini beklediğini söyleyerek, "Bence savaş mayıs sonrasına sarkmaz. En geç mayıs başında bir barış anlaşması imzalamış oluruz" demişti.

12.15 Kiev'de 35 saat süreliğine sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

11.50 Ukrayna, 24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın işgal harekatının ardından geçen 20 günde, Rus askeri güçlerinin yaşadığı kayıpları açıkladı. Açıklamada, "Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 13 bin 500'den fazla askeri öldürüldü, 81 uçak, 95 helikopter, 404 tank, 1279 zırhlı araç, 150 top, 64 roketatar sistemi ve 36 hava savunma sistemi,640 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 9 İHA imha edildi" denildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise yaptığı açıklamada Herson bölgesinin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini belirterek, "Ukrayna ordusuna ait 156 insansız hava aracı (İHA), 1306 tank ve çeşitli zırhlı araç, 127 çok namlulu roketatar, 471 obüs ve havan topu, 1054 özel askeri araç yok edildi" ifadesini kullandı

10.26 Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanlarının Kiev'e gideceği ve Zelenskiy ile görüşeceği açıklandı. Polonya'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ziyaretin amacı, Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığına tüm Avrupa Birliği'nin açık desteğini teyit etmek ve Ukrayna devleti ve toplumuna geniş bir destek paketi sunmaktır" denildi.

09.53 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rus güçleri, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesini kontrol altına aldı" dedi.

08.01 Rus ordusu Kiev'de sivillerin yaşadığı binayı topçu ateşi ile hedef aldı. Binadaki yangın söndürülürken, vurulan binada 2 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

06.38 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre; şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Ukrayna'ya gitmek için kayıt oldu. Henüz hiçbir Suriyeli savaşçı bölgeye ulaşmadı ancak 400'ünün Rusya'da Ukrayna sınırına yakın kamplarda eğitim gördüğü açıklandı. Putin, geçtiğimiz hafta Orta Doğu'dan gelecek ve Rusya saflarında yer alacak "gönüllü savaşçıların" Ukrayna'da yer alacağını açıklamıştı.

04.36 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu. Mariupol'de 110 Türk vatandaşı, Kanuni Sultan Süleyman Cami'nde mahsur kalmış durumda. Bu kişilerin kısa süre içinde şehirden tahliye edilmesi bekleniyor. Türkiye bu konu ile ilgili diplomatik temaslarını artırdı.

03.50 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın 19 gün boyunca Ukrayna'da, 2 kez girdiği Çeçenistan'dan daha fazla insan kaybettiğini belirtti. Zelenskiy, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini duyurdu.

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 78
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    barış olacağını sanmam putin oyalıyor anca
    Cevapla
  • Cemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bunca zaiyattan sonra geri dönüş yapmaz
    Cevapla
  • ........... 2 yıl önce Şikayet Et
    MEDENİYETLERİN kıymetini hiçe sayan KENDİSİNİ HİÇE SAYMIŞ OLUR.............güzele güzel demeyenle işim mi olabile:::::::::::::::.HAAAYYYYDDDDİİİİİİİİİİİİİ,,,,,MÜZİK RUHUN GIDASIDIR Kİİİ,,,,,,YİNE BÜYÜK BİR KÜLTÜRDEN DİNLEYELİM SANTUR DA DİNLEYELİM ....santur dinlerce de mutlulanalım inşallah:::::::::::::::::BAKINIZ NTERNET ::::::::::::[[[[[[[[[[[((Beyond our path , Santurnavazan Ensemble , Persian Santoor 2 of 5]]]]]]]]]]]]]]]]]](((SULTAN MEHMET HANIMIZ NİZAMINDA DAHA DA HUZURLANALIM İNŞAALLAH)))))))))
    Cevapla
  • (* . *) 2 yıl önce Şikayet Et
    Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar. Bakara : 186
    Cevapla
  • ( * _amin_ * ) 2 yıl önce Şikayet Et
    ……..YARADILANI YARADANDAN ÖTÜRÜ HOŞGÖR,,DİYEN,,,,,,,2020 başında ,aramızdan ayrılan o kişinin.,,,YERİ GELDİĞİNDE DEDİĞİNCE,,,,."""SEV BENİ SEVEYİM SENİ,,GEL BANA GELEYİM SANA da diyen:::::::::"""2020 başında ,aramızdan ayrılan o kişinin.. duasıyla...______GÜZEL YAŞAMAK LAZIM....ALLAH(C.C)ENCAMLARI HAYREYLESİN(AMİN)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Berzeg Sendromu' mahalleyi boşalttı: ‘Köylerde nüfus kalmadı’
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi