Roma'daki zirvede ABD'den Çin'e Rusya tehdidi: Bunun sonuçları olur

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı, İtalya'nın başkenti Roma'da görüştü.

GİRİŞ 14.03.2022 23:35 GÜNCELLEME 15.03.2022 11:55
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, Roma'daki Waldorf Astoria Hotel'de yerel saatle 10.30'da bir araya gelen Sullivan ile Yang'ın görüşme maratonu yaklaşık 8 saat sürdü.

Çinli heyet, bir ara öğle arası için otelden ayrılsa da görüşmeler öğleden sonra devam etti. Sullivan ve Yang'ın görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Taraflar, görüşmenin ardından basın açıklaması yapmadan otelden ayrıldı.

"RUSYA'YA SİLAH YARDIMI YAPMANIN SONUCU OLUR"

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Çin’den askeri malzeme talebinde bulunduğuna ilişkin iddialara değindi.

Bu konudaki istihbaratın ve atılacak adımların detaylarına giremeyeceğini belirten Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın İtalya'nın başkenti Roma'da yaptığı toplantıya işaret etti.

Psaki, "Sullivan, burada açıkça, Çin'in Rusya'ya askeri yardım ve diğer yardımlar vermesinin yaptırımların delinmesi ve savaşın desteklenmesi anlamına geldiğini ve bunun sonuçları olacağı konusunda Çin'i uyardı. Ancak bu sonuçların ne olacağı konusunda detay veremem. Bu konuda ortak ve müttefik ülkeler ile görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA "SONUÇLAR" KONUSUNDA UYARDI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da düzenlediği günlük basın toplantısında, benzeri iddialara değindi.

Sullivan'ın Yang ile Roma'daki görüşmesinde, Ukrayna meselesini geniş bir şekilde ele aldığını belirten Price, bu konuşmanın detaylarına giremeyeceğini aktardı.

Price, ABD'nin ve Batının Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yaptırımlarının ortada olduğuna işaret ederek, "Çin, Rusya'ya askeri anlamda ya da yaptırımları delecek şekilde yardım ederse bunun sonuçları olur." diye konuştu.

Çin'in Rusya'ya askeri ve ekonomik yardıma istekli olduğu yönünde ABD'nin NATO müttefiklerine diplomatik yazışma ile bilgi verdiği yönündeki haberler konusunda ise Price, "Bu konunun detaylarına girmeyeceğim, Rusya'nın saldırgan tavrına ilişkin endişelerimizi elbette müttefiklerimizle konuşuyoruz fakat bunun detaylarına burada giremem." dedi.

Basına yansıyan haberlerde, Ekim 2021'den beri ilk kez bir araya gelen Sullivan ile Yang'ın görüşmesinin özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında gerçekleşmesi sebebiyle büyük önem taşıdığı, ikilinin uluslararası gündemdeki konular ile iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıkları belirtildi.

Sullivian ve Yang, 10 Mart 2021'de ABD'nin Alaska eyaletine bağlı Anchorage kentinde, 6 Ekim 2021'de ise İsviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelmişti.

Görüşme öncesinde Financial Times gazetesinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'nın Çin'den askeri yardım talebi bulunduğu haberinin çıkmasına Çin tepki göstererek, ABD’yi "dezenformasyon yapmakla" suçlamıştı.

Bu arada İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da ABD'li ve Çinli yetkililerin Roma'daki görüşmelerini "tarihi" olarak nitelerken, "Eğer ABD ve Çin görüşüyorlarsa bu İtalyan hükümeti olarak bizim teşvik ettiğimiz çizginin ilerleme kaydettiği anlamına gelir. Biz, Çinlilerle, Türklerle, İsraillilerle görüştük. Ukrayna’da önce insani ateşkese ardından da barış anlaşması için konuşmaya ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 64
  • BBG 2 yıl önce Şikayet Et
    Deccal'in askerleri nasıl da dusmanmis gibi davranıyorlar. İyi polis kötü polis. Al birini vur ötekine. Fransız Sosyologun dediği gibi, dünyayı kurtaracak bir tek sistem kaldı geriye. İslam.....
    Cevapla
  • Murtize 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Çin'den uçak motoru almalı talep azaldığında fiyat düşer Rusya'ya satıyorlar mius yapariz yada güney Kore'den jfx almalıyız Yunanların aldığı rafeellerin farkını kapatmaliz
    Cevapla
  • Rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin sana uçak motoru değil çöp motor satar. Aynı çöp korona aşıları gibi! Bu Dinsiz komunist çinlilerden kinseye hayır gelmez! Bunların kendilerine faydası yoki sana faydalraı olsun. Bu şeytanlardan ne kadar uzak durarsan o kadar karlısın!
    Cevapla
  • Arda 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadan haberin yok komunist çin savaş uçak motorunu Rusya Federasyonundan satın alıyor!
    Cevapla
  • Arda 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadan haberin yok komunist çin savaş uçak motorunu Rusya Federasyonundan satın alıyor!
    Cevapla
  • Turgut Reis 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin Rusyaya yardim ederse savasin desteklenmesi oluyorda, peki Nato Ukraynaya her türlü yardımı yapiyorda bunun adı ne peki ?
    Cevapla
  • sahin 2 yıl önce Şikayet Et
    ukrayna rusyayımı işgal etmiş saldırmışmı füzemi atmış na alakasız
    Cevapla
  • zafer42 2 yıl önce Şikayet Et
    siz yillardan beri Terör örgütüne silah yardimi yaparken iyi,sizin dolayli yollardana hem Rusyaya hemde ukraynaya verip vermediginiz ne malum,Maksat insanlari yok etmek deyilmi,Kahrolsun ABD,kahrolsun Müslüman Düsmanlari,kahrolsun icimizdeki Hainleeeer
    Cevapla
  • turkiyem 2 yıl önce Şikayet Et
    zalim cin en gaddarı doguturkistani mahv etti katletti biz susalim helal abd sen olmasan bu zqlim dunyayi yikar yakar
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD-Israil- NATO- AB-Almanya ......vs. her biri bu dinsiz hiç bir kutsalı olmayan hiçbir etik kural tanımayan komuninst- faşist çinliden 100000 yüz bin kere daha iyilerdir. Bu dinsiz çinliler Anti ABD-Semitzm- NATO- AB vs algı operasyonu yaparak sosyal medya ve kamuoyunnu manipule etmekteler google de bir kere "The disinformation tactics used by china" arayın ve google translate ile tercüme ettirin!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim için kritik karar! Fenerbahçe taraftarını heyecanlandıran hamle
İsrail ordusu Refah'a karadan girdi: Sınır kapısı ele geçirildi