Rusya'nın Ukrayna işgali 22. gününde: Putin'den itiraf, NATO'dan 'şok olduk' açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 22'inci gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde gözettiği öncelikleri sıraladı. İşte dakika dakika yaşananlar.

GİRİŞ 17.03.2022 17:39 GÜNCELLEME 17.03.2022 17:39
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 22'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

18.04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi halinde uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını belirtti. Erdoğan ayrıca, bazı konularda uzlaşının liderler düzeyinde görüşme gerektirebileceğini belirtip Putin ve Zelenskiy'i İstanbul veya Ankara'da misafir etme teklifini yineleyerek, sahadaki insani durumun gözetilmesi ve insani koridorların iki yönlü olarak etkin şekilde işletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

17.45 Avrupa Uzay Ajansı, Rus-Avrupa Mars görevinin Ukrayna işgali nedeniyle askıya alındığını duyurdu.

PUTIN'DEN "YAPTIRIMLAR BİZİ ETKİLEDİ" İTİRAFI

17.06 Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan yaptırımların ülke ekonomisini etkilediğini yeni bir açıklamayla kabul etti:

"Evet, yarımadanın ekonomik gelişimi, Batı kaynaklı yaptırımlardan etkileniyordu. Ancak Ukrayna'daki askeri harekat sonrası yeni yaptırımlar getirildi. Dün Rus bölgeler için alınacak sosyoekonomik önlemleri açıklarken, Rusya'ya getirilen sınırlamaların birçok sorun yarattığını söylemiştim. Ancak bunlar yalnızca sorun yaratmıyor, yeni fırsatlar da yaratıyor. Açık söyleyelim, mevcut durumda, daha önce yaptırım tehdidi altında olan büyük şirketlerin korkacak hiçbir şeyleri kalmadı. Artık bankalar ve bu şirketler korkmadan yarımadaya girerek çalışabilir."

16.06 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Polonya'da 100 askerle birlikte Sky Sabre füze sistemini konuşlandıracağını söyledi.

15.49 Ukrayna Başsavcılığı, 24 Şubat'tan itibaren Rus saldırıları sonucu Ukrayna'da 108 çocuğun hayatını kaybettiğiini belirtti.

14.26 İspanya, AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında Tarragona kentinde bulunan ve Rus oligarklardan birine ait olduğu belirtilen bir yata daha el koyduğunu duyurdu.

13.23 Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik açıkladığı güvenlik yardımlarının "taarruz" değil "savunma" amaçlı olduğunu söyledi.

NATO: DÜNYA ŞOK OLDU

12.44 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin'in Ukrayna savaşı barışı sarstı ve dünyayı şok etti. Bu Putin'in savaşı. Savaşı durdurmalı, askerlerini geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli. Büyük bedel ödüyor. Sert yaptırımlar, Putin'in savaş makinelerine zarara uğratıyor" dedi.

11.04 Rusya'nın yaptırımlar sonrası ilk dış borç ödemesi gerçekleşti. Maliye Bakanlığı söz konusu ödemenin yapıldığını duyurdu. Rusya'nın bu ödemeyi aksatması durumunda temerrüde düşürebileceği belirtiliyordu.

"RUS İŞGALİ TÜM CEPHELERDE DURDU"

09.36 Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı İstihbaratı: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm cephelerde büyük ölçüde durdu."

7 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜ

08.12 Amerikan New York Times gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Washington yönetimi; Rusya'nın savaşın başlangıcından bu yana 4'ü general 7.000'den fazla askerini kaybettiğine inanıyor. Haberde, Rus askerlerinin moral ve motivasyon olarak ciddi derecede çöküşte olduğu ifade edildi. Ukrayna bu rakamın 14.000 olduğunu belirtirken, Rusya tarafı savaşın ilk haftası 496 olarak duyurduğu sayıyı son 2 haftadır hiç güncellemedi.

Rusya'ya ağır darbe: Ukrayna'da öldürülen Rus general sayısı 4'e çıktıRusya'ya ağır darbe: Ukrayna'da öldürülen Rus general sayısı 4'e çıktı

06.11 Rus ordusu, Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerini hedef aldı. Saldırıdan bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen siviller de etkilenmişti. Yapılan son açıklamada ölü sayısının 13'e yükseldiği kaydedildi.

04.45 Panama Denizcilik Bakanı Noriel Arauz, ülke bayraklı 3 geminin Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana füzelerle saldırıya uğradığını söyledi.

ZELENSKİY'NİN ŞARTLARI

03.53 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti: "Müzakerelerde önceliklerim kesinlikle net. Savaşın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, ülkemiz için gerçek garantiler, ülkemizin gerçek korunması."

02.58 Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'da Rus ordusu tarafından daha önce kaçırılmasının ardından dün serbest bırakılan Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un serbest kalması için savaş sırasında esir alınan 9 Rus askeri ile değiştirildiği bildirildi.

02.19 ABD ve 5 ülke Rusya'nın Ukrayna'da "savaş suçu" işlediği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) bugün toplantıya çağırdı.

01.51 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı sitesi bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı.

01.19 Ukrayna ordusu, Rus askerlerini taşıyan araca yapılan saldırının havadan ve karadan görüntülerini yayınladı.

00.37 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD heyetinin Roma'da Çinli diplomatlar ile görüşmesinde, Ukrayna'ya açtığı savaştan dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımların neden olduğu kayıpların Pekin yönetimi tarafından telafi edilmesi olasılığından endişe duyduklarını ve böyle bir durumda Çin'e ağır bedeller ödetileceğini Çin tarafına ilettiklerini söyledi.

00.02 Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Ion-Marcel Ciolacu ile telefonda görüşen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin, Ukrayna'ya ve mültecileri ağırlayan komşu ülkelere şu ana kadar 50'yi aşkın tırla insani yardım sevkiyatı gerçekleştirdiğini, bu yardımların devam edeceğini söyledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 48
  • Muhittin Aksoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato TC icin hic bir savasa girmez AB ve ABD leri kendileri ne dokunan olursa savasa girerler baskasi icin bunu yapmazlar.TC de kendi güvenligi ni kendi saglamasi lazim kimseye güvenmeyin.
    Cevapla
  • Memo can 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya AB ye sattigi gaz gelirisi 180 milyar dollar senede ac kalmazlar fakat ülkeyi ilerletemez. Insallah durup bi anlasma yaparlar.
    Cevapla
  • Terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO savaşa fiili müdahale etsin dünya savaşı çıksın istiyordu herhal.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bayraktar kazanacak bak söylüyorum
    Cevapla
  • Savaş karşıtı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaş ukraynayla kalmaz katil putin güçlü bir darbe yemedikçe. İnşallah ben YANILIRIM. Adam psikopat hiç yüzü gülmüyor.
    Cevapla
  • TAHSİN 2 yıl önce Şikayet Et
    Kırmadı mı. Her tarafımız amerikan üsleri ile dolu.
    Cevapla
  • KARLI DAĞLAR 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika senin burnunun dibine kadar üs kursun. Senin yüzün gülecek mi bakalım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!