FT'nin 15 maddelik barış planı iddiası: Rusya, Ukrayna ve Türkiye'den açıklama

İngiliz Financial Times gazetesi, Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi ve ordusunda sınırlamaları kabul etmesi halinde, Rusya'nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydedildiğini iddia etti.

GİRİŞ 17.03.2022 16:59 GÜNCELLEME 17.03.2022 17:10
Bu Habere 151 Yorum Yapılmış
  • Financial Times (FT), görüşmeye hakim 3 yetkiliden aldığı bilgileri yayımladı ve Ukrayna ve Rusya tarafının 4 genel maddede olası uzlaşı sağlayacağını öne sürdü.
  1. Ateşkes sağlanacak ve Rus askerleri işgal ettiği bölgelerden çekilecek.
  2. Ukrayna ordusu varlığını sürdürecek ancak ülkede yabancı üsler olmayacak.
  3. Ukrayna NATO'ya karşı tarafsızlığını ilan edecek, Ukrayna'nın güvenliğini ABD, İngiltere ve Türkiye tarafından sağlanacak.
  4. Rusça yeniden yasal bir statüye kavuşacak.​
  • Anlaşmanın önündeki en büyük engel ise Kırım ve Donbass bölgesinin statüsü.
  1. Moskova, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istiyor.
  2. Ukrayna ise, Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini talep ediyor.

İngiliz Financial Times Gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasında 15 maddelik geçici bir barış planı olduğunu iddia etti.. Bu maddelere göre, ateşkes sağlanacak, Ukrayna tarafsızlığını ilan edecek ve silahlı kuvvetlerinin sınırlandırılmasını kabul edecek. Ardından Rusya, Ukrayna'dan çekilecek.

Financial Times, müzakerelerle bağlantılı 3 yetkiliye dayandırdığı haberinden ayrıca, tarafların 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiğini iddia etti.

UKRAYNA NATO'DAN VAZGEÇECEK VE TÜRKİYE DAHİL 3 ÜLKE TARAFINDAN KORUNACAK

Bununla birlikte, geçiçi barış planına göre Ukrayna, NATO'ya katılma hedefinden vazgeçecek, yabancı ülkelerin askeri üslerine veya silahlarına ev sahipliği yapmacağı garantisi de verecek. Bunun karşılığında Ukrayna; ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma sağlayacak.

EN BÜYÜK ANLAŞMAZLIK MESELESİ; DONBASS VE KIRIM

Moskova tarafının, Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'ın ise cumhuriyet olarak tanınmasını istediği kaydedildi. Ukrayna tarafı ise, anlaşma için öncelikli olarak Rus askerlerinin tüm Ukrayna'dan çekilmesini şart koştu. Uzlaşmada Kırım ve Donbass meselenin sorun olabileceği belirtildi.

"RUSYA ZAMAN KAZANMAK İÇİN MASAYA OTURUYOR" İDDİASI

Ukrayna tarafı, Rusya'nın samimiyeti konusunda da kaygılı. Ukraynalı yetkililer, Rusların cepheye mühimmat ve asker sevikayatı yapabilmek için zaman kazanmaya çalıştığından endişe ediyor.

Kremlin'den Ukrayna için 'İsveç ya da Avusturya modeli' teklifiKremlin'den Ukrayna için 'İsveç ya da Avusturya modeli' teklifi

KREMLİN'İN "İSVEÇ VE AVUSTURYA" MODELİ TEKLİFİ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Ukrayna'nın tarafsızlığının Avusturya veya İsviç modeli olabileceğini dile getirdi. Sözü geçen 15 maddelik taslağın ilk olarak pazartesi günü müzakere edildiği de gelen haberler arasında bulunuyor.

KREMLİN'DEN YALANLAMA

Financial Times'ta çıkan barış planı iddiası Kremlin'e de soruldu. Kremlin iddialar için, "herhangi bir anlaşmayı açıklamak için erken" değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin Sözcüsü Peskov ise, sadece bazı bilgilerin doğruyu yansıttığını belirtti ama hangi maddeleri kastettiğini söylemedi:

"Bu doğru değil, doğru olan bazı kısımlar var ama genel olarak yanlış. Müzakerelerde bir ilerleme olduğunda Kremlin bunu açıklayacaktır. Diğer sorularınızı Financial Times'a yöneltin."

Bakan Çavuşoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştüBakan Çavuşoğlu ve mevkidaşı Kuleba'dan açıklamalar

TÜRKİYE VE UKRAYNA'DAN İDDİALARA CEVAP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşmesinin ardından da mevkidaşı ile birlikte önemli açıklamalarda bulundu.

Dmitro Kuleba: "Financial Times'ta yayınlanan metin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an bu Ukrayna'nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanamaz. Ukrayna'nın güvenlik garantileri ise görüşmelerin en kilit konusu. Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz. Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye sahip."

Mevlüt Çavuşoğlu: "Ukrayna'nın bir teklifi oldu. Dün yaptığım temaslarda Rusya'nın buna bir itirazı olmadığını gördüm. Burada önemli olan her iki devletin ve halkının kabul edeceği bir mutabakat sağlanması. İki liderin bir araya gelme ihtimali var. Sayın Zelenski başından beri Putin ile bir araya gelebileceğini belirtti. Dün de söyledik biz ev sahipliği yapmaktan memnun oluruz"

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 151
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Coğrafi konumu gereği ve Montrö antlaşması üzerinden Türkiye, hiç taraf olmak zorunda kalmadan, Karadenizde barışın ve huzurun sağlanması ve anlaşmazlıkların azaltılması için zaten garantör.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir durum da Türkiye ile rusya karşı karşıya kalır barış için çabalayim ama Ukrayna yi korumak gibi garantör olmak yarın bizi ciddi bir savaşa sokar böyle bir koruma görevi almak büyük hata olur tarafsız şekilde barış çabalarına yardımcı olalım ama koruma garantorlugune girilmemeli zaten hem Ukrayna hem de rusya arasında gereken yapılıyor
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Türkiyenin garantör ülke olma sebebleri; 1-Karadenize en uzun kıyısı olan ülke olması 2- Karadeniz ticari işbirliği teşkilatı daimi üyesi olması. 3- Boğazlar Möntre antlaşmasına göre Türkiyenin kontrolü altında olması 4- Rusya ve Ukranya ile tarihi geçmişe dayalı ticari ve sosyal iyi ilişkilerimizin olması 5- Şuan her iki ülkeyle dürüst ve samimi bir şekilde dialog ve diplomasi yürüten tek ülke olması Eklenecek daha birçok maddeler var lakin en önemlileri bunlar.Ayrıca, Abd ve ingiltere garantör ülke olmaları çok zor çünkü çatışma ve savaş seviyesine getiren iki ülkeyi Rusya asla istemez şayet isterse bu işde bir oyun var uzak durmak gerekir!!! Açıkçası Ukranya da istemez
    Cevapla
  • Sülo 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ukrayna için garantör ülke olmamalı,ama rusya ukrayna sınırına bir barış gücü askeri yerleştirilecekse,bu barış gücüne asker destegi verebilir tıpkı bosnada,afganistanda v,s oldugu gibi
    Cevapla
  • h12m 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'yi bu duruma karıştırmayın artık yahu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi