Rusya'nın Ukrayna işgali 26. gününde: Rusya'nın çağrısına Ukrayna'dan ret

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 26'ıncı gününe girdi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Mariupol kenti için yaptığı "silah bırakan askerlere güvenli çıkış garantisi veriyoruz" çağrısına Ukrayna "Silah bırakmayacağız, direneceğiz" diye mesaj verdi.

GİRİŞ 21.03.2022 10:53 GÜNCELLEME 21.03.2022 15:24
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 26'ıncı gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

UKRAYNA'DAN BİLANÇO AÇIKLAMASI

14.50 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-21 Mart'taki kayıplarıyla ilgili verileri paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 15 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 97 uçak, 121 helikopter, 498 tank, 1535 zırhlı araç, 240 top, 80 roketatar sistemi ve 45 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 969 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 24 insansız hava aracını (İHA) da kaybetti.​​​​​​​​​​​​​​

 

14.02 Kremlin, "Putin-Zelenski görüşmesi için hala zemin oluşmadı, ilk önce önemli ilerleme sağlanması gerekiyor" dedi. "Rusya, müzakerelerin hızlı yönetilmesi için Ukrayna tarafına göre daha hazır. Ukrayna üzerinde etkisi olan ülkeler, Kiev'in barış müzakerelerinde daha yapıcı olması için çaba harcamalı" diyen Kremlin yönetimi, "Müzakerelerde olması gerektiği kadar ilerleme sağlanamadı" diye konuştu.

13.11 Zelenskiy, tüm Avrupa ülkelerine çağrıda bulunarak, "Rusya ile ticareti durdurun" dedi.

12.56 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, pazartesi akşam saatlerinden çarşamba sabahına kadar yeni sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini duyurdu.

12.10 Kremlin, Ukrayna'da insani koridor tahliyesine izin verilmediği iddialarını yalanlayarak, müzakerelerin ilerlemesinin gerektiği kadar büyük olmadığını söyledi.

11.10 Polonya Sınır Muhafızları, savaşın başlamasından bu yana 2 milyon 114 bin Ukraynalının Polonya'ya geçtiğini açıkladı.

11.03 Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırılarında bugüne kadar 115 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

10.52 Ukrayna'nın Sumy kentindeki bir kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı tespit edildiği duyuruldu. Bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy, Sumykhimprom fabrikasının beş kilometrelik yarıçapındakilerin gaz tehlikeli olduğu için bölgeyi terk etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Yetkili, Telegram kanalındaki yerel saat 04:30'daki gönderisinde sızıntıya neyin sebep olduğunu söylemedi.

09.41 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta yapacağı Avrupa ziyareti kapsamında Polonya'yı da ziyaret edeceğini söyledi.

09.01 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da hava savunma sistemleri devreye girdi. Kentte sokağa çıkma yasağının bitmesine dakikalar kala siren sesleri yankılandı.

08.10 Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya 5 milyon Yeni Zelanda doları (yaklaşık 3,45 milyon Amerikan doları) değerinde ölümcül olmayan askeri malzeme desteğinde bulunacaklarını bildirdi.

RUSYA'NIN "SİLAH BIRAKMA" ÇAĞRISINA UKRAYNA'DAN RET

07.27 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Mariupol'de kendilerine karşı direnen Ukrayna askerlerine ve savaşan gruplara silah bırakma çağrısına ret cevabı vererek, "Silahları teslim etmekten söz edemeyiz" dedi.

06.23 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mariupol kentinde kendilerine karşı savaşan Ukrayna askerlerine seslenerek silahını bırakan herkese Mariupol'den güvenli çıkışı garanti ettiklerini duyurdu.

"PUTIN İLE BELKİ DE KUDÜS'TE GÖRÜŞECEĞİZ"

03.15 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs'te bile düzenlenebileceğini belirtti. Zelenskiy, barışın sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurmanın gerekliliğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail Başbakanı (Naftali Bennett) bize Rusya ile diyalog çağrısında bulunuyor ve onun için minnettarım. Bu (çağrı), er ya da geç Putin'le gerçekleşecek bir diyalogla ilgilidir ve Kudüs'te bir toplantının yapılması bile mümkün. Eğer bu mümkün olursa barışın sağlanması için doğru bir karar olur."

BAŞKENT KİEV'DE PATLAMA

01.45 Başkent Kiev, yine Rus füzelerinin hedefi oldu. Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri Kiev şubesinden yapılan yazılı açıklamada, Kiev'in Podilskyi semtindeki alışveriş merkezine gerçekleştirilen saldırının ardından olay yerinde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtilerek, "8 kişi olay yerinde hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Bilgiler netleşiyor" ifadesi yer aldı.

TARAFLAR ARASINDAKİ MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

01.00 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin 21 Mart Pazartesi günü çevrim içi devam edeceğini bildirdi. Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler ile ilgili yaptığı açıklamada, müzakerelerin bugün çevrim içi devam edeceğini belirterek, "Bundan önce çalışma alt gruplarında son derece yoğun bir çalışma vardı" dedi.

MARİUPOL'DEN İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇILACAK

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı, 21 Mart sabah itibari ile Mariupol'den insani yardım koridorlarının açılacağını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, yaptığı açıklamasında, Ukrayna'daki insani yardım koridorları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Mariupol'den doğu ve batıya insani yardım koridorlarının açılacağını belirtti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 32
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle veya böyle sonunda kazanan silah tüccarları olacak Rusya zorlada olsa Ukrayna i ele geçirecek abd ve batılılar savaşı bitirmek için hiç bir gayretleri yok silah tüccarlarınin avuçları nasıl kasiniyordur şimdi
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah yürüyen hurdalık Rus ordusu KAHROLSUN , SARIKAMIŞDAN KAN DAVAM VAR kâfir Rusla ,Dilerim Ukrayna kazanır
    Cevapla
  • alp 2 yıl önce Şikayet Et
    yahudi olurlar kendileri
    Cevapla
  • Hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğudaki ve Batıdaki bütün emperyalistler gaddar ve zalimdir.
    Cevapla
  • İ g 2 yıl önce Şikayet Et
    Zelenısky küreslcilerin köpeği sin bu küreselciler ile devletlerin savaşı acık ve net
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu