Rusya'nın Ukrayna işgali 28. gününde: Kritik görevin başındaki Rus albay öldürüldü

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 28'inci gününe girdi. Rusya Donanması'na ait savaş gemileri Sivastopal açıklarından Ukrayna'ya füze fırlattı. İşte dakika dakika yaşananlar...

GİRİŞ 23.03.2022 13:23 GÜNCELLEME 23.03.2022 23:24
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 28'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş süreciyle ilgili bilgi paylaştı.

Rus ordusunun, Ukrayna'daki askeri altyapı tesislerine yönelik saldırıları sürdürdüğünü kaydeden Konaşenkov, "Ukrayna'da gün içinde uçak saldırılarında 86 askeri altyapı tesisi imha edildi" dedi.

Konaşenkov ayrıca, Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 255 insansız hava aracının (İHA) yanı sıra 189 çok namlulu roketatar, 1564 tank ve çeşitli zırhlı araç, 158 uçaksavar füze sistemi, 627 obüs ve havan topu ile 1367 özel askeri aracın yok edildiğini söyledi.

BELGOROD BÖLGESİNDEN FÜZE

Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov da Ukrayna tarafından bölgedeki bir köye yönelik füze fırlatıldığını belirterek, "Füze patladı, yaralı var. Bölge yönetimi Juravlyovka ve Nihoteyevka köylerinde acil durum ilan etti" dedi.

Söz konusu köylerden vatandaşların tahliye edildiği belirtildi.

 

18.10 Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 977 sivilin hayatını kaybettiğini, 1594 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

15.30 Rusya Devlet Başkanı Putin yaptırımlar kapsamında  "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" uygulamasını hayata geçireceklerini açıkladı.

15.05 Polonya casusluk faaliyetlerinde bulundukları iddiası ile 45 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

14.52 Ukrayna'nın baş müzakerecisi Mykhalio Podolyak, Rusya ile görüşmelerin online olarak sürdüğünü ancak Ukrayna'nın 'açık ve prensipli' duruşu nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini duyurdu.

13.11 Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna'nın kasaba ve şehirlerinde mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için dokuz insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.

12.39 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Rivne kenti dışındaki bir depoyu vurarak Ukrayna'nın silah ve teçhizat cephaneliğini imha ettiğini duyurdu.

11.46 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-23 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 101 uçak, 124 helikopter, 517 tank, 1578 zırhlı araç, 267 top, 80 roketatar sistemi ve 47 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1008 araç, 4 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 42 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

10.53 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin, yarın Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edeceği açıklandı.

09.52 Ukrayna ordusu, Rusya'nın en yetenekli elektronik harp sistemlerinden biri olan 1RL257'in bir parçasını ele geçirdi. Ele geçirilen parçanın Krasukha-4'ün komuta merkezi oldupğu düşünülüyor.

08.36 Albay Alexei Sharov, 200 binden fazla kişinin mahsur kaldığı Ukrayna kenti Mariupol'da öldürüldü. Sharov'un Rusya'nın son derece önemli gördüğü kente ele geçirmek için kritik bir role sahip olduğu belirtiliyordu. Ukrayna ordusu subayı Anatoliy Stefan, Rusya Deniz Piyadeleri'ne bağlı 810. Zhukov Tugayı'nın komutanı olan Sharov'un ölümünü sosyal medya hesaplarından duyurdu. Sharov'un ölümü, 45. Mühendislik Alayı Komutanı Albay Nikolay Ovcharenko'nun ölümünün ardından geldi.

07.14 ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmek için Brüksel'e gidiyor. Brüksel'in ardından cuma günü de Polonya'nın başkenti Varşova'da olacak. Biden'a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de eşlik edecek. 

06.32 Dünya Sağlık Örgütü Polonya yetkilileri, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna'dan kaçan yaklaşık 500 bin kişinin başta travma olmak üzere çeşitli ruh sağlığı sorunları için desteğe ihtiyaç duyduğunu, 30 bin kişinin ise çok ciddi şekilde etkilendiğini açıkladı.

ZELENSKİY: MÜZAKERELER ÇOK ZOR GEÇİYOR

03.15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini bildirdi. Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenskiy, "Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz." şeklinde konuştu. Hafta içinde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinin yapılacağına dikkati çeken Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketlerinin uygulanabileceğini ifade etti.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ UKRAYNA'YA FÜZE FIRLATTI

00.15 Rusya Donanması’na ait savaş gemileri Sivastopal açıklarından Ukrayna’ya füze fırlattı. Rusya Donanması’na ait savaş gemileri Rusya’nın Ukrayna’da yasadışı şekilde ilhak ettiği Kırım Yarımadasında yer alan liman kenti Sivastopol açıklarından Ukrayna’ya füze fırlattı. Seyir füzesi olduğu tahmin edilen füzelerin tam olarak hangi noktaları hedef aldığı ise bilinmiyor.

"UKRAYNA ORDUSU, RUSYA'YA KARŞI SAVAŞI KAZANABİLİR"

00.00 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da belirlediği stratejik hedeflerin neredeyse hiçbirini elde edemediğini belirterek, Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi. "Askeri bir bakış açısıyla açısıyla, Ukrayna'nın savaşı kazanmasının mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna Kirby, "Evet düşünüyoruz. Bazı yerlerde bunu yapıyorlar da. Rusların ele geçirdiği veya işgal ettiği toprakları geri almaya çalışıyorlar. Ruslar belirledikleri stratejik hedeflerin hiçbirine ulaşamadı. Ve ulaştıkları hedeflere de kesinlikle kolay ya da kayıpsız ulaşamadılar. Ukraynalılar çok sert bir savunma yapıyorlar" yanıtını verdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 36
  • Hicri 1388' Gelen 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamu suna boylamış gidi. Ateşi bol olsun
    Cevapla
  • Kızılelma 2 yıl önce Şikayet Et
    Su testisi su yolunda kırıldı.Hiç kimse eyvah tüh demedi Aksine Her kes oh oldu dedi.
    Cevapla
  • serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Eninde sonunda batının silahları müslümana döner. onlar birleşirler.küfür tek milletir.sen onların dinllerine girmediğin müddetçe seni asla sevmezler diyen rabbmiz var.merhamdimizi Rabbimizin buyurduğu gibi kullanmak lazım.yoksa onlardan farkımız kalmaz.acınıcak duruma düşerizde el atan olmaz.
    Cevapla
  • Sesleniş 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen ukraynayı gazlamaya, ateşi harlamaya çalışmaya devam et abd. Dünyanın gözleri önünde.
    Cevapla
  • (* . *) 2 yıl önce Şikayet Et
    Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler. Bakara : 186
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!