Mariupol dehşeti: Geride hiçbir şey kalmadı

Ukrayna’nın önemli bir liman kenti olan Mariupol artık savaştaki yıkımın simgesi. Saldırının ilk başladığı günlerden bu yana kuşatma ve topçu ateşi altında olan kentte binlerce kişi hayatını kaybetti. Kalanlar sığınaklarda yaşıyor.

GİRİŞ 23.03.2022 13:38 GÜNCELLEME 23.03.2022 17:57
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Rus kuşatması altındaki Ukrayna’nın Mariupol şehrinde savaşın şiddeti her geçen gün artıyor. Rusya’nın ağır bombardımanı nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği kentte, mahsur kalanlar ise sığınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Uzun bir süredir bölgede mahsur kalan Türk vatandaşları kendi imkanlarıyla bölgeden ayrıldı. Dehşet dolu anları anlatan vatandaşlar, sürekli ölümle burun buruna yaşadıklarını dile getirdi. Yeni Şafak’ın ulaştığı vatandaşlar şunlar söyledi:

ORADA SİVİLLER VARDI, GİDEMEDİK

Ediz Ünal: Biz 24 gün evin koridorunda yaşadık çünkü bombanın etkisiyle camlarımız kırıldı. Bombalama durduğu anda bir arkadaşım mutfakta çay demlerken aniden patlama oldu ve yüzüne cam parçaları geldi, yaralandı. Mariupol’de çok fazla bina yandı ve yıkıldı. 24 saat bombalama altındaydı şehir. Çok fazla ölü vardı. Evlerde yaşayan insanlar vardı ve binalar sürekli bombalanıyordu. O binalarda insanların yaşadığını biliyorduk ama gidip müdahale edemiyorduk. Ölüm her zaman insan için var ama zamansız yersiz ölüm çok kötü.

HER YER YANIYORDU

Mustafa Saltık: Bombaların altında öldük öldük dirildik. Biz 4 arkadaşımızla beraber Mariupol’de yaşıyorduk. Gıda stoku yaptığımız için bir şeyler yapıp yiyorduk. Şehir sürekli bombalandığı için dışarı çıkma imkânımız yoktu. Adım attığımız her yere bomba düşüyordu. Şehrin büyük bir kısmı bombalardan yok oldu. Sokaklar, caddeler her yer yanıyordu. Biz ana yollardan değil ara yollardan, tarlalardan tahliye olmak için çıktık. Sahil yollarını tercih ettik. Sokaklarda Rus askerleri geziniyor. Pazar ve hastaneler hepsi yanmıştı. Biz oradan çıktığımızda sığınakları bombalıyorlardı. Kontrol noktalarında Rus askerleri çektiğimiz video ve fotoğrafları sildirdi.

ÇIĞLIKLARINI DUYDUK

Azerbaycan vatandaşı İmam Aliyev: Azerbaycan vatandaşıyız. Tamir işiyle uğraşıyoruz. 15 aydır Mariupol’deydik. Her gün bombalar üzerimize yağıyordu. Bizim oturduğumuz apartmanın karşı binasına bomba atıldı. Bina bir anda alev aldı. İçeriden çığlık sesleri duyuyorduk. Binanın 4. katında ihtiyar bir amca oturuyordu ve onun yardım çığlıklarını duyduk hiç kimse müdahale edemeden adam yanarak öldü. 5 katlı apartmandan geriye yanmış kül olmuş beton yığınları kaldı. Şehirde su, elektrik, gaz yoktu. 26 gündür banyo yapmıyoruz. Mariupol çok kötü durumda.

TOPLU MEZARLAR KAZILIYORDU

Kendi imkanlarımızla tahliye için dışarı çıktığımızda yol kenarlarında cesetler vardı. Çöp arabalarıyla cesetleri yol kenarından toplayıp toplu mezarlara götürüyorlardı. Kepçeyle büyük alanlar kazıp toplu olarak çukurlara atıyorlardı. Ölen askerlerin cesetleri yakılıyordu, korkudan bakamıyorduk görüp kaçıyorduk. Birçok insan enkazda kaldı kurtarılamadı. Savaş bölgesi olduğu için insanlar ölüme terk ediliyor. Şu an 40 Azerbaycan vatandaşı da sığınaklarda mahsur. Allah yardım etsin.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 7
  • irfan 69 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkesini yakan zelesky oldu siyasi tecrübesi olmayınca bizdeki 6 lı çetede iktadar olamazda olsa böyle okur
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    east-med projesinde İsrail gazını Avrupa'ya satması için ukraynayı rusyaya yem etti yahudiler.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Her insanın iyisiyle kötüsüyle karşılaştım Ne tesadüf 30 yıl boyunca iyi bir rusla karşılaşmadım karşılaştıklarım
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus dikatöru ukraina cumuhuriyetinde soykırım yaptı
    Cevapla
  • CİNAYETLERE SON 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık süre doldu. Rusya geçen her gün daha da kötüye gidiyor. Rublede şiddetli düşüşler gelecek. Rusyanın iflası derinleşiyor ve yaptırımların süresi ve çeşiti arttırılıyor. Ayrıca Rusya ukrayna savaşını kazanamıyor. Ukrayna ordusu Rus birliklerini yok ediyor. BÜTÜN RUS ASKERLERİ ÖLMEDEN SAVAŞ HEMEN DURDURULMALI. RUSYA NATOYA KAFA TUTMAYI BIRAKMALI ÇÜNKÜ DEVREYE NATO GİRERSE RUSYANIN R Sİ BİLE KALMAZ.
    Cevapla
  • erbat 2 yıl önce Şikayet Et
    rusyanin r si kalmaz ama bas harfi kalan ülkede kanlaz 200 yüz ülke var ülke basina 33 nükleer bomba düşüyor
    Cevapla
  • Ahmet erol 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen öyle san
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar