Rusya'nın Ukrayna işgali 32. gününde! Bilanço açıklandı

Rusya'nın Ukrayna işgali 32. gününe girdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rusya'nın kayıplarını duyururken BM de Ukrayna'da yaşamını yitiren sivillerin sayısını açıkladı.

GİRİŞ 27.03.2022 17:41 GÜNCELLEME 28.03.2022 01:20
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 32'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da yaklaşık durum

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BM RAKAMLARI DUYURDU

16.00 Birleşmiş Milletler Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1119 sivilin hayatını kaybettiğini, 1790 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 821 bin 49 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

13.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna, Rus füzelerini av tüfeğiyle ya da makineli tüfeklerle vuramaz. Çok daha fazlasına ihtiyaç var." dedi.

Zelenskiy, yayımladığı video mesajla bir kez daha Batı'ya seslendi; Ukrayna'nın Avrupa'nın güvenliği için kritik nokta olduğunu dile getirdi.

Silah desteği isteyen ve Mariupol'ü kurtarmanın ancak ek tank ve uçak yardımıyla mümkün olacağını vurgulayan Zelenskiy, "Ukrayna, Rus füzelerini av tüfeğiyle ya da makineli tüfeklerle vuramaz. Çok daha fazlasına ihtiyaç var. Mariupol'ü yeterli miktarda silah olmadan geri almak mümkün değil." dedi.

UKRAYNA GENELKURMAY BAŞKANLIĞI BİLANÇOYU AÇIKLADI

12.30  Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 16 bin 600 askerini, 121 uçağını, 127 helikopterini ve 582 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-27 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 16 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 121 uçak, 127 helikopter, 582 tank, 1664 zırhlı araç, 294 top, 93 roketatar sistemi ve 52 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1144 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 73 yakıt aracı ve 56 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

YAKIT DEPODUNDAKİ DEV YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

11.00 Ukrayna Acil Durum Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, dün saat 16.30 sıralarında Rusya'nın füzelerle vurduğu Lviv'deki yakıt deposunda büyük yangın çıktı.

Saldırının hemen ardından başlayan yangını söndürme çalışmaları, bu sabah 07.00'de tamamlandı.

Lviv şehir merkezinde bulunan yakıt depolarının bazılarının tamamen küle döndüğü görüldü.

UKRAYNA'YI SEYİR FÜZESİYLE VURDULAR

10.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Lviv kentindeki askeri hedeflerin yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle hedef alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Rusya, Lviv yakınlarında Ukrayna kuvvetlerinin kullandığı bir yakıt deposunu uzun menzilli füzelerle vurdu.

Şehirdeki uçaksavar sistemlerinin, radar istasyonlarının ve tank nişangahlarının tamir edilmesi için kullanılan bir tesisin de seyir füzeleriyle hedef alındığı duyuruldu.

Açıklamada, "Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri, özel askeri operasyon kapsamında taarruz eylemlerine devam ediyor." denildi.

Bakanlık ayrıca, başkent Kiev yakınlarındaki bir S-300 füze cephaneliğini ve BUK uçaksavar füze sistemlerini imha etmek için denizden fırlatılan uzun menzilli füzelerin kullanıldığını açıkladı.

 

'NATO'NUN UÇAK VE TANKLARININ SADECE YÜZDE BİRİNİ İSTİYORUZ' 

02.30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun sahip olduğu uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ve 31 gündür bu yardımı beklediklerini belirterek, "Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı?" ifadesini kullandı. Zelenskiy, NATO’dan sahip oldukları uçak ve tankların sadece yüzde birini istediklerini ifade ederek, "Fazlasını istemiyoruz ama bunu 31 gündür bekliyoruz. Peki, Avrupa-Atlantik topluluğuna kim liderlik ediyor? Korkutma yoluyla hala Moskova mı? Ortakların Ukrayna’ya yardımı artırmaları gerekiyor. Buna ihtiyacı olan ortaklar çünkü bu Avrupa’nın güvenliği." diye konuştu.

'SLAVUTIÇ, BUGÜNDEN İTİBAREN İŞGAL ALTINDA

00.45 Ukrayna’nın Slavutıç kenti Belediye Başkanı Yuryi Fomiçev, bugünden itibaren kentin Rusya tarafından işgal edildiğini açıkladı. Fomiçev, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, üç gün önce Rus birlikleri tarafından kenti savaşmadan teslim etme konusunda ültimatom aldıklarını bildirdi. Ancak buna rağmen şehri kararlılıkla savunduklarını kaydeden Fomiçev, “Ama Slavutıç, bugünden itibaren işgal altında.” dedi.

"RUSYA LVİV'İ VURARAK BAŞKAN BİDEN'A SELAM GÖNDERDİ"

00.00 Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Polonya sınırına yakın mesafede bulunan Ukrayna’nın Lviv şehrinin vurulmasının ABD Başkanı Joe Biden’in Polonya’da olduğu güne denk getirildiğini belirterek, “Rusya, Polonya'da bulunan Başkan Biden’e selam gönderdi” dedi.

KAYNAK: AA, İHA
YORUMLAR 90
  • Mrt 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha güçlü ordu ve mühimmat la saldirandan 16bin öldüyse Ukrayna dan 40bin vardır ozaman. Bu Ukrayna lilar sayı saymayı bilmiyor heralde
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben Rusya'nın yenilmesini istiyorum.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya yenilirse iyi olmaz ama kazanırsada iyi olmaz. Barış yolu bulunup orta yol bulunması bizim için en iyi sonuçtur. Rusyanın aşırı zayıflamasıda bizim için iyi değildir. Ayırca savaşı kazanıp Rusya ile daha fazla deniz komşusu olmakta iyi değil. Var olan statüteler bizim için en iyi durumdur.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen istedin diye olmaz ama hayırlısı ;) Rusya kazansa ruslar güçlenecek Ukrayna kazansa ABD ikiside kötü olacak bu savaşın kazananın olmaması bizim için daha hayırlı bence
    Cevapla
  • Mrt 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamamdır hemen Putin'i arayıp söylüyoruz
    Cevapla
  • Büyük resim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende ABD, İngiltere ve ukraina nın yenilmesini istiyorum
    Cevapla
  • Greenpeace 2 yıl önce Şikayet Et
    Belarus üzerinden trenle taşınan Rus asker cesetlerini sayan bir Rus casusu mu var da 16000 asker öldü diyorlar bunlar çok abartılı rakamlar. Örneğin bir tankı vuruyorlar fakat tankın içi boş askerler kaçmış bunu 4 asker öldü diyerek sayıyorlar bunun gibi.Doğrusu 3-5 bin ancak. Ukrayna tarafında ise bunun üzerindedir.
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ukraynaya olan harekatını yanlış yaptı yada yanıldı bence önce havadan döve yada yumuşatma harekatı yapacaktı sonra kara harekatı yapacaktı tiyatrocu rus askerlerine çok zarar vermiş olabilir
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Burda kavga ve iftira ve boş komplo teorisi üretmeye gerek yok Rusyanın yaylımcı genişleyici politikası ta çar Peter ve Katerinaya ve SSCB dayanır "Youtube" da stratejist ve analist "Peter Zeihan" izlemeyi tavsiye ederim! Birde youtube da "Geoplolitics of Russia: A simplistic interpretation of the West and the Kremlin" arayın bu konu hakkında derin bilgi mevcut! Türkiye NATO yu katılış tarihi 1952. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes sayesinde T.C. NATO yu katıldı katılış nedeni Sovyet Lideri Stalin T.C. tehdit edip Van, Kars, Artvin ve Erzurum dan toprak talep etmesi!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor