Rusya'nın Ukrayna işgali 33. gününde: Zelenskiy'den Türkiye açıklaması

Rusya'nın Ukrayna işgali 33. gününe girdi. Zelenskiy, müzakere görüşmelerinde Türkiye'yi işaret ederek, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak" dedi.

GİRİŞ 28.03.2022 11:59 GÜNCELLEME 28.03.2022 21:05
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 33'üncü gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

BM MÜLTECİ RAPORUNU AÇIKLADI

17.00 Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1151 sivilin hayatını kaybettiğini, 1824 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 866 bin 224 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-27 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 866 bin 224 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 293 bin 833), Romanya'ya (595 bin 868), Moldova'ya (383 bin 627), Macaristan'a (354 bin 41) ve Slovakya'ya (275 bin 439) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

Öte yandan, BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde de 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini, böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığını bildirmişti.

RUBLE İLE GAZ İHRAÇ

15.00 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde Rus doğal gazını ücretsiz temin etmeyeceklerini bildirdi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Batılı ülkelere doğal gaz ticaretinde ödemeleri rubleyle alma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rus gazının Batılı ülkelere rubleyle satılmasına yönelik süreçle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Peskov, "Gazprom ve ilgili birimler ödeme yöntemleri geliştiriyor, bunun ardından net bir zaman, takvim belirlenecektir." dedi.

Peskov, Avrupalı ülkelerin Rus gazı için rubleyle ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya'nın atacağı adımlara ilişkin, "Gazı bedava vermeyeceğiz, burası kesin. Mevcut durumumuzda hayırseverlik yapmak pek mümkün ve mantıklı değil." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın doğal gaz ödemelerinde rubleye geçme talebinin kabul edilemez olduğunu bildirmişti.

RUBLEYLE ÖDEME DÖNEMİ

Putin, 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, "Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor." diye konuşmuştu.

Putin, Rusya'nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek, "ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz." demişti.

RUSYA DA KENDİ RAKAMLARINI DUYURDU 

12.30 Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş süreciyle ilgili bilgi paylaştı.

Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılarını sürdürdüğünü belirten Konaşenkov, "Ukrayna'da gün içinde uçak saldırılarında 36 askeri altyapı tesisi imha edildi" dedi.

Konaşenkov, Ukrayna’ya ait 5 savaş uçağının da düşürüldüğünü dile getirerek, “Ukrayna’nın Smerç çok namlulu roketatar sisteminden fırlatılan 5 füzesi de Çernobayevka hava sahası yakınlarında havada imha edilmiştir” ifadesini kullandı.

Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 308 insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini kaydeden Konaşenkov, “Bugüne kadar toplam 1713 tank, çeşitli zırhlı araç ve 1557 özel askeri araç yok edildi" açıklamasında bulundu.

 

UKRAYNA BİLANÇOYU AÇIKLADI

11.00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-28 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 17 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 123 uçak, 127 helikopter, 586 tank, 1694 zırhlı araç, 302 top, 95 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1150 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 73 yakıt aracı ve 66 insansız hava aracını da kaybetti.

 

08.53 İngiltere Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde Ukrayna'daki Rus kuvvetlerinin mevzilerinde önemli bir değişiklik olmadığını belirtti.

06:36 Ukrayna'nın Volın Bölge Valisi Yuriy Pogulayko, "Lutsk şehrindeki petrol deposunu vuran seyir füzesi Belarus'tan fırlatıldı" dedi.

04.53 Rusya, başkent Kiev başta olmak üzere Lutsk, Jitomir, Harkov ve Rivne'ye gece saatlerinde füze saldırıları düzenledi.

ABD: PUTİN'İ DEVİRME GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK

02:00  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ya da başka bir ülkede rejim değişikliği stratejilerinin olmadığını belirtti. Blinken, Defalarca söylediğimiz gibi Rusya'da ya da başka bir ülkede bir rejim değişikliği stratejimiz yok. Bu durum her durumda olduğu gibi Rus halkına kalmış. Ancak elimizde Ukrayna'yı güçlü bir şekilde desteklemek için bir stratejimiz var. Rusya'ya eşi benzeri görülmemiş bir baskı uygulama stratejisine sahibiz. Aynı zamanda yapabileceğimiz tüm insani desteği sağladığımızdan emin olmak için ve NATO'yu güçlendirmek için bir stratejimiz var" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

01:05 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, müzakere görüşmelerinde Türkiye'yi işaret ederek, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 22
  • dostt bırr 2 yıl önce Şikayet Et
    ukrayna ıle suriye cok farklı.surıye halkına bomba attı yanı ya ben ya ölün dedi. iran ve rusyayı çağırdı. abd işit bahanesiyle bende surıyede varım dedı.ama anlamadığım ukrayna ab ye natoya gel gel dedı kımse rusyadan korkup gelemedi. yanı ukrayna abd tarafından bolunecektı ama rusya musade etmedı .plan ukraynayı bölmek ıdı ama olmadı. bence ukrayna batıdan ve natodan hiç medet beklemesin. rusya ıle el sıkışıp topraklarını kurtarsın tabı savaş ıle değil anlaşarak. ha rusya işgal ermeye devam ederse sanmıyorum ama bu rusyaya çok pahalıya mal olur.dıger ulkelerde rusyadan kopmaya başlar .rusya dağılabilir.
    Cevapla
  • Barış istiyoruz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam kime hizmet ediyor. Ülkesini yerle bir etti. O kadar masum insan öldü, yerinden oldu. Bu beceriksiz sovmeni birde kahraman olarak ilan edecekler. Bundan ancak kralın soytarısı olur.
    Cevapla
  • abdal 2 yıl önce Şikayet Et
    ülkesi ve insanı yetiyor ona. güçlüye boyun eğenler anlamaz. Eğer güçlüye savaşmamak için boyun eğmek olsa kurtuluş savaşı olmaz tc olmazdı bugün
    Cevapla
  • okur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir dönem güldürmeye vesile olurken şimdi ölümlere sebebiyet veriyor!.
    Cevapla
  • okur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam insanı gülmekten öldürür(!)
    Cevapla
  • aykrbi 2 yıl önce Şikayet Et
    'bana söylenene göre' derken neyi kastediyorsun. senin olaylarla olanlarla bir bağlantın haberin yok mu, ABD ye kendini iyice teslim ettin sanırım.
    Cevapla
  • Şevket 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ile bire bir görüşmesi yok Türkiye gibi aracı olan ülkeler tarafından söylenen bir ifadeyi aktarmış bana söylenen bu diyor daha ne desin Rusya kabul ettim etmedimi gelecek mi gelmeyecekmi bire bir görüşmesi olmadığından dolayı doğru bir ifade kullanmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Taceddin Kutay ve küçük kızına Kadıköy'de saldırı! 28 Şubat yeniden hortladı
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu