Rusya'nın Ukrayna işgali 35. gününde: Zelenskiy'den müzakere açıklaması

Rusya'nın Ukrayna işgali 35. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İstanbul'daki müzakereleri olumlu bulduğunu kaydetti.

GİRİŞ 30.03.2022 10:58 GÜNCELLEME 31.03.2022 05:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 35'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da yaklaşık durum

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

22.30 Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Mart sabah saat 10.00'da Mariupol'den Zaporojye'ye ek insani koridor açılacağını ve ateşkes uygulanacağını duyurdu.

21.15 Slovakya Dışişleri Bakanlığı, Slovakya'nın ülkedeki Rusya’nın Bratislava Büyükelçiliğinde görevli 35 diplomatı sınır dışı etmeye karar verdiğini açıkladı.

20.50 Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Oleksandr Motuzyanyk, Rus ordusunun saldırı operasyonlarına yeniden başlamaya hazırlandığını ifade etti.

19.45 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre; iki lider, iki ülke uzmanlarının Rus gazı için ödemelerin Rusya para birimi ruble ile nasıl yapılabileceğine dair görüşmeleri konusunda anlaşmaya vardı. Almanya Başbakanı Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi ile de görüşen Putin, bu görüşmede de Rus gazı ödemelerinin ruble ile ödenmesi kararına ilişkin bilgiler aktardı.

18.10 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik operasyonun ilk aşamasının yerine getirildiğini, Ukrayna ordusunu büyük şehirleri savunmaya zorladıklarını duyurdu.

17.46 İngiltere Başbakanı Boris Johnson Batı yaptırımlarının her bir Rus askerinin Ukrayna'dan çıkana kadar sürmesi gerektiğini söyledi.

16.40 Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın kendilerine sunduğu önerilere ilişkin yaptığı açıklamada, "Dün, Kiev makamları Rusya ile bazı konuları müzakere etmeye hazır olduklarını açıkladı. Bize taslağa dökülmüş gelecekteki olası anlaşmanın maddelerini teslim ettiler. Maddelerde NATO’ya katılmaktan vazgeçmek, nükleer ve diğer kitlesel silahlardan vazgeçilmesi yer alıyor. Ukrayna’nın tekliflerinde ayrıca yabancı askeri üslerin ve birliklerin konuşlandırılmasının da reddedilmesinin yanı sıra Rusya da dahil olmak üzere garantör devletlerin onayıyla askeri tatbikatların yapılması gibi koşullar içeriyor" dedi. Medinskiy, "Rusya Federasyonu'nun Kırım ve Donbass ile ilgili duruşu değişmedi. Ukrayna’nın tüm talepleri yerine getirmesi halinde NATO tehdidi ortadan kalkacaktır" şeklinde konuştu.

15.34 Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn Irpin'de savaşın başlamasından bu yana en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.

14.23 Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde dün Rusya tarafından füzeyle vurulan valilik binasında can kaybı 15’e yükseldi.

13.10 Ukrayna’nın Rivne şehrinde Rus askerlerinin saldırısı sonucu yakıt deposunda çıkan yangın, 3 günün ardından söndürüldü.

12.37 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna'daki cephaneleri İskender balistik füze sistemiyle vurduğunu duyurdu. Rus ordusunun bir günde 64 askeri nesneyi yok ettiğini belirten Konaşenkov, Mıkolayiv bölgesindeki Bereznigovatoe yerleşim biriminde Ukrayna özel operasyon kuvvetlerinin karargahı dahil 4 komuta merkezinin yok edildiğini bildirdi. Belirli hedeflere yönelik yüksek hassasiyetli silahlar kullandıklarını da aktaran Konaşenkov, "Hmelnitski ve Starokonstantinov bölgelerinde bulunan, Donbas'taki askeri zırhlı araçlara yakıt sağlayan büyük yakıt depoları havadan yüksek hassasiyetli roketlerle yok edildi" dedi.

11.49 Birleşmiş Milletler (BM): "Ukrayna'yı terk eden insan sayısı 4 milyonu geçti."

10.00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-30 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 17 bin 300 asker öldürüldü, Ruslara ait 131 uçak, 131 helikopter, 605 tank, 1723 zırhlı araç, 305 top, 96 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1184 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 75 yakıt aracı ve 81 insansız hava aracını da kaybetti

09.53 Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 790 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 75'inin tamamen yıkıldığı belirtildi. Başsavcılık ayrıca, Rusya'nın saldırıları sonucu 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

08.46 Ukrayna'nın Mikolayiv kentinde dün Rus füzesinin hedefi olan valilik binasında can kaybı 12'ye, yaralı sayısı ise 33'e yükseldi.

07.51 Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin yerel bir gazeteciyi tutukladığını ve onu "eylemleriyle ilgili soruşturmak" için Donetsk bölgesine götürdüğünü söyledi. Sendika, gazetecinin kız kardeşine atıfta bulunarak, Rusların Irina Dubchenko'yu yaralı bir Ukraynalı askeri korumakla suçladığını söyledi.

06.44 Rus güçlerinden geri alınan İrpin'in hala siviller için güvenli olmadığı açıklandı. Açıklama kentin belediye başkanından geldi.

05.20 Ukrayna'nın İzyum kenti Belediye Meclisi Daire Başkanı Maksim Strelnik, İzyum kentinin kuşatıldığını belirterek, bazı milletvekillerinin Ruslarla işbirliği yaptığı için kente 14 Mart tarihinden bu yana insani yardımların ulaşmadığını duyurdu.

04.15 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, 20 ton ağırlığındaki temel gıda maddelerini içeren insani yardım malzemelerinin Rus tank ve çeşitli ağır zırhlı araçlar eşliğinde Harkov ve Sumi kentlerine götürüldüğü kaydedildi. Geniş güvenlik önlemleri altında sevk edilen malzemeler, kentlerin çeşitli bölgelerine kurulan dağıtım alanlarında sivil halka dağıtıldı

UKRAYNA AÇIKLADI: RUS ÇEKİLMESİ BİR ALDDATMACA

03.49 Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu söyledi. Facebook'ta paylaşılan günlük güncellemede, Rus birliklerinin Kiev ve Çernihiv'den uzaklaşmaya devam ettiği belirtildi. Rusya, operasyonların doğudaki Donbas bölgesine odaklanacağını açıklamıştı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, çekilmelerin "büyük ihtimalle birlik rotasyonu" olduğunu ve Ukrayna Ordusu'nu nereye konuşlanacakları konusunda aldatmayı amaçladığını belirtti.

02.00 Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod kentinde Rus ordusuna ait büyük bir mühimmat deposunda yaşanan patlama nedeniyle 4 Rus askeri yaralandı.

ZELENSKİY: İSTANBUL'DAKİ MÜZAKERELER OLUMLU

00.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İstanbul'daki müzakereleri olumlu bulduğunu kaydetti. İstanbul'daki müzakereleri olumlu bulduğunu belirten Zelenskiy, "Müzakere platformundan aldığımız sinyaller olumlu olarak adlandırılabilir. Ancak bu sinyaller, Rus silahlarını susturmuyor" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Bombalar hala ülkeye düşüyor bunun neresi olumlu.ruslara gûven olmaz biz bunu suriyede gördük ...
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ola zelo yahudilik uğruna ülkeyi mahfettin. Değermiydi
    Cevapla
  • Turan... 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanı bozuk abd bir rahat dursa bu savaş bitecek, ne var ki ukraynayı daha şimdiden suriyeye çevirdiler bile...
    Cevapla
  • Bozok 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna Rusya savaşını iliklerimize kadar hissediyoruz
    Cevapla
  • (* . *) 2 yıl önce Şikayet Et
    İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah'ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakîler ancak onlardır! Bakara : 177
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu dönemi! Yeni GİK'te ilginç detay! Akşener iddiası
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak