Rusya'nın Ukrayna işgali 37. gününde: Komutanları taşıyan 2 helikopter düşürüldü

Rusya'nın Ukrayna işgali 37. gününe girdi. Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarında yer alan Buça şehrinin Belediye Başkanı Anatolyi Fedoruk, kentin Rus askerlerinden kurtarıldığını duyurdu. İşte dakika dakika yaşananlar...

Rusya'nın Ukrayna işgali 37. gününde: Komutanları taşıyan 2 helikopter düşürüldü
Rusya'nın Ukrayna işgali 37. gününde: Komutanları taşıyan 2 helikopter düşürüldü
GİRİŞ 01.04.2022 19:50 GÜNCELLEME 02.04.2022 01:54
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 37'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da yaklaşık durum

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

UKRAYNA: BUÇA KENTİ RUS ASKERLERİNDEN KURTARILDI

19.40 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarında yer alan Buça şehrinin Belediye Başkanı Anatolyi Fedoruk, kentin Rus askerlerinden kurtarıldığını duyurdu.

Fedoruk, sosyal medya üzerinden paylaştığı görüntülü mesajında, Ukrayna askerlerinin Buça'yı kurtarma mücadelesinin zaferle sonuçlandığını bildirdi.

Buça kentinin "Rus işgal güçlerinden" kurtarıldığını duyuran Fedoruk, "Bugün Silahlı Kuvvetlerimiz Kiev bölgesinde büyük bir zafer elde etti. Ve biz büyük zaferin Ukrayna genelinde olmasını bekleyeceğiz." dedi.

14.30 Erdoğan açıkladı: İstanbul'da yeni bir zirve gerçekleşebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan İstanbul'da Putin ve Zelenskiy'nin bir araya gelebileceğini söyleydi.

13.32 Ukrayna'nın Mikolayiv kentinde Rus ordusunun 29 Mart'ta vurduğu valilik binasındaki can kaybı 282ye yükseldi.

12.57 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'daki savaşta Rus ordusunun eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Rus birliklerinin, ayrılıkçı güçler ile Donbas’ta ilerleyişinin sürdüğünü aktaran Konaşenkov, "Havadan yüksek hassasiyetli silahla Ukrayna ordusuna ait 5 roket, top ve mühimmat cephanesi ve bir yakıt malzemelerinin bulunduğu 6 askeri yer imha edildi. Bunlar, Boguslavsk, Krestişçe, Reznikov, Velikaya Novoselka yerleşim birimlerinde bulunuyordu" ifadelerini kullandı. Rus hava kuvvetlerinin Lubimkovka yerleşim birimi civarında havada bir Mi-8 Ukrayna helikopterini ve Lisiçansk, Donetsk, Çernigiv, Korosun, Novomihailovskoe, Vahovka yerleşim birimlerinde 8 insansız hava aracını yok ettiğini kaydeden Konaşenkov, hava taktik birliklerinin ise Ukrayna’nın 52 askeri nesnesini imha ettiğini söyledi. Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 124 uçak, 81 helikopter, 353 insansız hava aracı, 1839 tank ve zırhlı araç, 202 çok namlulu roketatar, 773 obüs ve havan topu, 1711 özel askeri araç imha edildi" dedi.

10.09 Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 859 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 83'ünün tamamen yıkıldığı kaydedildi. Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 153 çocuğun öldüğü, 245 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

06.53 Ukrayna Savunma Bakanlığı'nden yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'ya toplam 1370 füze fırlattığı belirtildi. Saldırılarda 148 çocuğun hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, 10 milyondan fazla Ukraynalının savaş nedeniyle evlerini terk ettiği aktarıldı. Açıklamada, "Rusya, Ukrayna'da 15 havalimanını yok etti. İşgalciler, her gün vahşet uyguluyor. Bunu affetmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi.

06.13 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun kayıplar yaşaması nedeniyle başkent Kiev'i bloke edemediği ve ele geçiremediği belirtildi. Rusya'nın Ukrayna'da savaşan ordusunu güçlendirmeye devam ettiği ve bunun için Rusya Güney Askeri Bölgesine bağlı birlikleri savaşa dahil ettiği kaydedilen açıklamada, "Rusya, geçici olarak işgal altında bulunan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde kendi yönetimlerini kurmaya çalışıyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Rus ordusunun, ilerleyen günlerde Ukrayna'nın güney ve doğusundaki bölgelerde saldırıları sıklaştırabileceği ifade edildi. Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin de Herson bölgesindeki 11 yerleşim birimini Rus ordusundan kurtardığı kaydedildi.

02.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin güvenliğinin garantörü olmaya hazır olması nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüklerini ve Rusya ve Ukrayna heyetlerinin salı günü İstanbul’da yaptıkları müzakere toplantısını ele aldıklarını belirten Zelenskiy, "Türkiye'ye Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olmaya hazır olduğu için minnettarız" ifadelerini kullandı.

RUSYA: 2 ADET Mİ-8 TİPİ HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da Azov Taburu komutanlarını taşıyan 2 adet Mi-8 tipi helikopterin düşürüldüğünü açıkladı. Ukrayna'daki Azov Taburunun Mariupol'den üst rütbeli komutanları tahliye etmeye çalıştığını aktaran Konaşenkov, "Kiev rejimi 31 Mart sabahı Ukraynalı Neo-Nazi Azov Taburu'nun komuta kadrosunu iki Mi-8 helikopteri ile tahliye etmeye çalıştı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) birlikleri, Ukrayna ordusundan ele geçirdikleri ABD yapımı Stinger füzesiyle Mi-8 helikopterlerini düşürdü. Helikopterlerden biri Rybatskoye köyü yakınlarına düşerken, füze darbesiyle hasar alarak denize doğru yönelen diğer helikopter kıyıya 20 kilometre mesafede düştü" ifadelerini kullandı. Konaşenkov, düşürülen helikopterlerde kaç kişinin öldüğüne dair bilgi paylaşmadı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • Ögrencı Alı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu ıyı okuyun 9. Mayıs rusların nazı almanlarına karsı zafer gunudur. Donesk ve dıger sehırlerı alıcak ve zafer gununu kutluyacak. Kıev ve odessa zor . Dogu cephesınde yenı bır saldırı ve bıtıs
    Cevapla
  • Çiçek 2 yıl önce Şikayet Et
    böyle giderse kazanır Ukrayna halk bir olursa her kez kendi topragını korumak ister haklı olarak
    Cevapla
  • Memos 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus nekadar darbe yerse okadar hizli biter bu is.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Miyauuuu
    Cevapla
  • Malazgirt...71 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu Rus Ordusu tam bir Angut tayfası galiba....Ben bir beceri göremedim
    Cevapla
  • Memo can 2 yıl önce Şikayet Et
    Karada savasmasini bilmiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini Haber7'ye değerlendirdi
Canlı yayında ceset bulundu! Stüdyoda gözaltı