Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif oldu

Pakistan'da Imran Khan hükümetinin düşürülmesi sonrası Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, muhalefet bloğunun adayı Shahbaz Sharif (Şahbaz Şerif) başbakanlığa seçildi. Şerif, Türkiye ve Erdoğan hakkında da konuştu.

GİRİŞ 11.04.2022 17:08 GÜNCELLEME 12.04.2022 10:47
Bu Habere 194 Yorum Yapılmış

Pakistan'da Imran Khan hükümetinin düşürülmesi sonrası Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, muhalefet bloğunun adayı Shahbaz Sharif (Şahbaz Şerif) başbakanlığa seçildi.

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri Şahbaz Şerif, meclis çoğunluk sınırı olan 172'yi geçerek 174 oy aldı. Böylece Şahbaz Şerif, Pakistan'ın 23. Başbakanı oldu.

Başbakan olmasının ardından konuşan 70 yaşındaki Şerif, "Bu haklının zaferi, şeytanı yendik" dedi.

Şahbaz Şerif, yolsuzluktan hüküm giymiş Eski Pakistan Başbakan'ı Navaz Şerif'in kardeşi.

Shahbaz Sharif (solda) Nawaz Sharif (sağda) ve eşi Maryam Nawaz Sharif (ortada)

Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif kimdir?Pakistan'ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif kimdir?

Pakistan'ın yeni başbakanı Şerif olabilir! Dikkat çeken Türkiye açıklamaları ve hamleleriPakistan'ın yeni başbakanı olan Şerif'in daha önce yaptığı Türkiye açıklamaları

TÜRKİYE VE ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Seçildikten sonra Mecls'te açıklama yapan Şerif, Suudi Arabistan, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve İran ile de iyi ilişkilere sahip olmanın önemine vurgu yaptı ve ABD ile ilişkilerin eşitlik temelinde güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

"Türkiye ile Pakistan'ın ayrılmaz bağlara sahip olduğunu" ifade eden Şerif, Ankara'nın daima İslamabad'ın yanında durduğunu söyledi.

Şerif, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde önemli derecede ilerlediğini vurgulayarak, "Keşmir meselesinde Türkiye daima Pakistan'ın ve Keşmir halkının arkasında durdu. Türkiye her zaman Keşmirlilerin arkasındaydı" dedi.

"İTHAL HÜKÜMETE KARŞI SOKAKLARA İNECEĞİZ"

Imran Khan'ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nden (PTI) eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, oylama başlamadan önce yaptığı açıklamada, bugün ulusun önünde kölelik ve kendine saygı olarak iki yol bulunduğunu vurgulayarak, seçimi boykot edip toplu olarak istifa ettiklerini söylemişti. Kureyşi'nin açıklamasının ardından 120'nin üzerinde PTI milletvekili meclisten ayrılmıştı. Meclisten çıkan vekiller, "ithal hükümete" karşı sokaklara ineceklerini belirtmişti.

Shahbaz Sharif (Şahbaz Şerif)

PAKİSTAN'DA IMRAN KHAN HÜKÜMETİ NASIL DÜŞTÜ?

Süreç ilk önce Imran Khan hükümetine destek veren Birleşik Halk Hareketi (MQM) Partisi'nin koalisyondan çekilmesini açıklamasıyla başladı.

Imran Khan'ın 342 sandalyeli Ulusal Meclis'teki desteği 164'e düştü. Muhalefet ise 175 sayısına yükseldi. Böylelikle muhalefet Imran Khan hükümeti için güven oylaması talebinde bulundu.

Bu hamlenin ardından Pakistan Meclisi Başkan Yardımcısı Kasım Suri, muhalefet partilerinin güvensizlik oylaması önergesini yürürlüğe koymadığını ilan etti. Suri, kararını "Dış destekli bir komplonun parçası ve anayasaya aykırı olmasına" dayandırdı.

Imran Khan da kararı "Meclis Başkan Yardımcısı rejim değişikliği girişimini durdurmuş ve uluslararası bir komploya izin vermemiştir" diye değerlendirdi. Beyaz Saray ise; Imran Khan'ın iddialarını reddetti.

Cumhurbaşkanı Arif Alvi de Imran Khan'ın önerisini kabul ederek meclisi dağıttı ve erken seçim sürecini başlattı.

Ancak Pakistan Yüksek Mahkemesi; alınan kararı hukuka ayrı bularak, Imran Khan hükümeti için mecliste güven oylaması yapılmasına karar verdi.

9 Nisan Cumartesi günü yapılan oylamada; 174 "hayır" oyu alan Imran Khan hükümeti, güven tazeleyemediği için düştü.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 194
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Resmen komplo..gozgöre göre ypılmış..Imrana destek veren Birleşık halk hareketı hukumetten çekılmış..hukumet düşmü..demekkı kolısyonlarla memleket yönetılmıyor..Eger hukumetten çekıldıyseler 60 gun içinde genel seçime gıdıp,Halk kımı seçerse O başbakan olmalıydı..Şerifın kardeşi yolsuzluktan ıktıdardan ınmıştı..Yolsuzluk yapanın kardeşıde herhalde aıleye benzer..Amerıkanın Israıl vede Sarozların işi bu işler..Kolısyonlar daıma Amerıkanın işine gelır..hukumetlerı böyle düşürürüler..Hukumetten ayrılanlar 5 yıl tekrar seçılemzler Şerhi konsun veya hemen Genel seçıme gıdılsın bak bakalım Vekıller ıstıfa edıyorlarmı..Amerıkanın tam istedıği lokma..
    Cevapla
  • Halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerıaknın Ingılterenın İsraılın işi..hukumet öyle düşmez..halk ıradesi böyle tecellı etmez..Mılletvekılleının ıstıfa etmesıyle meclıs guvenoylamasına gidildı..Mademkı Mılletvekıllerı İmran hanı ıstemıyorlar o zaman 45-60 gun içinde yenıden seçıme gıdılsın bakalım kım seçılecek..İstıflarla hukumetlerin kurulmasının önune geçilmelı..Komplo kurmak denır buna..Pakıstan genelınde yaparsın seçımı kım kazanırsa O gelır..Hıleyle değil..zamanında bızdede çok oldu bu Olaylar..
    Cevapla
  • Attila 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet kafayı yemiş. Ne olursa ABD'den biliyor. Yaw İmran Khan zamanı enflasyon uçmuş durumda. Ve tamamen yasal yollarla görevden alındı. Askeri darbe falan mı yapıldı zannediyorsunuz. Ne istiyorsunuz siz diktatörlük sistemi gibi ömür boyunca o mu yönetsin ülkeyi? Şahbaz Şerif ayrıca İmran Khan'dan daha çok Türk dostu. Pakistan için hayırlı olur inş.
    Cevapla
  • derin devlet 2 yıl önce Şikayet Et
    ak parti güven oyu alamamış. yerine CHP gelmiş gibi veya CHP güvenoyu alamamış yerine akparti gelmiş gibi değerlendirelim. kısaca bilmiyoruz. kısa bir süre sonra herşey belli olur.
    Cevapla
  • Yunus 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşi yolsuzluktan hüküm giymiş eski başbakan. Kendisi abd sevici. haklarında hayırlısı olsun ama hiç umut verici değil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 18 ile son dakika uyarısı: Sel ve doluya dikkat!
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı