'Ermenistan'da Paşinyan'a darbe hazırlığı' iddiası

Ermenistan'da, Karabağ savaşı sonrası başlayan kriz derinleşti. Muhalefetin, "hain" ilan ettiği Paşinyan'a karşı suikast ve darbe dahil çok kapsamlı plan hazırladığı öne sürüldü. Paşinyan, son dönemde Türkiye ve Azerbaycan'la yakınlaşmıştı.

'Ermenistan'da Paşinyan'a darbe hazırlığı' iddiası
'Ermenistan'da Paşinyan'a darbe hazırlığı' iddiası
GİRİŞ 16.04.2022 08:08 GÜNCELLEME 18.04.2022 09:33
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Azerbaycan'ın Karabağ'da 30 yıllık işgale son verdiği savaş sonrası Ermenistan cephesinde başlayan kaos derinleşerek devam ediyor. Karabağ korsan yönetimi, 14 Nisan tarihli sözde meclis kararı ile Nikol Paşinyan yönetimini hain ilan etti. Aynı saatlerde Ermenistan'ın başkenti Erivan da hareketlendi. Çoğunluğunu Karabağ kökenli Paşinyan karşıtlarının oluşturduğu muhalifler; Serj Sarkisyan ve Robert Koçaryan'ın çağrısı ile özel bir toplantı gerçekleştirdi. Muhalif kanadın, Paşinyan'a karşı yeni bir askeri darbe hazırlığı içerisinde olduğu belirtildi.

Robert Koçaryan (solda) Serj Sarkisyan (sağda)

"MOSKOVA GÜDÜMLÜ TAHRİK"

Türkiye gazetesine değerlendirmelerde bulunan Eski Azerbaycan Dışişleri Bakanı Tevfik Zülfikarov, Karabağ mağlubiyetiyle Ermenistan'da tüm dengelerin değiştiğini ve krizin her geçen gün derinleştiğini söyledi. Zülfikarov, "Karabağ'da 25 bin civarında Ermeni kaldı. Daha önce buradaki tüm kurumlar Rus ajanlar tarafından yönetiliyordu. Sözde Karabağ Meclisi'nin açıklaması dış güdümlü bir planın devamı. Bu bildiri ile Ermenistan dışındaki Ermenileri kışkırtmaya çalışıyorlar. Sürecin gizli aktörü de Russia Today'in (RT) başında ve Moskova'da oldukça etkin bir isim olan Margarita Simonyan. Hem Karabağ hem de Ermenistan Ermenileri, Rusya'nın Ukrayna'da yaşayacağı yenilgi ve zayıflamasından korkuyorlar. Bir anlamda kendilerini koruma altına almaya çabalıyorlar. Bu sebeple de Moskova'yı Azerbaycan aleyhine tahrik etmeye çalışıyorlar" dedi.

RT ve Sputnik'in başındaki isim Margarita Simonyan

Arayik Harutyunyan'ın yönettiği Karabağ korsan meclisi, kabul ettiği kararda Paşinyan'ı Karabağ Ermenilerinin siyasi-hukuki-askerî haklarına ihanet etmekle suçladı. Paşinyan'ın müzakere sürecini başlatması ile Ermenistan'ı, Türkiye ve Azerbaycan'a sattığı iddialarına yer verdi.

"PAŞİNYAN GERÇEKÇİ OLANI SEÇTİ"

Tevfik Zülfikarov'a göre Paşinyan; rasyonel siyaseti tercih etti ve hem ülkesini hem de iktidarını koruma adına Türkiye ve Azerbaycan ile anlaşma yoluna gitti. Türkiye'nin bölgenin tamamında etkin ve kalıcı aktör olduğuna vurgu yapan Zülfikarov, şöyle devam etti:

Rus lider Putin, Aliyev ve Paşinyan ile görüştü Rus lider Putin, Aliyev ve Paşinyan ile görüştü

Paşinyan: Türkiye ile müzakerelerde durgunluk yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyızPaşinyan: Türkiye ile müzakerelerde durgunluk yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyız

Aliyev: “Ermenistan, normalleşme için Azerbaycan’ın önerdiği 5 maddeyi olumlu karşıladı”Aliyev: Ermenistan, normalleşme için Azerbaycan’ın önerdiği 5 maddeyi olumlu karşıladı

"Paşinyan hesaplarını bu gerçeklik üzerine yapmaya başladı. Bu, başta Karabağ lobisini ve farklı ülkeleri rahatsız eden bir durum. Rusya ve İran dâhil Fransa, Rusya buralarda her daim kalamaz. Jeopolitik bir takım girişimler-oyunlar denenebilir ancak reelpolitik bu coğrafyanın Türkiye'siz olmayacağını söylüyor. Türkiye yakında Ermenistan'da olacak. Hem de çok güçlü bir biçimde. Ermenilerin başka makul seçeneği yok."

Savaş sonrası yapılan ateşkes anlaşması kapsamında kırmızı alan; statüsüz bölge ilan edildi ve Ermeni nüfusunun yaşadığı yer olarak kaldı

"ŞAHİN KANAT DÜĞMEYE BASTI"

Azerbaycanlı siyaset bilimci Aziz Alibeyli de Ermenistan'da olağanüstü gelişmelerin yaşandığına vurgu yaptı. Karabağ kökenli Koçeryan-Sarkisyan ikilisinin Paşinyan'dan intikam almak adına düğmeye bastığını, gizli toplantılar yaptığına dikkat çeken Alibeyli "Koçeryan gurubundan Edgar Kazaryan, Avetik Çalabyan isimli iki vekil Paşinyan'ın Rus güçlerini Gümrü'den çıkarma hazırlığı yaptığı iddiasını ortaya attı. Bu vekiller ayrıca, Paşinyan'ı, Karabağ topraklarını Azerbaycan'a peşkeş çekmek, Türkiye ve Azerbaycan ile yakınlaşma adına büyük çaba sarf etmekle suçladılar. Ayrıca Rus barış gücünün Karabağ'daki faaliyetlerini uzatmayacağını öne sürerek Moskova'ya mesaj verdiler. Paşinyan'a suikast ve darbe dâhil çok kapsamlı bir plan hazırlıyorlar" ifadelerini kullandı.

ATEŞKES ANLAŞMASI SONRASI BÖLGENİN ALDIĞI STATÜ! AŞAĞIDAKİ HARİTADA YER ALAN GRİ ALAN, ERMENİLERİN YAŞADIĞI VE STATÜSÜ OLMAYAN BÖLGE! SÖZDE KARABAĞ MECLİSİ DE BU BÖLGEDE FAALİYET GÖSTERİYOR, BAZI UZMANLAR BU BÖLGE İÇİN "RUS HANÇERİ" BENZETMESİ YAPIYOR. GRİ ALAN, RUS KONTROLÜNDEKİ LAÇİN KORİDORUYLA BİRLİKTE ERMENİSTAN'A ORGANİK OLARAK BAĞLANIYOR.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YILMAZ BİLGEN
YORUMLAR 22
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Pasinyan baris refah icin mücadele ediyor destek olunmali pasinyan darbe ile indirilirse o zaman savas kacinilmaz olur ermeni fasistlerine meydan bos birakilmamali tarihi firsat var ermenistan azerbaycan nahcivan türkiye dostlugu icin bölgede huzur baris istiyoruz onun icin güclü olmak mecburiyetindeyiz
    Cevapla
  • Kul insan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bölgede Rusya ve İran etkisi yok edilirse herkes huzur bulabilir diye düşünüyorum. Özellikle Azerbaycan buna dikkat etmeli. Seçimi sağlam yapmalı. Türk devletleri gücü aktif olmalı. Bu güce engel olmak isteyen Rusya ve İran dır. Rusya şuan meşgul. Savaştan güçlü çıkarsa tehlike büyük. İran sinsi yayılıyor özellikle Mollalar ile Hoca transferleri var.
    Cevapla
  • Nöbetci eczane 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların en iyisi ölüolanlarıdır
    Cevapla
  • Metin k. 2 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan a yerli üretim olan ne varsa sarmalıyız. Pakistan da yapılanlar Azerbaycan a da yapılmak istenecektir
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistana tiçareti artırmalıyız ermenistan fırsatı var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız