Rusya'nın Ukrayna işgali 57. gününde: Moskova Mariupol'un alındığını duyurdu

Rusya'nın Ukrayna işgali 57. gününe girdi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “Bugün Mariupol, tamamen Rus ordusunun ve (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti polisinin kontrolü altındadır.” dedi.

GİRİŞ 21.04.2022 10:11 GÜNCELLEME 21.04.2022 22:51
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 57'nci gününe girdi. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

18.00 Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da çatışmalar nedeniyle her 6 kişiden birinin ülke içinde yerlerinden edildiğini bildirdi.

17.00  İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna'ya 200 ton askeri malzeme ulaştırılması için bir İspanyol gemisinin yolda olduğunu açıkladı.

16.00 Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ülkede uygulanan sıkıyönetim rejiminin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı.

14.21 Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Litvanya, Letonya ve Estonya'nın St. Petesburg'daki başkonsolosluk faaliyetlerini sona erdirdi ve çalışanlarını sınır dışı etme kararı aldı.

SOYGU AÇIKLADI: MARİUPOL ELE GEÇİRİLDİ

10.00 Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Mariupol'un alındığı iletti. Şoygu, Putin'e Mariupol'den 142 binden fazla sivilin tahliye edildiğini, Mariupol'deki durumun sakin olduğunu söyledi. Putin ise Mariupol'deki başarılı operasyon nedeniyle Şoygu'yu tebrik etti. Putin, "Mariupol'ü ele geçirmek bir başarı, Azovstal'dan ayrılan ukraynalıların can güvenliği sağlanacak" dedi.

UKRAYNA'DAN BİLANÇO AÇIKLAMASI

09.30 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-21 Nisan dönemindeki kayıplarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 21 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 172 uçak, 151 helikopter, 829 tank, 2 bin 118 zırhlı araç, 393 top, 136 roketatar sistemi ve 67 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1508 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 166 insansız hava aracını da kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, Ukrayna'da 1351 Rus askerinin öldüğü duyurulmuştu.

01.00 Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol'de Azovstal Metalürji Fabrikası'ndaki sivillerin ve Ukraynalı silahlı güçlerin çıkması için açılan koridorun kullanılmadığını ifade etti.

BİDEN'DAN ÜST DÜZEY GÖRÜŞME

00.25 ABD Başkanı Joe Biden, savunma ekibi ve komutanlarla Beyaz Saray'da bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele aldı. Biden, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in de aralarında bulunduğu savunma ekibi ve komutanlarla Beyaz Saray Durum Odasında bir araya geldi. Görüşmenin başında gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden, ülkelerine verdikleri hizmetler için askerlere teşekkür etti. Biden, ekibinin Ukrayna'ya verilen silah desteğinde gayet iyi iş çıkardığına dikkati çekerek, müttefik ülkelerin de ABD'nin adımlarını takip ettiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • işin aslı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar bir ilçe büyüklüğündeki yeri tam olarak kuşatıp yakıp yıkmalarına rağmen iki ayda zar zor ele geçirebildiler. Oradaki çelik fabrikasında ukraynalıların direnişi hala devam ediyor. Orayı alamadılar bile. Rus ordusu için tam rezil bir durum. Birde çok büyük zafer kazanmışlar gibi putine durum raporu veriyor. Utanmadan algı kasmaya çalışıyorlar.
    Cevapla
  • biz burdayız 2 yıl önce Şikayet Et
    işgalci moskof seni.
    Cevapla
  • Tatiana V. 2 yıl önce Şikayet Et
    Koca devlet Sultangazi kadar biryeri 3 ay içinde alabilmiş diye övünüyor :)
    Cevapla
  • oğuz'a 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne sistemi? ruslar ne kadar çapulcu toplama asker buldularsa Ukraynaya gönderdiler. Yarısı telef oldu geri kaçtılar. Maripol de tam kuşatma altında olmasına rağmen rus çapulcularına iki ay direndi. Dışarıdan destek gelse yine Ruslar bir halt başaramazdı. Ruslar Ukraynada batağa saplanmış durumdalar. Harkiv şehirinde ağır kayıp vermeye devam ediyorlar. Putin bile ukraynada sahadaki komutayı başka bir generale devretti. Buradaki rusçuklarda gelmiş, durumu bilmeyenleri kandırmaya uğraşıyor.
    Cevapla
  • oğuz 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlar sisteme göre ilerliyor bi sistemleri planları var istese kirli döğüşse ukraynayı 1 günde alır milyonlarda hayatını kaybeder hiçbirşeyden anlamadıgınız belli sen ve 3 begeni atan arkadaş.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Mariupoldaki sivillerde buca gibi şaibeli bir katliama maruz kalmamaları için her iki taraf ülke uzlaşıp insani koridor açılmalı şayet Türk sivillerde varsa Türk yetkilileri tarafından denetimli bir şekilde tahliye edilmelidir.
    Cevapla
  • TurcoBEY 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Karadeniz gazı ve sülfür yataklarına çökecek "güvenlik endişesi" tam bir kılıf ve bahane!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Derbi bitti olaylar bitmedi! RAMS Park yine karıştı
İsrail'e bir günde dört koldan darbe: Keskin nişancı, roket, pusu, füze salvoları