Rusya iki ülkenin gazını kesti AB'den anında karşılık geldi

AB ülkeleri Rusya'nın rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğu Bulgaristan ve Polonya'ya destek verme kararı aldı. Kararı AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıkladı.

Rusya iki ülkenin gazını kesti AB'den anında karşılık geldi
Rusya iki ülkenin gazını kesti AB'den anında karşılık geldi
GİRİŞ 27.04.2022 19:26 GÜNCELLEME 27.04.2022 19:27
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Ukrayna Rusya savaşının ardından giderek sertleşen AB yaptırımlarına karşı enerji kozunu oynayan Rusya kötüye giden ekonomik değerlerine karşı ödemelerde Ruble kozunu oynadı. Rus enerji şirketi Gazprom, çarşamba gününden itibaren Polonya ve Bulgaristan'a yapılan doğal gaz akışını askıya aldı.

Kremlin: Yeni sistemle ödemeyi reddeden ülkelere gaz sevkiyatı durdurulabilirKremlin: Yeni sistemle ödemeyi reddeden ülkelere gaz sevkiyatı durdurulabilir

İKİ ÜLKEYE KESİNTİSİ SONRASI AB HAREKETE GEÇTİ

Rus enerji şirketi Gazprom'un bazı AB üyesi ülkelere doğal gaz sevkiyatını durdurmasının ardından Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Hem Polonya hem de Bulgaristan şimdi AB üyesi komşularından gaz alıyor. Bu, her şeyden önce aramızdaki dayanışmayı gösteriyor. Kremlin, üye ülkeler arasında bölünme girişiminde bir kez daha başarısız oldu. Avrupa'da Rus fosil yakıt dönemi sona eriyor" dedi.

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 13,3 yükseldiAvrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 13,3 yükseldi

Enerji krizine Azerbaycan son verdi! Doğal gazda nefes aldıran gelişmeEnerji krizine Azerbaycan son verdi! Doğal gazda nefes aldıran gelişme

Rusya ve AB için olası gaz ambargosu senaryolarıRusya ve AB için olası gaz ambargosu senaryoları

"KREMLİN'İN ŞANTAJI"

Gazprom'un Polonya ve Bulgaristan'a gaz tedarikini tek taraflı olarak durdurmasının Kremlin'in provokasyonu olduğunu ifade eden von der Leyen, "Kremlin'in şantaj yapmak için fosil yakıtları kullanması şaşırtıcı değil" dedi.

AB ÜLKELERİ, GAZ AKIŞI KESİLEN ÜYELERE DESTEK SAĞLAYACAK

AB üyesi ülkeler, Rusya'nın doğal gaz akışını kestiği Polonya ve Bulgaristan'a destek verecek. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ile temas halinde olduğunu belirten AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Gazprom'un iki ülkeye doğal gaz arzını kesme kararının Rusya'nın bir başka "tek taraflı ve saldırgan" hareketi olduğunu söyledi.Michel, "Rusya'dan enerji ithalatını aşamalı olarak durdurarak birlik içinde kalıp birbirimizi destekleyeceğiz" şeklinde konuştu

BULGARİSTAN YÜZDE 90 RUS GAZINA BAĞIMLI

Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 90 seviyesindeki Bulgaristan, geçen yıl Rusya'dan 3,3 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti.

POLONYA NORVEÇ GAZINA GÜVENİYOR

Polonya'nın Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 40 düzeyindeyken, ülke bu bağımlılıktan kurtulmak için Norveç gazına ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine güveniyor.

DOĞAL GAZDA RUBLEYLE YENİ ÖDEME SİSTEMİ VE DOST OLMAYAN ÜLKELER KARARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu. Putin, kararnameyi imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler yeni sistemi kabul etmezse gaz sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.

AB'NİN FATURASI KABARIK

AB, Rusya’ya her gün petrol için 450 milyon dolar, doğal gaz için 400 milyon dolar ödeme yapıyor. Savaşının başlangıcından bu yana enerji tedariki için Moskova'ya 47 milyar avrodan fazla para aktardı.

 

 

YORUMLAR 39
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    görülüyor ki düşmanın silahına değil nefsinizin bağımlılıklarına yeniliyorsunuz.
    Cevapla
  • Celal 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekim'e kadar rahatsın AB, sonra ne yakacan? Toptan geberip cehenneme gidin. Orası size göre sıcacık.
    Cevapla
  • Sinem YILDIRIM 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya iyi yapıyor diğer AB ülkelerinede gaz ve petrolu kessin bir Türkiye var rusyanın dostu bizde AB veABD den çok daha fazla güveniyoruz rusyaya zaten S 400 leri rusya için aldık çevremizde başka racon kesecek ülke yok yoksa sıkarız ümüğünü AB ve ABD i nefret ettik artık aslında ABD nin Türkiyedeki üstlerini kapatalım.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi yaz geliyor atar tutarsınız kış gelince ab donacak ozaman bakalım böyle konuşabilecekmisiniz ab ülkeleri her fırsatta birbirini satar
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kış gelsin göreceğiz cevizleriniz bu kadar sağlam mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı