Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'ya açıklaması: Makedonya örneğiyle anlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terörün her türü ile mücadele edilmesine yönelik kararlılık, NATO'nun yeni stratejik konseptte yer almalı" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "İsveç ve Finlandiya, teröre desteği kesmeli" dedi.

GİRİŞ 27.05.2022 13:00 GÜNCELLEME 27.05.2022 13:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, bugün Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı için Türkiye'ye geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Bölgemiz ve dünya genelindeki güvenlik ortamı çok hızlı bir şekilde değişiyor. Böyle bir ortamda bu tür bir işbirliğini devam ettirmek son derece önemli. Bunun arkasında 3 dost ülkenin ortaya koyduğu dayanışma iradesi var. Bugün ilk olarak Ukrayna sorununu ele aldık. Verdiğimiz desteği yeniden dile getirdik.

İkinci olarak gelecek ay Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesinde önemli kararlar alınacak. Zirveye yönelik beklentilerimizi ve önceliklerimizi konuştuk.

Bugün müzakerelerde gelinen aşamayı beraber değerlendirdik. Terörizm NATO ve müttefiklerine yönelik en büyük tehdittir. İsveç ve Finlandiya'nın başvurusunda bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduk. İki ülkenin de terör örgütleri ile mücadelede somut adımlar atması gerekiyor. İki ülke de teröre verdiği desteği kesmeli.

En önemlisi bu yıl ilk kez liderler düzeyinde bir zirve yapılacak. Cumhurbaşkanımız iki ülkenin liderleri ile bu konuları ele almıştı. Biz de mevkidaşlarımızla değerlendirdik. Ticaret hacmi konusunda yeni hedefler koymamız gerektiğini vurguladık. Her sene hükümetler arası zirve gerçekleştirilecek.

Finlandiya ve İsveç'in NATO başvurusuna ilişkin karşı olmamız terör örgütlerine yaptıkları destektendir. Bizim niye karşı çıktığımızı herkes biliyor, anlıyor. Heyetler Ankara'ya geldi, bu toplantıdan farklı kurumlardan arkadaşlarımız da vardı. İki ülkenin PKK, YPG başta olmak üzere, terör örgütlerine verdikleri destek, bilgiler bir kere daha paylaşıldı. Heyet bu belgeleri aldı, başkentlerine döndü, şimdi bu ülkelerden somut adımlar bekliyoruz. Türkiye'yi ikna ederiz gibi bir yaklaşım doğru olmaz, bizim beklentimiz yanlış bir beklenti değil. NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar.

Bizim talebimiz gayet meşru, açık ve net. Bu ülkeler teröre destek veriyor, ayrıca bize yönelik savunma kısıtlamalarını kaldırmaları gerekiyor. Umarım Finlandiya ve İsveç bizi gayet iyi anlamıştır. Biz her zaman diyalogtan yanayız, umarız bu beklentiler somut bir şekilde yerine gelir.

Yunanistan Makedonya'nın NATO üyeliğini neden 11 yıl geciktirdi? Ülkenin isimini değiştirilmesini istedi. Kuzey Makedonya olunca vetosunu geri çekti. Biz kimseden ismini değiştirmesini istemiyoruz. Teröre verdikleri desteği kesmelerini istiyoruz."

Siyah şerit çizgi eski Makedonya Krallığı. Şeridin içinde kalan sarı alan ise; bugün Yunanistan toprağı ve antik Yunan'dan bu yana

NOT: Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasındaki "Makedonya adının kullanımı" sorunu, yıllardır devam ediyordu. Ancak Makedonya'nın Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmak istemesi, Atina'nın aradığı fırsatı bulmasına sebep oldu. Yunanistan; Makedonya'ya şart koşarak, ülke adının değiştirilmesini istedi. İki ülke arasında 12 Haziran 2018'de imzalanan ve 12 Şubat 2019'da yürürlüğe giren anlaşma kapsamında; "Makedonya" adının önüne "Kuzey" ibaresi eklenerek soruna çözüm bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Zbigniew Rau

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNE CEVAP VERMEK ÖNEMLİ"

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun açıklamalarından satır başları:

"İstanbul'da buluşmaktan çok memnunum. Çavuşoğlu'nun nazik davetleri için teşekkür ediyorum. Biz güvenliği çok önemseyen müttefikleriz. 3'lü işbirliğimizi 10 yıl öncesinde başlatmıştık. Ülkelerimiz arasındaki toplantılarda NATO'nun özgün rolünü ve önemini ortaya koyduk.

Bugün Ukrayna savaşını değerlendirdik. Kiev için neler yapabiliriz bunu konuştuk, işbirliğimizi nasıl güçlendiririz bunu konuştuk. Biz bu konudaki sağlam duruşumuzun altını çizdik. NATO'nun hazirandaki zirvesi öncesi bunların üzerinde durmamız önemli. Savunma konusuna çok değindik.

Biz burada güvenlik ve istikrarı bölgesel anlamda Baltık'tan Karadeniz ve Akdeniz'e kadar korumayı hedefliyoruz. Bizim toplantımızın büyük ölçeği Ukrayna'nın cesur insanlarını anarak geçirdik. Bunu birlik ve beraberlikle atlatabileceğimizi söyledik. NATO işbirliği ile ilgili potansiyelimizi konuştuk. Avrupa Atlantik hedeflerimizi değerlendirdik.

Bizim 3'lü işbirliğimiz sadece politik değil aynı anlamda askeri bir boyutu da var. İki ülkeye Polonya ile işbirliği yaptıkları için teşekkür ediyorum. Türkiye'nin endişelerine cevap vermek bizim için çok önemli, Türkiye'nin burasındaki inisiyatiflerine destek vermekten de mutluluk duyuyoruz."

Mevlüt Çavuşoğlu ve Bogdan Aurescu

"TOPLANTI ÇOK DOĞRU BİR ZAMANDA YAPILDI"

Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu'nun açıklamalarından satır başları:

"Kıymetli Çavuşoğlu ve basın mensupları sizlere bir takdir mesajı ile başlayacağım. İstanbul'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Toplantı çok doğru bir zamanda yapıldı, zor zamanlardan geçiyoruz. Bugün sizin de dediğiniz gibi 10. yılımızdayız. Bu bizim için büyük bir onur. Hem politik hem pratik işbirliği anlamında ciddi ilerlemeler kaydettik.

Bugün özellikle güvenlik konusunu ele aldık. NATO'nun doğu kanadındaki müttefikler olarak Rusya'nın saldırısının etkilerini konuştuk. Avrupa güvenliğinin temel taşlarını ele aldık. Şu an bambaşka bir gerçeklik ile karşı karşıyayız.

Madrid'de Haziran'da gerçekleştireceğimiz zirvede Doğu kanadını uzun vadeli korumanın önemine değineceğiz. Yine desteğimizi Ukrayna'ya devam ettirme konusunu konuştuk. Romanya'ya gelen 1 milyonu aşkın mülteciden konuştuk.

Önümüzdeki 10 yıl için hedeflerimizi konuştuk. NATO profilinin güçlenmesi çok önemli. Bizim için toplu savunmaya önem vermemiz önemli. Bir olmalıyız ve önümüzdeki zorluklara bakmalıyız.

Finlandiya ve İsveç'i de konuştuk. Bu iki ülkenin bize katılması savunmamıza destek sağlayacaktır. Buradaki yapıcı diyaloğu destekliyoruz. Umarız kısa zamanda somut ve olumlu sonuçlar getirecektir."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 8
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki şu an nato'ya üye olan ülkeler teröre destek vermiyor. Bizzat terör örgütlerinin kurucusu ABD olduğu için ve AB ülkelerini ABD yönettiği için, ABD teröre desteğini kesmediği ve AB'ye de kesin demediği sürece değişen bir şey olmaz...
    Cevapla
  • eyvah 1 yıl önce Şikayet Et
    pkk dhkpc ye aleni destek veren belçika, fransa, almanya, yunanistan da nato üyesi peki bunlara karşı ne yapılacak ? bu teröristseverlere karşı nato nezdinde türkiye somut adım atılmasını istemeli aksi halde natonun hiçbir terör operasyonuna katılmayacağını deklere etmeli
    Cevapla
  • ihsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Natoya girseler bile yine teröre destegi kesmezler çünkü Turk dusmanligi ve kallesligi terore borclular.bunlar terorden eminen beslenen ucubeler.
    Cevapla
  • Mete TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    Adalar denizinde Türkiye sınırındaki kesik kesik çizgiler de neyin nesi? Türkiye'nin sınırları orası değil. Adalar (Ege) denizinin tam ortasıdır. Lütfen dikkat.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    adamlar tek imzayla anlaşmadan çekildim adımı tekrar makedonya yaptım derlerse ne olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar
36 bin sağlık personeli alınacak!