Forbes'tan Yunanistan güzellemesi: Türkiye o üstünlüğü kaybedebilir

ABD'li Forbes, Yunanistan'ın ABD'den satın alacağını açıkladığı yeni hava araçlarının Türkiye ile Yunanistan arasındaki güç dengesini bozup Atina'yı öne taşıyacağını savundu.

Forbes'tan Yunanistan güzellemesi: Türkiye o üstünlüğü kaybedebilir
Forbes'tan Yunanistan güzellemesi: Türkiye o üstünlüğü kaybedebilir
GİRİŞ 29.05.2022 12:53 GÜNCELLEME 29.05.2022 12:53
Bu Habere 246 Yorum Yapılmış

Yunanistan silahlanma yarışını hızlandırıyor. Son olarak Başbakan miçotakis ABD'ye giderek F-35 talebini bizzat Biden'a dile getirmişti. Yıllara yayılarak alınacağı açıklanan yeni savaş uçaklarının teslimatı konusunda henüz net bir tarih açıklanmazken ABD'li Forbes'ta Türkiye ile Yunanistan arasındaki güç dengesiyle ilgili tamamı "Yunan propagandasıyla" dolu bir yazı kaleme alındı.

"HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ YUNANİSTAN'A GEÇER"

Amerikan merkezli iş dünyası ve ekonomi dergisi Forbes, ABD'nin Türkiye'nin F-16 talebini geri çevirmesi durumunda teknolojik hava üstünlüğünün Yunanistan'a geçebileceğini iddia etti.

Paul Iddon tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye'nin Rusya'dan ileri S-400 hava savunma füze sistemi satın alması sebebiyle F-35 savaş uçağı programından çıkarılması ve 2019'da bu jetleri satın almasının yasaklanmasından bu yana hava gücünün geleceği hakkında soru işaretleri oluştuğu ifade edildi. 

F-16'ların uzun süredir Türkiye'nin hava gücünün omurgası olduğu, ancak özellikle Block 30 modellerinin giderek daha fazla eskidiği kaydedilen yazıda, Türkiye'nin bu durumu bildiği için Ekim 2021'de F-16'ların en son ve en ileri modeli olan Block 70/72'lerden 40 adet talep ettiği ve bunun yanı sıra varolan jetleri için piyasa değeri yaklaşık 6 milyar doları bulan 80 adet yenileme kiti istediği hatırlatıldı ve yavaş yavaş yenileyene kadar Türkiye'nin F-16'larını bu anlaşmalarla önümüzdeki on yıl için operasyonel ve güncel tutmasının esas olduğu belirtildi.

Yazıda "Miçotakis'in Washington'ı anlaşmanın reddedilmesi için ikna çabaları başarılı olursa, Türkiye on yılın sonunda Batılı komşularının çok daha ileri savaş uçaklarına üstünlüğü kaptırarak elindeki F-16'larla kalabilir" ifadesi kullanıldı.

YUNANİSTAN'DAN LOBİ ÇALIŞMASI

Yunanistan ABD'den, Türkiye'nin son dönemde geliştirdiği yüksek teknolojili savunma ürünlerine karşı koyabilmek adına yardım istiyor. Bunun son örneği ise yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin alınmak istenmesi oldu.

Her ne kadar F-35'ler mevcutta Türkiye'nin envanterinde bulunan uçaklardan yeni olsa da, gerek filoda görev yapan aktif pilotların tecrübesi, gerek mühimmat ve savunma sanayii alanında atılan yerli ve etkili adımlar Türkiye'nin bölgedeki sarsılmaz gücü ve etkisinin uzun yıllar boyunca korunacağını gösteriyor. Zira NATO kapsamında da görev Türk Hava Kuvvetleri, uluslararası güvenlik kuruluşlarının en önemli filoların arasında kabul ediliyor.

KAYNAK: HABER7 ÇEVİRİ/FORBES
Enes Taha Ersen Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Enes Taha Ersen
YORUMLAR 246
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd gibi bir müttefikiniz Yunan gibi bir komşunuz olursa sonuç böyle olur ama Türkiye'yi durdurmaya yetmez
    Cevapla
  • Adalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya seve seve ya seve Seve uçakları V E R E C E K L E R.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de 6+1 iktidar olmaz ise Allah'ın izniyle f35 lerden daha iyi uçaklarımız olacak.
    Cevapla
  • Bafralı 1 yıl önce Şikayet Et
    S 500 alınmalı inadına
    Cevapla
  • Hi.lazz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ver coşkuyu Yunan'a , aldıklarının parasını veremezse adalarına el koyarsınız.once yunan aç karnini doyursun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı