Türkiye için büyük tehdit: ABD Yunanistan'a 4 yeni üs daha kurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Rusya'ya değil, Türkiye'ye karşı kuruluyor" dediği, Yunanistan'daki ABD üslerinin sayısı 4 yeni üsle 9'a çıktı. ABD, Dedeağaç'a 2021 Temmuz'unda 400 tank ve zırhlı araç sevk etmişti.

Türkiye için büyük tehdit: ABD Yunanistan'a 4 yeni üs daha kurdu
Türkiye için büyük tehdit: ABD Yunanistan'a 4 yeni üs daha kurdu
GİRİŞ 31.05.2022 10:41 GÜNCELLEME 31.05.2022 10:41
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

Yunanistan, ABD ile Ekim 2021'de Washington'da imzaladığı Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı dün parlamentoda onaylarken, taraflar anlaşmayla savunma alanındaki işbirliğini derinleştirme ve genişletme kararı aldı. Anlaşmada, Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü, ABD'nin kullanabileceği alanlar arasında gösteriliyor. Böylelikle, 28 Mayıs 1969'da 1. sınıf bir deniz astsubayı komutasında 16 personel için ABD'ye açılan Girit'teki Suda Üssü'ne, 4 yeni üs daha eklenmiş oldu. ABD daha önce İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravi'da hava üslerini kullanıyordu.

ATİNA'YA KORUMA

Tarafların karşılıklı olarak bir diğerinin güvenlik, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü, silahlı saldırı veya saldırı tehdidi dahil olmak üzere barışı tehdit eden eylemlere karşı koruma sözü verdiği ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD ve Yunanistan'ın 8 Temmuz 1990'da imzaladığı ve 6 Kasım 1990'da yürürlüğe giren anlaşmanın devamı niteliğini taşıyor. Belirli aralıklarla yenilenen anlaşmaya son olarak Ekim 2021'de yapılan güncellemede, anlaşmanın 5 yıllığına imzalandığı ve bitiminden 2 yıl öncesinde taraflardan birinin, anlaşmadan ayrılmak istediğini belirtmemesi halinde otomatikman uzatılacağı ifade ediliyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Anlaşmada, tarafların karşılıklı mutabık kalmaları halinde ve ilgili iç prosedürler çerçevesinde, ABD'nin, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin başka bölgelerdeki tesislerinden de faydalanabilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor. ABD'nin kullanımına açılan Volos'taki Georgula Kışlası, Litohoru'daki atış alanı, Dedeağaç'taki Yannuli Kışlası ve Suda Üssü'nün ismi de Ekim 2021 tarihli güncellemede geçiyor. Yunanistan Parlamentosunda 119 "hayır" oyuna karşı 181 "evet" ile onaylanan anlaşmanın, 2 yıl önceden taraflarca aksi belirtilmemesi halinde otomatik olarak uzaması, Yunanistan'da muhalefetin tepkisine neden oldu. Muhalefet, anlaşmanın süresiz uzatıldığı yorumunu yaptı.

ABD'nin Yunanistan'ın Dedeağaç şehrinde kurduğu üs büyük bir cephaneliğe döndü. Pentagon, temmuz ayında en az 400 tank ve zırhlı araç sevk etmişti. Üs, Türkiye'ye sadece 45 km uzaklıkta.

RUSYA'YA DEĞİL TÜRKİYE'YE KARŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü dönüşü, ABD'nin Yunanistan'daki üslerine dikkat çekmişti. Erdoğan, "Şu anda ABD'nin Yunanistan'da 9 tane üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var? Söyledikleri şu, 'Rusya'ya karşı. Yalan. Dürüst değiller. Bütün bu olanlar karşısında, bunların Türkiye'ye karşı takındıkları tavır ortada" demişti.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 115
  • Mevzu 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistani vurmanız gerekirdi bu nasıl NATO ya NATO ülkesi Nato ülkesine düşman çıkalım Rusya ne yapabildiler ambargo kendileri koydu buyur dünya allak bullak oldu Rusya ne oldu hepsi Rusya ya gebe muhtaç
    Cevapla
  • Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd erdogan sonrasi icin hazirlik yapiyor malesef uyanik olalim
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Hukumet silah ve askeri hazirliklarini yapsinlar ve hazirlikli olsun, hatta gizliden gizliye butun atom bombasi dahil hepsini envanterine alsin, Elhamdulillah hem yunani, hem destekci hacli kafirlerini EvelAllah gomeriz. Rabbim zalimlere karsi mutlak muslumanlara ve hak, adalet icin cihad edenlerle beraberdir. Yeterki biz millet olarak, ulke olarak artiklarindan kurtulalim ve ozumuze donelim.
    Cevapla
  • Demedi demeyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hava araçlarını kendimiz üretmeli, hava savunmayı güçlendirmeli ve uzun menzilli füzeleri geliştirip kullanabilmeliyiz. Rusya ya bakın günlerce füze yağmuruna tuttu Ukraynayı. Elimizde bu üsleri vuracak arac ve gereçleri kendimiz ürettikten sonra 400 degil 4000 tank olsa ne yazar...
    Cevapla
  • adsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir gece ansizin 200 siha tb2, tb3, akincu, anka,vestel, muis 6li bombayla giderler anasini bellerler gelirler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'