Terör örgütü YPG'nin eski sözcüsü: Türk SİHA'larından kaçmak için ABD'lilere sığındılar

Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'dan kaçtıktan sonra Türkiye'ye getirilen eski sözcü Talal Sülo, ABD silahlarının nasıl YPG'ye geçtiğini, Afrin harekâtı öncesi La Farge fabrikasındaki toplantıyı ve SİHA operasyonlarını anlattı.

Terör örgütü YPG'nin eski sözcüsü: Türk SİHA'larından kaçmak için ABD'lilere sığındılar
Terör örgütü YPG'nin eski sözcüsü: Türk SİHA'larından kaçmak için ABD'lilere sığındılar
GİRİŞ 14.06.2022 20:33 GÜNCELLEME 14.06.2022 20:49
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütü YPG/PKK'nın eski sözcüsü Talal Sülo, ABD'nin yaptığı yardımları, Türkiye'nin SİHA operasyonlarını ve YPG/PKK'nın kirli iç yüzünü anlattı.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'a konuşan Sülo, 2016'da La Farge Çimento tesisinde ABD, Fransız ve İngiliz yetkililerle yaptıkları toplantıyı anlattı.

Sülo, terörist elebaşı Mazlum Abdi ve YPG/PKK'lı teröristlerin Türk SİHA'larından korunmak için ABD karargahlarına sığındığını ifade etti.

Suriye'ye operasyonun hedefleri belli oldu: Süleyman Şah Türbesi için de flaş kararSuriye'ye operasyonun hedefleri belli oldu: Süleyman Şah Türbesi için de flaş karar

2015 yılında DEAŞ'a karşı savaşan bazı Suriyeli gruplar "Suriye Demokratik Güçleri (SDG)" adı altında birleşerek ortak hareket etmeye karar verdiklerini açıkladı. Bu gruplar arasında, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki askeri kolu YPG de vardı. Sonrasında terör örgütü YPG/PKK, uluslararası kamuoyuna farklı gözükmek için SDG ismini kullandı. 

Sülo, bir dönem rejim karşıtı muhaliflerin safında yer alan Çobanbeyli bir Türkmen'di. YPG/PKK ile ilgili açıklamaları dünyaya duyurdu. Kasım 2017'de ise YPG'den kaçarak, muhaliflerin kontrolü olan bölgeler üzerinden Türkiye'ye geçti. Cihat Arpacık, Sülo ile YPG-PKK ilişkisini, Suriye'deki SİHA operasyonlarını, Afrin harekâtı öncesi yaşananları, çocuk savaşçıları ve meşhur ABD'nin PKK'ya desteğini konuştu.

Talal Sülo'nun YPG adına yaptığı sayısız açıklamalardan birinde çekilen fotoğraf

Suriye Demokratik Güçleri neden kuruldu? Ankara'ya göre SDG ismi bir aldatmaca. Sizce de öyle mi?

SDG ismini ABD'liler terörist elebaşı Mazlum Abdi'ye önerdi. Ben o dönemler Afrin'de, Ceyş'ül Suvvar'ın (Türkçeye 'Devrimciler Ordusu olarak' çevrilen bu yapı Esed karşıtı silahlı muhalefetin bir parçası olduğu iddiasındaydı) içindeydim. 10 Ekim 2015'te Afrin'den Haseke'ye gittim. 15 Ekim 2015 günü, Haseke'de 41 kişinin katıldığı bir toplantı yapıldı. İsim o toplantıda önerildi. Herkesi kapsayan bir isim olsun isteniyordu. Çünkü toplantıda YPG'nin dışında Araplar, Türkmenler, Süryaniler de vardı. 

Peki saydığınız bütün bu yapıların SDG'nin yönetiminde söz hakkı var mı?

Bu yapıların temsilcileri elbette var ama emirler YPG'den geliyordu. YPG ise emirleri daha yüksekten alıyordu. Biz işin başında Mazlum Abdi'nin olduğunu sanıyorduk ama o da emirler alıyormuş. Kritik askeri kararlar Bahoz Erdal tarafından yürütülüyor. İşin bütün kontrolü Sabri Ok'ta (PKK'nın çatı yapılanması KCK'ını yöneticilerinden biri). Ülkenin kuzeyinde kurulan Suriye Demokratik Meclisi'nin yönetimi bile onda. Bölgenin ekonomisini de o yönetiyor, istihbaratını kontrol ediyor, siyasi kararlar ona sorulmadan alınmıyor. Siyasi işlerden sorumlu görünen Aldar Halil de Sabri Ok'a sormadan bir şey yapmıyor. 

Sülo'ya göre SDG'nin yönetimi, terörist elebaşı Mazlum Abdi'den (sağda) önce PKK'nın tepe yöneticilerinden Sabri Ok (ortada) ve Bahoz Erdal'da

Bahoz Erdal'ın öldüğüne yönelik iddialar gelmişti, onunla bir temasınız oldu mu?

Onun öldürüldüğünün iddia edildiği günün ertesinde Bahoz ile görüştüm. Telefon kullanmıyordu, Viber üzerinden haberleşiyordu. Suikast iddiasını yalanladı ve 'Düşündüklerinden daha büyüğüm' demişti ama suikast söylentileri ortaya çıktıktan sonra işlerini Nureddin Sofi'ye devretti. Bahoz'un şu anda Rakka'da olduğunu düşünüyorum. 

YPG, 2018'deki Zeytindalı Harekâtı ile TSK tarafından Afrin'den çıkartıldı

"LA FARGE'DE TOPLANTI YAPILDI, YABANCILAR 'AFRİN'DE DESTEK GÖREMEYECEKSİNİZ' DEDİ"

Zeytindalı Harekâtı'ndan önce YPG ya da SDG içindeki durumlar nasıldı? 

29 Ocak 2016'da, La Farge Çimento'nun tesisinde ABD, Fransız ve İngiliz yetkililerle bir toplantı yaptık. Toplantıda Brett McGurk ve Mazlum Abdi de vardı. Yabancı güçler, TSK'nın olası bir Afrin harekâtında SDG'ye ya da YPG'ye askeri bir destek vermeyeceklerini açıkladı. Bu aslında Afrin'den vazgeçtiklerinin göstergesiydi. Mazlum'a herhangi bir harekâtta ne yapacaklarını sordum. Esad rejimiyle temas içinde olduğunu ancak rejimin sürekli taleplerini arttırdığını söyledi. Mazlum Abdi rejim bayraklarının Afrin'e asılmasını kabul etti ancak Şam'dan "Yönetimi bize devredeceksiniz" baskısı geldi. 

Kamışlı ve Haseke'deki gibi yani?

Evet. Oralarda devlet kurumlarının yönetimi rejimdedir. Rejim, Kamışlı ve Haseke'yi hala valileri aracılığıyla yönetir.

Talal Sülo

Zeytindalı Harekâtı sırasında Afrin merkezinde büyük şehir çatışmaları yaşanacağı öne sürülüyordu ancak YPG çekildi. Bunun nedeni sizce neydi?

TSK Afrin'e yaklaşırken oradaki YPG, rejimin açtığı bölgeler üzerinden şehirden çıktı. "Öz Savunma Birlikleri" adı altında bırakılan gruplar zaten çok da eğitimli kişilerden oluşmuyor. TSK'nın karşısında çok fazla tutunamayacaklarını biliyordu. Biz zaten Afrin'de çok büyük bir direniş olmayacağını öngörüyorduk. 

"RUSYA SDG'YE SİLAH, MÜHİMMAT, PARA VE GIDA YARDIMI YAPTI"

SDG'nin Rusya ile temasları, işbirlikleri var mıydı?

Ruslar dolaylı olarak SDG'ye önemli yardımlarda bulundu. SDG'nin kuruluş aşamasında Kamışlı'daki havalimanı üzerinden silah, mühimmat, para hatta gıda yardımı verildi. Bu yardımlar, rejime yakın "Suvar Rakka" adındaki askeri grup aracılığıyla iletildi.

Sülo, McGurk'ın YPG/PKK'lıların Washington'a gelmesine mümkün olmadığını söylediğini aktardı

"McGURK'A 'EN AZINDAN WASHİNGTON'DA BİR KAHVE ISMARLAYIN!' DEDİM, 'KESİNLİKLE ÖYLE BİR ŞEY OLMAYACAK' YANITINI ALDIM"

ABD, YPG hayallerini SDG üzerinden mi uygulamaya koymak istedi? 

ABD hiçbir zaman manevi bir destek vermedi. SDG'yi sadece yerdeki partneri olarak gördü. Bir defasında McGurk'a, "Bizden biri Washington'a gelsin, en azından bir kahve ısmarlayın" dedim. Böyle bir şeyin kesinlikle olmayacağını söyledi. Suriye içindeki öz yönetim gibi uygulamaların ise Suriyelilerin kendi meseleleri olduğunu söyleyip durdular. ABD, SDG ya da YPG'nin Şam yönetimiyle sürekli temas halinde olduğunun farkındaydı. YPG'liler yurtdışına, Şam'ın kendilerine verdiği evraklar sayesinde çıktı. IŞİD varken bile o bölgenin petrolü IŞİD üzerinden gönderildi. Herkes payını alırdı. ABD'liler bunun farkındaydı. YPG'nin yaralıları Şam'daki hastanelerde tedavi görürdü. 

ABD'nin DEAŞ'a karşı YPG'ye verdiği silahlar Türkiye'ye karşı ne ölçüde kullanıldı?

ABD'liler SDG'ye silahları bileşenlerine ayrı ayrı imza karşılığında veriyordu. Türkmenler adına silahları imza karşılığında ben alırdım. Süryaniler adına Gabriel Kino, Arap aşiretler adına Şeyh Bender alırdı. İmza atılırken bu silahların Suriye rejimine karşı kullanılmayacağı teminatı da istenirdi. ABD'liler gittikten sonra Kandil'den gelen Safkan adındaki bir PKK'lı silahları alırdı. Bizim dahi bilmediğimiz yerlerde depolanırdı. SDG reddetse de onlarla birlikte çalışan YPG'ye bağlı "Afrin'i Özgürleştirme Güçleri" adında bir grup var. Başında da Sariye adında bir kadın bulunuyor. ABD'nin verdiği silahlar gerek TSK'ya gerekse de SMO'ya karşı bular tarafından kullanılıyor. 

YPG/PKK İÇİNDEKİ ÇOCUK SAVAŞÇILAR

SDG içinde çok sayıda çocuk savaşçı var. Bu, uluslararası raporlara da yansıdı. Tepki çekeceğini bile bile neden böyle bir şey yapılıyor?

Bu durum Mazlum Abdi'yi dahi aşan bir mesele. Mazlum Abdi, silah altına alınan bir çocuğun gitmesine izin dahi veremez. Çocukların silah altına alınması Kandil'in bir projesiydi. Çocuklardan devrimci yaratma ideali uğruna yapılırdı. Bazı zamanlarda savaşçılara SDG'nin iç tüzüğüyle ilgili dersler verirdim. Tüzüğe göre SDG'nin çocuk savaşçı kullanması yasak ama derslerde çocuklar oluyordu. Durumu Mazlum Abdi'ye iletip bundan vazgeçilmesini istediğimde "Hiç boşuna başını ağrıtma, görmezden gel" diye yanıt verdi. 

Terör örgütü PKK kaçırdığı çocukları 'savaşçı' olarak kullanıyorTerör örgütü PKK kaçırdığı çocukları "savaşçı" olarak kullanıyor

Türkiye Tel Rıfat ve Menbiç'e bir askeri harekât hazırlığında olduğunu açıkladı. Bu alanlar YPG açısından önemsenen bölgeler mi?

Tel Rıfat, TSK ve SMO'ya yapılan saldırıların üssü haline gelmiş durumda. Menbiç ise YPG'nin Fırat'ın batısına uzanan koridor hayalini devam ettirme bakımından önemli. Tel Rıfat'a destek ise rejim bölgeleri üzerinden gidiyor. 

"YPG LİDERLERİ SİHA'LARA KARŞI ABD KARARGAHLARINDA YAŞIYOR"

"YPG liderleri SİHA'lara karşı ABD karargâhlarında yaşıyor"

Son dönemde Suriye içinde YPG liderlerine yönelik Türkiye'nin SİHA operasyonların olduğuna şahit oluyoruz. Bu operasyonlara yönelik tedbirler alınıyor mu?

2017'de Karaçok bölgesinde SDG'ye karşı SİHA operasyonları yoğunlaşmıştı. O kadar dehşet vericiydi ki SDG mensuplarının hepsi çöle kaçmıştı ve orada yaşamaya başlamıştı. SİHA saldırılarına karşı askeri bir tedbir alamıyorlar. ABD, SDG'ye hava araçlarına karşı koyabilecek silah vermiyor. SDG bu silahları rejimden istiyor. SDG yöneticileri SİHA'lara hedef olmamak için sivil araçlarla geziyorlar. Edindiğim bilgilere göre Mazlum Abdi dahil üst düzey liderler ABD'lilere ait karargâhlarda yaşıyor. 

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 27
  • Vatandaşa sor 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye Irak kandil gibi terör yuvalarindaki ,içerde chpkkip gibi içinde terörist barındıran yapılar ve siha Sezgin benzerleri vatana ihanetten yargılanmalı. içeriyi öncelikle sağlama almalıyız.Bu Satılık terörist guruplar artık bitmeli. çünkü çok uzadı bu iş. içerideki kravatlı teröristler dağdaki teröristten daha fazla risk oluşturuyor biline
    Cevapla
  • Dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Sığalara dinleme cihazı takılmalı yerde giden abd rusya iran suriye ingiliz firansiz ajanları ve kot şifreleri çözmeli
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    chpkk yönetiminin bu hain teröristlerden hiç farkı yok. al sezgini vur sabri oka alayı tutuklanmalı... bunlar delil olarak ucm ye dava açılıp sunulmalı canlı izlensin dava millet görsün
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    KILIÇDAROĞLU ; PYD kendi bölgelerini savunuyor, Türkye'ye düşmanlık mı yapacaklar................. Türker ERTÜRK ; Sınırımızda LAİK (!) PYD olsun.....!!!???
    Cevapla
  • keskin 1 yıl önce Şikayet Et
    kemal kendi ırkına sahip çıkıyor. adam hem pkk lı hem esed li ne yapacaktı. pkk lıyı meclise alırsan Türk milleti savunmaz. onu oraya kasetle getirenler ve ona oy verip sorgulamayan kesim incelenmeli. o kesime Ülke müdahale etmesse sonumuzu onlar yazacak... %24 lük kesim Ayrıca müslüman değil Türkiye %99 değil %76 sı Müslüman bu açıklanmalı...
    Cevapla
  • ....,........, 1 yıl önce Şikayet Et
    bu keferenin söylediklerini İYİ düşünelim ama fazlada inanmayalim
    Cevapla
  • O..., ....., Ç.... 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen İYİ düşün... En çok İYİ ler HDP nin kuyruğunda olduğunu öğrende gel. Hadi goçum..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı