Bilim insanları evrenin bilinen en büyük kara deliğini keşfetti

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanları, her bir saniyede Dünya büyüklüğündeki bir alanı yutan, Güneş'in 3 bin katı kütleye sahip dev bir kara delik keşfetti.

Bilim insanları evrenin bilinen en büyük kara deliğini keşfetti
Bilim insanları evrenin bilinen en büyük kara deliğini keşfetti
GİRİŞ 16.06.2022 21:23 GÜNCELLEME 16.06.2022 21:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yeni keşfedilen süper kütleli kara delik o kadar hızlı büyüyor ki, Samanyolu'nun tamamından 7 bin kat daha fazla parlıyor.

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan 1.3 metrelik SkyMapper Güney Gökyüzü Araştırması teleskobuyla yapılan gözlemlerde son derece parlak bir kara delik keşfedildi.

Araştırma ekibinin başında bulunan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli Dr. Christopher Onken, karadeliğin 'evrenin aşağı yukarı yarısında' bulunduğunu belirterek, "Bu büyüyen kara delikten gördüğümüz ışığın bize ulaşması yaklaşık 7 milyar yıl sürüyor" dedi.

Büyük Patlama'nın 13 milyar 800 yıl önce gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Parlaklığının nedeni bilinmiyor

Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi.

Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.

Benzer büyüklükte başka kara deliklerin de olduğunu söyleyen Onken, "Ancak hepsi evren tarihinde galaksiler arasındaki birleşmelerin çok daha yaygın olduğu daha eski zamanlarda olma eğiliminde" dedi.

J1144'ün bu sıradışı parlaklığının nedeni bilinmiyor. Onken, "Belki iki büyük galaksi çarpıştı ve kara deliğe doğru çok fazla miktarda gaz saçtı" tahmininde bulunuyor.

 

KAYNAK: SCİENCEALERT, SPUTNİK NEWS
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Akif Armutçu 2 yıl önce Şikayet Et
    astronomi yalanlardan oluşuyor. yıldızlar dünyadaki ışıkların atmosferde yansımasından oluşuyor. sadece güneş ve dünya var. dünyanın bir tarafı aydınlık gece aydınlık taraftan yansıyan ışınlar yıldız gibi gozukuyor.
    Cevapla
  • A. Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani karadelikten ışık bile kaçamıyordu, öyleyse bize ışığı nasıl ulaşıyor
    Cevapla
  • süwari 2 yıl önce Şikayet Et
    Eee gir içine oyna meraklısın ya
    Cevapla
  • ist1903 2 yıl önce Şikayet Et
    ülke ekonomisi şu an kara delik gibi,dışarı adım atmaya gelmiyor
    Cevapla
  • Yorgun Yorumcu 2 yıl önce Şikayet Et
    yani bütün atomlar birleşip sonunda tek atom olacak, doğrusunu Allah bilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan son dakika İsrail duyurusu! Tarihi anlaşma ihlal edildi
Ali Koç canlı yayında açıkladı! '3200 tane davası var'