Son dakika... Rusya, Litvanya'ya protesto notası verdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kaliningrad bölgesine malların demir yolu ile geçişini kısıtlama kararı alan Litvanya'ya protesto notası gönderdi.

Son dakika... Rusya, Litvanya'ya protesto notası verdi
Son dakika... Rusya, Litvanya'ya protesto notası verdi
GİRİŞ 20.06.2022 15:49 GÜNCELLEME 20.06.2022 16:26
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Litvanya'nın, Kaliningrad bölgesine malların demir yolu ile taşınmasına yönelik kısıtlama kararı aldığı anımsatıldı.

Açıklamada, bu kararın, "Rusya ve Avrupa Birliği (AB) arasında Kaliningrad bölgesine malların taşınması ile ilgili 2002'de yapılan anlaşmayı ihlal ettiği" ve "düşmanca" olduğu vurgulandı.

"BU KISITLAMALAR DERHAL KALDIRILSIN"

Bu nedenle Litvanya'nın Moskova Büyükelçiliğinde görevli Maslahatgüzar Virginia Umbrasene'nin Bakanlığa çağrıldığı kaydedilen açıklamada, "Maslahatgüzara, Litvanya topraklarından Kaliningrad bölgesine çeşitli malların demir yoluyla geçişine Rus tarafı bilgilendirilmeden getirilen kısıtlama nedeniyle protesto notası verildi. Maslahatgüzardan bu kısıtlamaların derhal kaldırılması istendi. Eğer Kaliningrad ve Rusya'nın geri kalan toprakları arasında yük taşımacılığı yeniden sağlanmazsa, Rusya, ulusal çıkarlarını koruma hakkını kendisinde saklı tutuyor." ifadelerine yer verildi.

- "LİTVANYA'NIN KALİNİNGRAD İLE İLGİLİ KARARI HER ŞEYİN İHLALİDİR"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Litvanya'nın Kaliningrad ile ilgili kararının "benzeri" olmadığını belirterek "Bu, her şeyin ihlalidir. Bunun, AB'nin uyguladığı yaptırımların, malların geçişini kapsaması yönündeki kararından kaynaklandığını anlıyoruz. Bunun da yasa dışı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Peskov, durumun "çok ciddi" olduğunu vurgulayarak "Bu nedenle herhangi bir önlem ve karar alınmadan önce durum, derin bir analizin yapılmasını gerektiriyor. Bu analiz önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleştirilecek." diye konuştu.

- "KUZEY AKIM, AB'NIN YAPTIRIMLARINDAN DOLAYI ZARAR GÖRÜYOR"

Kuzey Akım doğal gaz boru hattı meselesine değinen Peskov, bu hattın AB'nin uyguladığı yaptırımlardan dolayı "zarar gördüğünü" belirtti.

Peskov, "Boru hattındaki türbinlerin iyice onarılması gerekiyor. Bazı türbinler, geri gönderilemiyor. Yani Avrupalılar, türbinleri yerine koymuyor. Gazın gönderilmesi için gerekli malzemeler yok. Bu kriz, Avrupa'nın eliyle yaratıldı." dedi.

Kaliningrad, Rusya'nın Rusya ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan Rus toprağıdır.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Göktürk 1 yıl önce Şikayet Et
    NATO üyesi Litvanya'yı kesinlikle korumuyoruz. Rusya'ya karşı kendini nasıl savunuyorsa savunsun. Beni söylediğim şey ilgilendiriyor, Litvanya'nın ne yaptığı hiç umrumda değil.
    Cevapla
  • oguz 1 yıl önce Şikayet Et
    rusya bunlar natoya girerse senin içinde daha kötü ona göre bize uçak ver ve bizle iyi geçin :) pkk teror örgütü olarak gör ve suriyede sende vur biraz ciddi ol abd avrupa birşey yapamazzz abdyi avrupayı israille baglantısını kesip ortadogudan atmak gerek umarım çok geçmeden bunu anlamışssınızdır rus abd birbirini ısırmaz dost felan geçin bu safsataları ruslar milliyetçidir abd gibi satılık siyonist iktidarları yoookk düşmanımın düşmanı dostumdur hesabı doğru politika izlemek gerek izlerkende düşmanından yardım alacaksın anlaşmalar yapacaksın uyumayacaksın eyy devlettt.
    Cevapla
  • İsmail. 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlar zaten NATO da bulunuyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi