Kays Said, Tunus Anayasası'ndan 'İslam dinini' çıkardı

Tunus Cumhurbaşkanı Said mevcut anayasada yer alan dini İslam olan devlet ibaresinin kaldırılacağını bunun yerine "Milletin dini İslam'dır" ifadesine yer verileceğini söyledi.

GİRİŞ 23.06.2022 10:16 GÜNCELLEME 23.06.2022 12:52
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Tunus'ta darbeci lider Kays Said, mevcut anayasada yer alan "Tunus'un dini İslam'dır." ibaresine yeni hazırlanan anayasada yer vermeyeceklerini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Said yaptığı açıklamada, Tunus'un mevcut anayasasında dini İslam olan devlet ibaresinin kaldırılacağını bunun yerine "Milletin dini İslam'dır." ifadesine yer verileceğine değindi.

Yeni Tunus anayasasının hazırlığında görevlendirilen Milli Danışma Komisyonu koordinatörü Sadok Belaid, referandum öncesi onaylanması üzere anayasa taslağını Said'e teslim etti.

Belaid yaptığı açıklamada, yeni anayasa ile birlikte siyasi düzlemde "dini aşırıcılığın" önüne geçmeyi planladıklarını vurguladı.

2014 yılında hazırlanan mevcut Tunus Anayasası'nın ilk maddesi şu şekildeydi:

"Tunus özgür, bağımsız, egemen bir devlettir; dini İslam, dili Arapça ve sistemi cumhuriyettir. Bu madde değiştirilemez."

Belaid'in Said'e teslim ettiği anayasa taslağında İslam'ın devlet dini olduğuna ilişkin bir ifade içermemesi özellikle muhalif siyasi partiler içerisinde ve ülke genelinde tartışmalara yol açtı.

İnsan hakları örgütleri ve muhalif kesim, yeni anayasanın Said'in gücünü tekelleştirmesi ve pekiştirmesi ihtimali sebebiyle endişelerini dile getiriyor.

KAYNAK: MEPA NEWS
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 26
  • Sela. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adami en basindan sevmemistim.Biz kendimize yanalım bizde hiç yok gerçi
    Cevapla
  • ademoğlu, 1 yıl önce Şikayet Et
    yani devlet dinsiz Halk Müslüman, kaça sattın devletin dinini, kukla olmayın, Allah'a dine, sırt çevirmek sizi dinden çıkarır, satılık adam
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kafirler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tunus bizim eski Türkiyemize doğru gitmektedir.
    Cevapla
  • xxx 1 yıl önce Şikayet Et
    vay zindik seni bunun yularida baskasinda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı
Ronaldo eski takımını borçlu çıkardı! Servet değerinde tazminat