'Orta Doğu'da Arap NATO'su kurulacak' iddiası

ABD'nin Orta Doğu'daki varlığını yavaş yavaş çekmesiyle; bölgede merkezi İsrail olan bir Arap NATO'sunun kurulabileceği ifade edildi. Bazı uzmanlar bu fikrin; yakın bir gelecekte gerçekleşmesinin zor olduğunu düşündüğü belirtti.

GİRİŞ 04.07.2022 13:29 GÜNCELLEME 04.07.2022 14:20
Bu Habere 191 Yorum Yapılmış

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, Orta Doğu'da NATO benzeri bir askeri ittifak kurulursa bunu destekleyeceğini açıklaması gündem oluşturdu. Ürdün Kralı, ABD yayın organı CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Orta Doğu NATO'sunu destekleyecek ilk insanlardan biri ben olurum. Hepimiz bir araya gelip 'Birbirimize nasıl yardımcı olabiliriz?' diyoruz. Ki bence bu, bu bölge için çok sıra dışı" diye ekledi.

Arap NATO'su kurulmasına yönelik ifadeler başka çevrelerden de geldi. Ürdün Kralı'ndan önce İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da İsrail'in, ABD öncülüğünde kurulan "Orta Doğu Hava Savunma İttifakı" adlı bir oluşuma katıldığını açıkladı. Gantz, bu oluşumda başka hangi ülkelerin olduğuna dair bilgi vermedi.

Ortadoğu'da İran'a karşı yeni plan: Arap NATO'suOrta Doğu'da İran'a karşı yeni plan: Arap NATO'su

ABD vazgeçmiyor: 'Arap NATO'su' için görüştüler!ABD vazgeçmiyor: "Arap NATO'su" için görüştüler

ÇOK SAYIDA ÜLKE GİZLİ TOPLANTI YAPTI

Bu haftanın başındaysa Wall Street Journal (WSJ) gazetesi; İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'den askeri yetkililerin savunma alanında işbirliğini ele almak üzere Mısır'da gizli görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

OLASI İTTİFAK İSRAİL MERKEZLİ OLACAK GİBİ

Kahire'deki El Ahram Siyasi ve Politik Çalışmalar Merkezi'nden uzman Ahmed el Said Ahmed, Orta Doğu'da güvenliğin ana garantörü olarak hareket eden ABD'nin son yıllarda yavaş yavaş bölgeden çekildiğini belirtiyor. Uzmanlar, olası bir savunma ittifakının, İsrail'le diplomatik ilişkisi olan devletleri kapsamasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Bu gruba, İbrahim Anlaşması'nı imzalayan BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas'ın yanı sıra İsrail'le zaten diplomatik ilişkisi bulunan Ürdün ve Mısır giriyor.

BAZI UZMANLARA GÖRE BU İTTİFAK YAKIN BİR GELECEKTE KURULMAYACAK

Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt de ittifakta rol oynayabilir. Olası bir ittifak anlaşmasının arabulucusu olacağı tahmin edilen ABD de elbette oluşumdaki yerini alacaktır. Ancak gözlemciler, tüm bu varsayımlara karşın Orta Doğu'dan yakın gelecekte NATO tarzı bir ittifakın çıkmasının zor olduğu görüşünde.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 191
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Alayı bir araya gelse bir ordu olmaz.güldürmeyin insanları.
    Cevapla
  • gurbetçi 1 yıl önce Şikayet Et
    arapların anlaştıkları bir husus vardır. oda hiçbir zaman anlaşamamaları
    Cevapla
  • Dwse 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd çıkarları israil çıkarları şimdilerde var
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ittifak Iran a karsi belli. Israili def edip Turkiyeyi almalilar. Yoksa topraklari Iran dan koruyamazlar.
    Cevapla
  • Hakkı hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'i bu gidişle İran yıkacak gibi görünüyor. Allah bilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!